fredag 4 januari 2019

Kräver att Sverige firar ramadan – vägrar själv bry sig om kristna högtider: ”Varför skulle vi det? Vi är muslimer”







Kräver att Sverige firar ramadan – vägrar själv bry sig om kristna högtider: ”Varför skulle vi det? Vi är muslimer”.
Växjös muslimer fortsätter att ställa krav. Att de nyligen fått tillåtelse att ha böneutrop gav imamen Ismail Abu Helal blodad tand och i en insändare i Smålands-Posten kräver han att Sveriges statsminister börjar uppmärksamma ramadan. Själv förstår han inte när Nya Tider frågar om hans församling kommer att uppmärksamma kristna högtider. ”Varför skulle vi det, vi är ju muslimer”, säger han till Nya Tider. Ilskan ökar nu, även bland liberala politiker, över att den ”interreligiösa respekten” tycks vara enkelriktad.

Nya krav med ”integration” och ”religionsfrihet” som argument

När Växjös muslimska församling bildades förklarade imamen att det var viktigt för integrationen och att Sverige måste tillåta det om landet ska kunna kallas för en demokrati med religionsfrihet.
Samma argument – integration, demokrati, och religionsfrihet – var också käpphästarna när den muslimska församlingen några år senare krävde att få bygga en moské. Bland annat i Dagens Nyheter den 2 november 2003 argumenterade Ismail Abu Helal att moskén var viktig för integrationen eftersom den skulle ”samla alla nationaliteter”.
Det skulle dessutom bara bli en anspråkslös moské i trä som passade det småländska landskapet, berättade han i bland annat Sveriges radio den 17 november samma år. Men nu ska moskén byggas i sten, man har redan köpt en 7 000 kvadratmeter stor tomt. När ansökan var klar vände sig Ismail Abu Helal till både Kuwait och Förenade Arabemiraten för att få finansiering – 60 miljoner kronor väntas det planerade bygget att kosta.
Den byggnad i trä som står i Araby är bara tillfällig. Där ansökte man om att i högtalare varje vecka få deklarera att islam tagit över området. Ismail Abu Helal upprepade i SVT den 12 februari 2018 de välbekanta argumenten. – Jag tror att det är bra för integrationen. Det blir en bekräftelse av religionsfriheten, sade han då.
Under tiden hade den muslimska församlingen också skapat en egen muslimsk skola. Inte oväntat med samma argument. Ismail Abu Helal skrev i SVT den 7 april 2017 att den könssegregerade islamskolan hade en ”viktig roll att fylla för integrationen”.
Med moské, böneutrop och muslimsk skola på plats, tar imamen nu ännu ett steg för att skapa ”integration” och att Sverige ska visa att det råder demokrati och religionsfrihet. Även denna gång är detta synonymt med att Sverige ska bli mer islamskt.
I en debattartikel i SmålandsPosten den 21 maj, en vecka efter att böneutropen fått tillstånd, klagar han över att Sverige inte uppmärksammar ramadan bättre.
Sveriges statsministrar borde lyckönska alla muslimer inför fastan, menar Ismail Abu Helal. Det vore ”bra för integrationen” och något Sverige borde göra ifall man ”påstår sig vara ett tolerant samhälle som accepterar olikheter”. Imamen skulle gärna se att politiker börjar använda det arabiska ordet ”salamalykum” som betyder ”frid vare med er” inför varje ramadan och sedan ”kortfattat tala lite om varför man fastar”.

Enkelriktad öppenhet

Även om Växjös muslimer ständigt återkommer till samförstånd, demokrati, integration och religionsfrihet när församlingen kräver att Sverige närmar sig islam, vill man inte se något utbyte åt andra hållet.
När Nya Tider frågar Ismail Abu Helal om han själv tänker börja uppmärksamma och undervisa i kristna högtider blir han förvånad och kan inte ens förstå frågan.
NyT: Jag tänkte höra om Växjö moské kommer uppmärksamma Kristi förklaringsdag som är snart?
– Vad är det?
NyT: Det är en viktig dag för kristna för att hedra när Jesus och lärjungarna samlades på förklaringsberget där det deklarerades att Jesus är Guds son. Kommer ni uppmärksamma det på något sätt?
– Jag förstår inte frågan. Varför skulle vi det? Vi är muslimer.
NyT: Eftersom du själv nyligen skrev att svenska ledare borde uppmärksamma islamska högtider, tänkte jag att du som muslimsk ledare ska börja uppmärksamma kristna?
– Jag skrev att det är ett önskemål att statsministern önskar muslimer lycka till på ramadan. Många muslimer skulle bli glada och det har varit framgångsrikt för integrationen i exempelvis Kanada.
NyT: En annan sak som varit framgångsrik är ju att ta seden dit man kommer, men det är inget för dig?
– Jovisst, jag kan äta sill. Men jag kan inte ändra min religion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar