onsdag 30 januari 2019

Bawar Ismail: Helt rätt med hårda straff för hedersbrott



Bawar Ismail: Helt rätt med hårda straff för hedersbrott
Främlingsfientlig populism att vilja utvisa utländska medborgare som utför hedersbrott? Kom igen, utvisningsmotståndarna får komma med bättre argument.


För sjutton år sedan, den 21 januari 2002, mördades Fadime Sahindal av sin egen far. För många svenskar politiker blev fallet Fadime ett uppvaknade efter år av tystnad och naivitet i frågor som rör hederskulturer. Länge ansågs det nämligen känsligt att diskutera hedersförtryck i Sverige.
Det var då. I dag är samtalet betydligt öppnare. Ideella föreningar jobbar tillsammans med politiker och myndigheter för att hjälpa hedersutsatta offer. Men politiken har inte levererat tillräckligt med åtgärder. Hedersförtrycket har därför kunnat växa sig starkare i vårt land. Antalet ärenden som inkommer till den nationella stödtelefonen för hedersrelaterat våld och förtryck ökar för varje år som går. Inför varje hösttermin rapporterar lokala medier om barn som försvunnit under somrarna i förmodade fall av tvångsgiften utomlands. Fler och fler kommuner efterfrågar ökad kompetens och kunskap om hedersförtryck.
På måndagen, årsdagen för mordet på Fadime, meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att straffen för hedersbrott ska skärpas. Det innebär bland annat att icke-svenska medborgare som utför hedersbrott kan komma att dömas till utvisning.
Det är fullt rimligt. En utländsk medborgare som genom hot och våld förhindrar sina familjemedlemmar från att leva fritt har ingen plats i vårt land.  
Men detta är tydligen bevis för främlingsfientlig populism enligt Susanna Kierkegaard, ledarskribent på Aftonbladet. Kierkegaard menar att skärpta utvisningsregler inte kommer att lösa hedersproblematiken. Utöver att stämpla utvisningar av grova brottslingar som främlingsfientligt trams citerar Kierkegaard även en person i Stockholm som arbetar med hedersutsatta:
"Det är en enkel lösning som inte kommer att lösa problemet. Min erfarenhet är att de som begår de värsta hedersbrotten, de är inte rädda. En del packar själva och åker tillbaka".
Ja men då så! Då kan vi ju lika gärna strunta i fängelsestraff också om det visar sig att en gärningsman redan innan sitt begångna brott är redo att sitta av tid i finkan. Vilken lysande argumentation från socialdemokratins största ledarsida!
Skämt åsido. Men hör och häpna, utvisningsmotståndare: Det är inte rasistiskt trams att utvisa icke-svenskar som begår brott. Personer som saknar svenskt medborgarskap har inte grundlagsskyddad rätt att vistas i Sverige. Det betyder att vi faktiskt inte har någon skyldighet att strössla skattepengar över utländska medborgare som begått allvarliga brott genom att förvara dem i våra fängelser. Utöver detta självklara faktum handlar skärpta utvisningsregler även om att signalera att hederskultur aldrig någonsin kommer att tolereras av det svenska samhället. I Sverige ska de unkna attityder och värderingar som är hederskultur bekämpas med all kraft. Straffen måste därför vara anpassade utifrån hur allvarligt vi ser på sådana brott.
Det är dessutom ingen som hävdat att enbart skärpta straff kommer lösa hedersproblematiken. Liksom många andra komplexa samhällsproblem krävs breda åtgärder som omfattar skola, socialtjänst, polis och civilsamhället.
Att utländska medborgare som begår hedersbrott förvägras rätten att vistas i Sverige är däremot inga konstigheter.
https://www.gd.se/artikel/ledare-liberal/bawar-ismail-helt-ratt-med-harda-straff-for-hedersbrott?fbclid=IwAR0zdMv7Ue3ZrH_4ULAQk79-LQHnPArivM-3bXaKA_joy8_8YdFXjK9oITg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar