onsdag 11 mars 2020

För att skydda dig mot COVID corona viruset ni ska följa med vad vi skriver här


För att skydda dig mot COVID corona viruset ni ska följa med vad vi skriver här



1-
När ni använder bankomat  bör ni ha  en gångs plats handskor  som kommer med bilden när ni är klar bör ni kasta i en papperskorg handskorna.

  2- om ni brukar använda biblioteket datorer bör ni använda  samma plats en gångs handskor
därför att kan viruset befinna sig på tangentbord.
3- om ni brukar åka med buss så ni ska använda två saker  mask plus en gångs plats handskor  när ni gick av från bussen bör ni kasta masken 

4- ni försöker så att inte pussa någon eller skaka handen med någon  nära kontakter  finns risken så att man bli smittas av denna viruset.
5- om ni har en vän som har inte sett på jätte länge och plötsligt träffar ni vännen och ni kramas då det är risk att man bli smittas av corona viruset ni ska inte kramas 
6- varje gång ni går ut och kommer in eller besöker toan bör ni tvätta händerna ordentligt 
7- ni ska försöka så att köpa inte mat från restaurangerna  det är också finns risk för att man bli smittas av det  covid viruset  eller sitt aldrig på restauranger det finns risken vid bordet , stolarna som ni sitter på eller bredvid 
8- använder anti bakterier som finns på apoteket flera gånger på dagarna 

9- ni ska dricka väldigt mycket vatten som ni kan även ska ni dricka eller äta vitamin B 6 och B 12  även vanliga safter 

multivitaminer
vatten 

 10- När ni sitter på bänkarna eller vanliga stolar i stan så ni ska inte röra bänkarnas handtags alltid använd en gångs plats handskor
11- när ni ska koka ägg glöm inte koka ordentligt ägg 
12- försök så att äta inte mycket fett därför att om ni bli lite förkylda då kan viruset ta över din kropp och infekteras'
13- skydda rätt munnen när man hostar
14- om viruset har spridit i området då försök stanna hemma skicka inte dina barn till förskolor eller skolan
15- för att din kropp kunna försvara sig emot viruset man ska sova tillräckligt mer än 8 timmer  så när din kropp vila tillräckligt så din kropp redo så att försvara emot viruset.
16-om du eller ni hostar skall inte krama eller pussa ert barn därför barn kan få så snabb viruset 


med vänlig hälsningar Samuel
det kommer mer information närmare dagarna
--------------------------------------

14. Ketogen kost

I en ny studie på möss (inte nödvändigtvis applicerbart på människor med tanke på att människor och möss har olika kost) påvisas att en ketogen diet (låg andel kolhydrater) skyddar möss från dödlig influensainfektion (influensa A /IAV-infektion). Den ketogena kosten gav i en expansion av γδ T-celler i lungorna, vilket förbättrade barriärfunktionerna och därigenom förbättrade mössens skydd mot virus. Källa.
Även om du inte vill övergå helt till ketogen kost, lönar det sig att äta mera kvalitativ LCHF där du minska på kolhydrater och ökar intaget fett och inflammationsdämpande kost.

15. Sömn

Proteinet AcPb i hjärnan hjälper kroppen att besegra influensan när du sover, enligt en grupp forskare vid Centret för sömnforskning vid Spokanes universitetet i Washington, USA. När möss som saknar proteinet fick sömnen störd av forskarna kunde de inte ta igen sömnbristen efteråt när de fick möjlighet. I stället sov de mindre. Ibland kan djur sova djupare och intensivare för att kompensera för sömnbristen. Men dessa möss återhämtade sig inte.
Forskarna infekterade dem också med av musvariant av H1N1, svininfluensaviruset. Mössen utan AcPb sov mindre, rörde sig mindre, fick värre symptom och hade mycket högre dödlighet.
Proteinet verkar alltså vara nödvändigt för både sömnen och immunförsvaret. Forskarna är förvånade över att ett hjärnprotein kan ha så stora effekter när influensaviruset inte kan sprida sig i hjärnan. Vi ser influensan som en lungsjukdom, och vet inte ännu hur hjärnan är inblandad i att bekämpa ett virus i lungorna. Men ju mer vi kan sova när vi är sjuka, desto bättre är det. Källa.

OM DU HAR SYMPTOM PÅ ATT DU FÅTT INFLUENSA…

Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.
  • Isolera dig från andra.
  • Använd andningsskydd när du rör dig bland folk och se till att den sitter tätt.
  • Hosta i en näsduk och släng den genast efteråt, eller hosta i armvecket.
  • Undvik att röra vid ytor utan handskar.
OBS! Om du misstänker Corona, ta genast kontakt med vårdcentral eller annan enhet! I Sverige kan du ringa telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning dygnet runt. I Finland råds man att ringa sitt sjukhus.

Coronaviruset

Coronavirus har ett rundaktigt hölje med utskott runt om vilket gör att de får ett kronliknande utseende i elektronmikroskop, därav namnet. Endast ett fåtal virustyper kan smitta mellan djur och människor.
Det finns idag sju coronavirus som kan smitta och ge sjukdom hos människor. Fyra av dessa virus är vanliga och orsakar förkylning. Coronavirus indelas i minst tre subgrupper, alfa, beta, och gamma. De sju virus som orsakar sjukdom hos människa tillhör grupperna alfa och beta. Varianterna sars- och mers-coronavirus orsakar betydligt allvarligare luftvägssjukdom.
Det finns gedigna vetenskapliga studier om coronaviruset som ger sjukdomen sars, som spreds i världen våren 2003. Utvärderingar från det utbrottet, visar tydligt att sars-coronaviruset inte smittar under inkubationstiden. Bland samtliga kända virussjukdomar är det mycket ovanligt att man smittar under inkubationstiden. Däremot smittar många virus i samband med att sjukdomen bryter ut.
En del som är sjuka har dock bara milda symtom, speciellt i början av sjukdomen. Det är därför möjligt att bli smittad av någon med mild hosta och som inte känner sig sjuk. Överläkare Asko Järvinen, HUS, menar att man antar att upp till 80 procent av de som får smittan får en så lindrig version att de inte ens noterar det, och av de som faktiskt känner av sjukdomen så kommer högst 10-15 procent få en svår sjukdomsbild. Barn under 16 år verkar ha ett bättre försvar för de svåra formerna av coronaviruset. Antagligen är det så att barnens immunförsvar reagerar på coronaviruset på ett annat sätt än vuxnas. Det kan hända att de svåra sjukdomsbilderna orsakade av coronaviruset beror på människans immunförsvar, inte viruset i sig.
Sjukdomen som det nya viruset ger upphov till kallas covid-19, som står för coronavirus disease 2019. WHO uppskattar i dagsläget att dödligheten är 1–2 procent av de redan infekterade. Den siffran baseras på internationella studier.
corona

Covid-19 jämfört med en säsongsinfluensa

De flesta blir sannolikt infekterade av coronavirusen som orsakar vanlig förkylning någon gång i livet och man kan insjukna flera gånger. Coronaviruset heter severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, vilket förkortas sars-cov-2. Covid-19 (coronavirus disease 2019) är namnet på den sjukdom som viruset orsakar.
Covid-19 och säsongsinfluensa liknar varandra i och med att båda hos en andel av de sjuka kan ge en mycket allvarlig sjukdom.
Säsongsinfluensa som återkommer varje år, har cirkulerat i samhället under en lång tid. Därför har skyddet mot olika varianter influensavirus kunnat byggas upp i befolkningen.
Det man har rapporterat i en studie från Kina är att äldre personer och särskilt de med hjärt- kärlsjukdom, diabetes, kronisk lungsjukdom och högt blodtryck är överrepresenterade bland de svåra fallen. Studien visar också att det trots allt, bara är en mycket liten andel av dessa grupper som drabbas av svår infektion.

Hur smittar Coronavirus?

I nuläget vet vi att coronavirus sprids genom nära kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar. De allra flesta som smittas blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva.
Symptomen på Covid-19 är luftvägssymtom, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats, liksom dödsfall. Inkubationstiden för coronavirus är vanligtvis 2–14 dagar, enligt WHO. Inget vaccin eller specifikt läkemedel mot covid-19 finns. Behandling som ges vid svårare sjukdom är inriktad på att stödja funktionen hos lungor och eventuellt andra påverkade organ.
Covid-19 är alltså en droppsmitta, vilket betyder att den uppstår när hosta och nysningar (eller kräkningar) ger en dusch av vätskedroppar som vanligen faller snabbt ner genom luften och som regel inte når längre än någon meter.
(När mindre droppar uppstår som t. ex vid nysningar kallas detta för aerosol-smitta. Dropparna kan nå den mottagliga individens ögon och slemhinnor direkt eller via händerna. Luftburen smitta ses framför allt vid virus som infekterar huden så som mässling, vattkoppor och smittkoppor, då viruspartiklarna virvlar upp i luften och kan färdas långa sträckor i luften.)
Man har sagt att denna typ av virus smittar från sjuka människor och inte genom föremål såsom paket och postförsändelser. Dock kan sars-cov, en snarlik virustyp till det virus som sprids nu, överleva upp till fem dagar på metall i rumstemperatur. Efter fyra dagar på trä och glas och i fyra till fem dagar på papper är samma virus också fortfarande aktivt. Det innebär att dörrhandtag, ledstänger, knappsatser till port- och pinkoder och andra ställen som många tar på kan lagra smittämnen från coronavirus under ganska lång tid.

Symptom

Sars, mers och covid 19-coronavirus kan orsaka svår nedre luftvägsinfektion med komplikationer i flera organ, bland annat njursvikt
Infektion med övriga coronavirus kan ge milda förkylningssymptom, hosta, halsont och feber. I undantagsfall kan dock allvarligare sjukdomsförlopp med lunginflammation inträffa även för dessa coronavirus, men då framförallt hos de med hjärt-lungsjukdom, nedsatt immunförsvar eller hög ålder.

Andningsskydd

Munskydd skyddar inte dig som är frisk mot smitta; men den som är sjuk kan dock till viss del skydda omgivningen från vätskepartiklar vid till exempel hosta och nysningar. Ett andningsskydd skiljer sig dock från ett munskydd och används exempelvis inom sjukvården. Den typ av andningsskydd som oftast används har inbyggda filter med bland annat aktivt kol, som filtrerar bort smittämnen och andra partiklar från luften som man andas in. För att andningsskyddet ska ge avsedd skyddseffekt måste det anpassas till den som ska använda det. Träning och utbildning i hur man använder ett andningsskydd behövs också. N95 filter skyddar mot partiklar ner mot 0,3 mikroner (mikrometer) i diameter. Coronavirus mäter dock 0,12 mikroner! Jämför med en röd blodkropp som är 5 mikroner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar