söndag 20 januari 2019

9 tecken som hjälper dig att känna igen en narcissist


9 tecken som hjälper dig att känna igen en narcissist
Jag har väl haft kontakt med många människor som jobbar inom olika myndigheter i Sverige, tyvärr ska säga flera av dem lider av starka narcissistiska egoister. många av dem utspelar sig som falsk doktor och det har hört i flera år i Sverige.


Narcissistisk personlighetsstörning, även känd som megalomani, är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av en överdriven självkänsla och en brist på empati.Narcissisterna anser sig själv vara bättre än andra inom allt. I den här artikeln kommer du lära dig att känna igen en narcissist.
Inom vårt vardagliga liv kan vi stöta på narcissistiska personer. Det är därför viktigt att vi lära oss att känna igen dem för att kunna undvika dem. Det kanske inte tycks vara ett stort problem till en början att påbörja en relation med en narcissist. Det kan till och med många gånger kännas bra. Till slut kommer de dock visa sina riktiga intentioner. Dessa personer vill bara få andra att känna sig underlägsna och dra nytta av dem.
Enligt ”The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V)”, utgiven av ”The American Psychiatric Association” finns det 9 tecken som kan hjälpa folk att känna igen en narcissist. Låt oss titta på vilka de är.

Narcissisterna känner sig storslagna

Då vi pratar om storslagenhet menar vi att personen känner sig överlägsen andra.Narcissisterna tror att allt som de uppnått och alla deras förmågor är bättre än alla andras, vilket gör att personerna omkring dem känner sig underlägsna. Narcissisterna pratar och handlar ofta som om de vore den viktigaste personen på planeten.

De bryr sig om framgång och makt

Narcissistiska personer försöker alltid ta reda på hur man kan nå framgång och makt. De drömmer och fantiserar om det. De nöjer sig därför inte med något annat än att vara framgångsrika, extremt vackra och avundade av alla.

Man som tittar sig i spegeln.

De tror att de är unika

Detta är en viktig faktor när det kommer till att känna igen en narcissist. De har en stark uppfattning att de är unika och oersättliga. Detta leder till att de bara etablerar relationer med personer som beundrar dem och påminner dem om hur speciella de är. Anledningen till detta är att narcissister inte anser att det finns många som kan förstå dem eller som de har något gemensamt med.

”Specialbehandling”

Narcissisterna tycker om att andra behandlar dem på ett speciellt sätt. De kräver privilegier eftersom de anser att de förtjänar att bli behandlade på bästa möjliga sätt. De anser att de är speciella och att andra därför måste behandla dem därefter. Ifall du vill känna igen en narcissist så tänk på att dessa personer hatar när andra motsäger eller kritiserar dem.

Kräver överdriven beundran

Narcissister är pretentiösa. De kräver därför att alltid bli beundrade av andra. De förväntar sig alltid att andra ska tänka det bästa om dem, vilket leder dem till att bli upprörda då detta inte händer. De vill bara att andra ska se upp till dem och sätta dem på en piedestal där de kan bli beundrade för all framtid, oavsett om de förtjänar det eller inte.

Är avundsjuka på andra

Narcissister är ofta väldigt avundsjuka på personer som är bättre än dem inom vissa aspekter. Detta kan vara en öppen eller dold avundsjuka. Å andra sidan tror personer med en narcissistisk personlighetsstörning alltid att andra är avundsjuka på dem p.g.a. deras förmågor och det som de har uppnått.

Brist på empati

Det är inte svårt att känna igen en narcissist i detta fall. Narcissister har svårigheter med att vara empatiska mot andra. De kan helt enkelt inte relatera till andras känslor och behov.De bryr sig heller inte om andra och känner inte skuldkänslor. Man kan därför säga att de inte kan älska andra.

Utnyttjar andra för egen vinning

Narcissister utnyttjar ofta andra för att uppnå sina egna personliga mål. För att göra detta manipulerar de personerna runt omkring dem genom att använda olika resurser, idéer och kontakter.
Om du vill känna igen en narcissist så tänk på om personen uppvisar ett kontrollerande beteende. Anledningen till detta beteende är att de tycker om att manipulera andra. De kan göra allt för att uppnå det som de vill, oavsett konsekvenserna.

De är arroganta och dominanta

Alla narcissister är arroganta och dominanta med personerna i sin närhet. De tror inte att de kan göra misstag så de anser att alla runt omkring dem måste hålla med om vad de säger. Alla deras uttryck och tankar måste accepteras. Det är därför väldigt vanligt att narcissister trycker sina åsikter på andra.

Man med blå skjorta.

Varför är det viktigt att lära sig att känna igen en narcissist?

Dessa nio tecken kan definitivt hjälpa dig att känna igen narcissist. Du bör undvika att etablera någon form av relation med dem för det kommer tyvärr ofta resultera i psykologiska övergrepp.
En annan anledning till varför det är så viktigt att känna igen en narcissist är att för att undvika att man faller in i deras fällor. De kan till en början verka vara väldigt charmiga personer, för de vet hur man lockar till sig andra. De känner sig mäktiga då de vet att de kan utnyttja andra. Hamna inte i denna fälla!
”Den som älskar blir ödmjuk. De som älskar har så att säga pantsatt en del av sin narcissism.” 

utforskasinnet.

Narcissistiska kollegor: en giftig & improduktiv arbetsplats

En arbetsmiljö som är full av spänning, oro, kritik och låg produktivitet är inte alls en bra arbetsplats. Narcissistiska kollegor underminerar inte bara initiativ, utan även normala arbetsuppgifter. De har alltid behov av att stå i centrum för andras uppmärksamhet. De kräver beröm för allt och deras strategi för att få detta är mycket destruktiv. De saboterar sina medarbetares rättigheter och hälsa.
Experter inom personlighetspsykologi hävdar att vi alla ibland är narcissistiska. Men det är när vi stöter på narcissistiska personer i vår arbetsmiljö som saker och ting blir riktigt komplicerade.
Din arbetsdag upptar en stor del av din tid. Inte nog med det, utan dessutom är du finansiellt beroende av ditt arbete och du har yrkesmässiga mål som avspeglar din speciella karriär eller position. Att behöva arbeta med destruktiva och giftiga personer gör det svårt för dig att utföra ditt jobb och fullfölja dina målsättningar.
”Att tillbringa tid med medelmåttiga personer är att tillbringa tid med giftiga personer, du inser inte att deras ohälsosamma luft kryper in dina porer och gör dig sjuk.”
-Bernardo Stamateas-
Det är inte lätt att dagligen ha med narcissister att göra. Deras beteende är ofta lika irrationellt som tröttsamt. Om du saknar strategier för att försvara dig själv kan dessa människor påverka din livskvalitet.
Det finns visserligen studier, som exempelvis denna studie utförd av University of Illinois, som framhåller att narcissismen har varit på nedgång under senare år. Men detta hindrar inte att det är väsentligt för dig att veta hur du ska förfara med narcissister för att skydda din hälsa och ditt yrkesliv. Låt oss ta en titt på olika strategier som kan hjälpa dig att fungera vid sidan av narcissister.

Narcissistiska kollegor gör arbetsplatsen improduktiv.

Hur man känner igen narcissister på jobbet

Narcissistiska kollegor har många olika benämningar. De är karriärklättrare och opportunister, de skvallrar och de är själviska och kan inte arbeta inom ett team. De fattar beslut utan att rådgöra med någon. Med andra ord är det de som skapar kvävande och improduktiva arbetsmiljöer. Narcissister tar död på sina medarbetares motivation, initiativförmåga och vilja att infinna sig på jobbet varje morgon.
Vi bör klargöra något om narcissism. En del människor har kanske ett eller ett par narcissistiska särdrag. Sedan finns det en liten andel av befolkningen som lider av narcissistisk personlighetsstörningDet finns alltså ett spektrum inom vilket de flesta människor faller. Somliga personer verkar fylla alla kriterierna, medan andra har sin narcissism under kontroll. Människor som är milt narcissistiska kan även korrigera sina beteenden med rätt feedback.
Låt oss ta en titt på profilen av en klassisk narcissist, eftersom denna typ av personer kan vara till stort förfång för sina medarbetare och företag.
  • De vill alltid vara allas medelpunkt.
  • Narcissister tycker att de förtjänar alla priser och belöningar.
  • De ljuger för att få vad de vill.
  • Att förlöjliga andra och ställa dem mot väggen är något som de ofta gör.
  • De kan aldrig erkänna att någon annan har gjort något bra.
  • Narcissister tar inte ansvar för sina misstag. De manipulerar situationer så att andra personer tar ansvar för deras misslyckanden och inkompetens.
  • Narcissister tenderar att vara svartsjuka personer.
  • De uppmuntrar ofta andra att agera oetiskt.
Psykologerna  Sander Thomaes och Bram Brushman vid Universiteit Utrecht genomförde också en undersökning som visade att narcissister ofta är mycket charmiga till en början. De kan framstå som den där bussiga och trevliga medarbetaren eller chefen som man kan vända sig till för att få hjälp. Deras egentliga avsikter framkommer emellertid efter hand.

Narcissistiska kollegor skapar stress

Hur man överlever med narcissistiska kollegor

Narcissistiska kollegor på jobbet kan få dig att känna dig utbränd och slutkörd. De kan hämma din vilja att utvecklas yrkesmässigt. Situationen blir ännu mer komplicerad om din chef eller handledare är narcissistisk och struntar i dina rättigheter. Under extrema förhållanden rekommenderar vi att du begär en arbetsplatsbedömning eller tar kontakt med personalavdelningen.
I vardagliga situationer kan det hjälpa att förstå några grundläggande idéer för att du ska kunna upprätthålla din motivation och dina målsättningar på arbetsplatsen.

Lär känna dem och förstå deras ömma punkter

Denna första strategi är mycket fundamental. Du måste undvika att spela i händerna på dem. Du måste komma ihåg att allt de vill ha är beundran och erkänsla. Glöm inte att deras ömma punkt är deras självkänsla. Därför ska du tänka på följande saker.
En narcissist vill alltid ha omedelbar uppmärksamhet. De lever på detta. Låt dem inte få det. Få dem att inse att de inte är särskilt betydelsefulla för dig. Dina prioriteter är ditt arbete och dina mål. Om narcissisten är din chef ska du försöka undvika att genast uppfylla hans begäran. Detta är särskilt viktigt om hans önskemål inte är särskilt relevanta för ditt arbete eller om han bara försöker ställa dig mot väggen.

Sätt dina egna behov först

Narcissister begär, förnedrar, ljuger och de tänker enbart på sig själva. De ser inte längre än näsan räcker. När du ställs inför den här sortens beteende ska du hävda dina egna behov och rättigheter. Om något känns fel ska du säga ifrån. Lägg fram dina punkter genom att använda ”jag-uttalanden”. Var bestämd och låt dem stå till svars för sin brist på empati. Stå på dig och fall inte i deras fälla.

Se till att få det på papper

Narcissistiska kollegor begär ständigt saker av andra. Därför är det bäst att få alla dessa krav på papper (såsom mejl och minnesanteckningar). På så vis har du bevis om något skulle hända. Du måste ha konkret bekräftelse på de olika kraven.

Fall inte i deras fälla

Narcissister vill alltid få reda på saker om dig som de kan använda till sin fördel. Därför försöker de ofta att ställa sig in hos dig för att skapa ett känsla av intimitet, så att de kan inhämta information. Undvik att falla i deras fälla. Undvik att tala om ditt personliga liv och var försiktig med att dela åsikter och information. En narcissist kan använda denna information mot dig vid ett senare tillfälle.

Undvik att tala om personliga saker med narcissistiska kollegorHåll på dina värderingar och dina rättigheter

Ett av de vanligaste problemen med den här typen av personlighet är oetiskt beteende. De inkräktar på andra människors rättigheter. Det värsta är att de ofta lockar andra in i olagliga aktiviteter.
Därför är det väsentligt att du känner till dina arbetsplatsrättigheter. Du bör ha tillgång till god information om arbetsrätt och företagets riktlinjer. Narcissistiska chefer vet ofta hur de kan manipulera sina anställda för att uppnå olagliga (och oetiska) ändamål. Undvik att göra något som du kan komma att ångra senare genom att vara bestämd. Påminn dem om var gränserna går.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att narcissistiska kollegor kan ställa till stora problem. Ibland använder de sig av trakasserier och mobbning. Andra anställda väljer ofta att säga upp sig från sina jobb för att undgå narcissistiska medarbetare. Vi vet att det inte är lätt, men försök att sätta gränser. Ge inte efter för den här sortens beteende.
https://utforskasinnet.se/narcissistiska-kollegor-improduktiv/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar