söndag 13 januari 2019

Jag tycker att latheten kan inte komma eller dyka upp hos personen


Jag tycker att latheten kan inte komma eller dyka upp hos personen, hur länge ska man kämpa i det här samhället med det helt filtrerade arbetsmarknaden i Sverige så man blir lat när man försöker att få ett arbete, men arbetsmarknaden filtrerar arbetssökande, vi vet det finns olika behandlingar en får rätt en får inte, myndigheternas första orsak så att man blir lat
Dolda orsaker till lathet som du bör känna till


Är latheten ett personlighetsdrag eller kan den förklaras på ett annat sätt? Många människor vet inte att depression, rädsla och stress är exempel på dolda orsaker till lathet. Latheten kan även vara ett symtom som har sitt ursprung i det moderna samhällets fixering på framgång och prestationer. Lathet är utan tvekan ett beteende som styrs av psykologiska faktorer som man bör vara medveten om.
En snabb googlesökning leder till en uppsjö av artiklar om lathet. Nästan alla fokuserar på samma sak: hur viktigt det är att övervinna sin lathet.
Dessa artiklar är fulla med strategier för att bekämpa vår lättja. De talar om att göra sig kvitt den som om det rörde sig om en gammal tröja eller en kliande sårskorpa. Vad artiklarna däremot inte gör är att råda dig att finna de egentliga förklaringarna till lathet. De gör inga försök att tränga under ytan för att se vad som verkligen försiggår.
Det finns emellertid experter inom området som inbjuder oss till en bättre förståelse av lathet. Nando Pelusi, evolutionspsykolog och rationell-emotiv terapeut, framlägger intressanta idéer i ämnet. Det ligger i människans natur att försöka bevara energi. Med andra ord är lathet något som vi ärvt från våra förfäder.
När resurserna var knappa eller ovissa var det viktigt att bevara energin. För tidigare människosläkten visste inte när de skulle behöva den. Så kanske tar lättjan överhanden när vi upplever någon form av ovisshet i våra liv. Det är vår instinktiva reaktion att ta tillfället i akt för att göra en självrannsakan så att vi kan spara energi.
Dr. Pelusi hävdar också att förmågan att reagera, kämpa och hitta lösningar till problem inom okända områden finns inbyggd i våra gener. Lättjan har alltså ofta ett giltigt skäl och ändamål. Därför är det bra att förstå den och vad som ligger bakom den, så att ditt liv kan bli enklare på olika sätt.
”Vi vet vad vi är, men inte vad vi kan bli.”
-William Shakespeare-

Lathet kan dölja rädslaDolda orsaker till lathet

Svaghet är inte det enda som leder till lathet. Det är inte heller sysslolöshet, eftersläpning eller förhalning. Det händer att vi blandar ihop dessa begrepp. Vi vet att lathet och förhalning har något gemensamt: låg motivation. Personer som förhalar har emellertid för avsikt att någon gång fullfölja sina uppgifter.
En lat person har däremot inte alltid styrkan att uppnå sina mål. Här är det verkligen viktigt att förstå vad som motiverar latheten. Låt oss ta en titt på några vanliga dolda orsaker till lathet.

Lathet som döljer rädsla

Lättjan är som en mjuk och skön säng där du kan fly från verkligheten. Ibland tillgriper du lathet när du känner dig särskilt ängslig i ditt dagliga liv. Kanske är du rädd att inte uppfylla dina mål, att misslyckas eller att inte motsvara andras förväntningar. Det kan också tänkas att du oroar dig för att ta itu med saker som ligger bortom din kontroll.
All rädsla blir överväldigande. Så du bestämmer dig för att skjuta på det till morgondagen. Eller, ännu hellre, till du känner dig mer motiverad. Men morgondagen infinner sig aldrig, för din rädsla tar överhanden.

Lathet kan dölja en depressionLättja som symtom på depression

En depression är inte alltid lätt att upptäcka. Oftast döljer den sig bakom utmattning och apati. Depressionens svarta hål uppslukar allt som är positivt.
Detta är precis vad som avslöjas i studier, som exempelvis denna publicerad i tidskriften Clinical Neuroscience. Forskare vid Harvard Medical School fann att lathet var ett återkommande symtom hos de flesta deprimerade patienter. Det är därför som det är så viktigt att vara påpasslig på människor som verkar lata och omotiverade. Detta gäller särskilt om de uppvisar tecken på andra psykologiska problem, som exempelvis förtvivlan, negativitet och fatalistiska tankar.

Biologiska orsaker

Andra dolda orsaker till lathet kan vara vissa medicinska tillstånd. Om du ofta känner dig trött, överväldigad, utmattad och omotiverad, bör du genomgå diagnostiska tester. Du kan ha någon form av sköldkörtelstörning. Problem med sköldkörteln kan leda till diabetes, blodbrist, sömnapné, hjärtsjukdom och även fibromyalgi.

En dold orsak till lathet är avsaknaden av viktiga syften

Ändamål är nödvändiga för att ditt liv ska få mening. Om du inte har några mål kommer du inte att vara motiverad att göra något. Kanske har du blivit besviken av några erfarenheter eller kanske är det något som helt enkelt verkar för komplicerat eller svårt. Du har svårt att drömma eller lägga upp planer. Du hemfaller åt latheten för den är en trygg och lugn tillflykt. Där får du bara vara i fred.
Vi har alla någon gång hamnat där. Och detta är ofta hur tonåringar känner sig. Det kommer till uttryck i isolering, den klassiska ”lata” tonåringen som sitter och kurar på sitt rum hela dagen. Detta är ganska vanligt och upphör så snart du finner ett ändamål.
Institutet för epidemiologi och sjukvård vid University College i London publicerade en studie i ämnet i tidskriften The Lancet. I denna visades att välmående och lycka är direkt kopplade till livsändamål och meningsfullhet.
Så om du upplever att ditt liv saknar ändamål och detta får dig att bli lat, är det dags att hitta något som motiverar dig. Fundera ut vad som ger dig hopp.

Man måste hitta mening för att övervinna lathet

Sammanfattningsvis kanske detta är ett bra tillfälle att sticka hål på lathetens stigma. Det kommer alltid att finnas människor som helt enkelt väljer att vara lata och overksamma. Men det är viktigt att konstatera att lathet ofta är förenat med obehaglig apati och ångest.
Så det är viktigt att se vad som pågår under ytan för att hitta olika dolda orsaker till lathet. Gräv lite djupare, ta en närmare titt och försök att förstå. Skjut inte upp det till morgondagen. För om det är något vi med säkerhet vet om lathet, så är det att den blir värre, desto längre du dröjer med att konfrontera den.
utforskasinnet

Rädsla som maskerar sig som lathet och letargi

Jag är säker på att du någon gång under livet har känt dig så lat att du inte orkade träffa dina vänner eller gå till en kurs du anmält dig till. En del av dig ville gå, men när tiden var inne, eller kanske några dagar före, visar latheten sitt fula tryne. Men är det verkligen lathet, eller är det rädsla som maskerar sig som lathet?
Många av våra känslor gömmer sig bakom varandra och gör oss förvirrade. Det är som om de maskerar sig för att hindra oss från att se dem och gå vilse i en emotionell labyrint. Om vi upptäcker dem och går vilse i labyrinten så är det för att vi inte känner oss själva. Vi har fortfarande långt att gå mot emotionell mognad – alltså att upptäcka känslorna men inte gå vilse i dem.

Varför känner jag mig lat?

Lathet är bara ett sätt att skydda oss mot och undvika vad vi inte vill göra. När dagen då vi bestämt träff med våra vänner anländer blir vi letargiska. Våra tankar går runt och runt tills vi kommer till slutsatsen att vi sade ja till något vi egentligen inte ville göra.
Du måste vara väldigt försiktig i dessa situationer. Om dina första tankar om att gå var positiva men förändrades av lathet, är det inte så att du inte vill gå. Faktum är att du flyr från något. Är du bekväm med dina vänner? Har något hänt med dem? Är du rädd för att tala inför folk eller träffa nya människor?
Rädd flicka

Tecken på fara

Rädsla som maskerar sig som lathet är ett tecken på möjlig fara. Den påminner oss om något vi inte vill möta. Något vi inte tänkt på fram tills situationen var på väg att bli verklighet.
Så när tiden är inne utlöses ett alarm i vårt sinne. Vilket är det bästa verktyget för att inte möta något som skrämmer oss och kliva ut ur komfortzonen? Lathet.
Lathet kan vara en stor fallgrop när man försöker dölja en stor rädsla. Att säga saker som ”jag känner inte för det”, ”jag måste lära mig att säga nej” eller ”jag borde vara mer bestämd” kan i själva verket innebära att du gömmer dig från något som skrämmer dig.
Lathet blir en livräddare. Det är en defensiv handling för att gömma dig från dina rädslor. Men vi bör inte falla i fällan av att tro att vi måste bli bättre på att säga ”nej” till våra vänner. Verkligheten är att det finns något vi inte vill hantera. Det finns en rädsla djupt inom oss som använder lathet som en ursäkt för att hålla oss säkra.

Att avmaskera rädsla som maskerar sig som lathet

Rädslan har många utstyrslar, varav vissa är väldigt subtila. Men om vi lär oss att identifiera och hantera våra känslor så kommer vi kunna ta av oss dessa utstyrslar. Låt oss se vad vi kan göra.
Pojke i skogen
Föreställ dig att du har haft misslyckade relationer som slutade dåligt och traumatiserade dig. Du är nu ensam och försöker hantera din ensamhet. Dina vänner vill fortfarande träffa dig, men de vill även ta med sina partners. När tiden är inne att träffa dem slår lathet och letargi till. Dessa två fiender manar oss att stanna hemma.
I denna situation kanske du tror att du egentligen inte vill träffa dem. Men så är inte nödvändigtvis fallet. Det kan dock göra ont att se dina vänner lyckliga med sina partners medan dina relationer bara gått i stöpet.

Isolering för att undvika lidande

Även om du verkligen gillar dina vänners sällskap så har du fallit offer för rädslan. Det är frukten av erfarenheter du ännu inte lärt dig något av. Vad rädslan försöker säga är att du bara kommer begå samma misstag igen. Så du isolerar dig så att du inte måste uppleva den jobbiga känslan på nytt.
Kvinna bland sfärer
Rädsla som maskerar sig som lathet ska vara ett skydd. Men den hindrar dig från att röra dig. Så vad bör man göra? Till att börja med måste du jobba på att förstå dina känslor. Var villig att be om hjälp.
Du måste bli av med rädslan. Om du låter den fortsätta att göra som den vill kommer den alltid begränsa ditt liv, av den enkla anledningen är den helt inkompatibel med välmåendeoch lycka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar