måndag 21 januari 2019

Vem är terrorist och vad betyder terrorist?





Vem är terrorist och vad betyder terrorist?
Den som har en plan så att skada någon eller döda någon,, är terrorist, dem som använder våldet och tycker bara via våldet kan övervinna dem är också terrorister. Rasist, fader till fascister, nazister och terrorister.  islamister som använder brutala våldet mot folk är en typ av islamiska religiösa rasister som har en starka tro och vill göra som dem vill..
Den som klassas som terrorist av en person, kan uppfattas som en hjälte och frihetskämpe av en annan. pkk är inte terrorist pkk kämpar för 30 miljoner kurder  rättigheter , som  kurderna är under asimlation i turkiet. Om turkiet ljuger inte bara öppna diskution med pkk och fredsförhandlingar då pkk kan lämna vapenet. 


Idag många organisationen  ligger på terrorlistan i -europeiska länder en del av dem är oskyldiga,  pkk har inte gjort någon gång något mot europeiska länder, om man gå genom på rättvisan turkiska regimen stor i första ramen av terrorismen, många politiker i Sverige som har affärshandlingar med turkiska regimen då dem följer med turkiska rasistiska och smutsiga politiska mot kurdiska nationen.  Turkiska regim borde ligga i EU s svart listan, men dem gör inte det, turkiet mördade mer än 2 miljoner kristna , har någon gång blev frågat varför turkarna stolta över vad dem har gjort tidigare mot Armeniska folket__???

Antisemitism är en form av terrorism, därför att antisemetismens hatfulla en plan till våldet 
Vad är terrorism?
Terrorism är inget nytt fenomen, utan har använts i århundraden av både stater och politiska grupper. Attackerna i Paris 2015, Norge 2011, London 2005, Madrid 2004 och 11 september-attentaten 2001 är exempel på terrorism - våldsdåd som drabbar många människor och skapar oro och rädsla i samhället.
Varken forskarsamhället eller FN har kunnat enas kring begreppet terrorism. Det finns alltså ingen entydig definition av vad terrorism är. Det gör att varje land definierar terrorism utifrån sina egna nationella intressen.
Inom EU har medlemsländerna kommit överens om en gemensam definition av terroristbrott, vilken också har införts i svensk lag (Lagen om straff för terroristbrott). Enligt denna definition är terroristbrott handlingar som allvarligt kan skada en stat eller mellanstatlig organisation om de syftar till att:
Injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp
Tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller avstå från att vidta en åtgärd
Destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer
Fram till mitten av 1990-talet var terrorism något som främst kopplades till nationella och regionala konflikter. Dagens terrorism är i stor utsträckning internationella, våldsfrämjande nätverk där det islamistiska al-Qaida är det främsta exemplet.
Globalt hot 
Terrorismens internationalisering innebär ökad rörlighet för människor knutna till terroristorganisationer och att deras verksamhet är global. En annan effekt är att terroristrelaterad verksamhet och vanlig brottslighet hänger mer och mer samman.
Dagens informationsteknik underlättar också för terroristorganisationer att sprida sina idéer och sitt budskap över hela världen. Den nya tekniken har förstärkt den globala effekten av icke-demokratiska och våldsinspirerande budskap.
Attackerna mot World Trade Center och det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon 2001 visar att terrorismen tagit en ny, mer skrämmande, skepnad. Attentaten var storskaliga, samordnade och avancerade. Med religiöst motiv mördades flera tusen människor av en grupp från andra sidan jorden.
Men sådan har terrorismen inte alltid varit. Tvärtom. Terrorismens historia är lång och lika europeisk som arabisk, lika politisk som religiös. Ofta har den dessutom varit långt ifrån urskillningslös.
Den svages krig
Terror kommer av det latinska ordet för skräck eller skräckvälde och är en beprövad metod att påtvinga människor sin vilja. Mest brutal och blodig har den kanske varit när den använts av regimer som ett sätt att förtrycka sina egna medborgare. Till exempel infördes ordet terrorism i Académie Française 1798 som ett ord förknippat med det statliga skräckvälde som följde på den franska revolutionen.
Under 1800-talet förknippades terrorismen först med små oppositionella grupper som använde våld för att uppnå sina politiska mål. Våldet var då framför allt riktat mot politiker och andra ledare.
Medlemmarna i den ryska revolutionära gruppen Narodnaya Volya (Folkets vilja) till exempel, använde stolt ordet terrorism. De ansåg att tsaren och det dåvarande politiska systemet var omoraliskt och att det var berättigat att använda våld mot regimen.
1881 mördade medlemmar ur Narodnaya Volya tsar Alexander II, men misslyckades att dra igång den revolution de drömde om. Ändå inspirerade gruppens metoder andra som hoppades att det skulle vara möjligt att i ett slag förändra de politiska villkoren. En av dessa var nationalisten Gavrilo Princip, en serbisk student som i Sarajevo i juni 1914 mördade den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand vilket utlöste första världskriget.
Civila mål.
terrorism är en benämning för olika typer av politisk utpressning eller våldsdåd som används i syfte att skapa politisk uppmärksamhet och på så vis förändra eller påverka samhället. En terrorist utför terrordåd för är att skapa skräck och osäkerhet bland människor.
Terrorism är ett svårdefinierat begrepp. En vanlig definition av terrorism är "våld som i politiskt syfte riktas mot individer - kidnappningar, bombattentat, flygplanskapningar, mord - av icke statliga organisationer"
Det övergripande folkrättsliga ramverket mot terrorism är 13 FN-konventioner mot terrorism. Flera av dem kom till under 1970-talet, då det var vänsterextrem terrorism som hotade länder. Konventionerna räknar upp handlingar som ska definieras som terrorism: till exempel flygkapning eller gisslantagande. Det är den folkrättsliga basen för allt arbete mot terrorism, och definitionen av terrorism. Den basen har utvecklats sedan 1970-talet och ger idag en gemensam rättslig förståelse för vad som kan utgöra en terroristhandling. Ingen av texterna innehåller dock en övergripande definition av begreppet terrorism.
I september 2006 antog FN:s generalförsamling enhälligt en global strategi mot terrorism. Strategin är konkret och ställer i fyra kapitel upp en rad åtgärder som medlemsstaterna åtar sig att genomföra i syfte att förebygga och bekämpa terrorism. Strategin ger även viss vägledning om faktorer som anses utgöra grogrunder för terrorism. EU har en egen strategi mot terrorism, och en handlingsplan för att motverka radikalisering och rekrytering av människor för terroristhandlingar.
En övergripande konvention om terrorism
Sedan år 2000 förs förhandlingar i FN om en övergripande terrorismkonvention för att skapa en enhetlig folkrättslig grund för att kunna säga vad som är terrorism. Inte heller den konventionen innehåller däremot någon egentlig definition av terrorism. Däremot har förslag lagts fram som tar sikte på en definition av terroristhandlingar. Till skillnad mot flera tidigare terrorismkonventioner kommer den övergripande konventionen att vara tillämplig också på vissa handlingar under väpnad konflikt.
Den viktigaste utestående frågan i förhandlingarna rör just gränsdragningen till den internationella humanitära rätten och vilka handlingar som ska undantas från konventionen. Ett exempel är frågan om var gränsen går mellan en gerillarörelse som bekämpar sitt lands regering, och en terroristgrupp som utför motsvarande attacker i syfte att destabilisera landet.
Svensk lag
I Sverige har vi en lag om terroristbrott som är baserat på EU:s rambeslut om bekämpande av terrorism. Lagen definierar vad som är terrorism, vilket först måste fastställas.

Enligt lagen är terrorism att: Begå en handling som allvarligt kan skada en stat eller mellanstatlig organisation med syftet att: Skrämma en befolkning eller befolkningsgrupp, tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att göra något eller att avstå från att göra något eller att destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Efterkrigstidens terrorism kan ofta ses som en bieffekt av en omfattande och tilltagande globalisering med få vinnare och många förlorare. Terrorism har då varit en extrem metod för marginaliserade grupper att på ett chockerande och hänsynslöst sätt skapa uppmärksamhet i en ohörsam värld.Al qaeda, al nusrah, jebaht al sham, isis dem är riktiga terrorist .. Turkiet kränkte alla internationella mänskliga principen när attackerade Afrin.. ja turkiet är riktiga terroristiska staten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar