senaste året arbetsförmedlingen blev väl dåliga på grund av att dem utländska agenterna som fick jobb inom arbetsförmedlingen
4 500 varslas – stor oro på Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen varslar 4 500 personer – var tredje anställd – om uppsägning.
Nu råder stor oro bland anställda över hela landet.
Men även för tredje part:
– Vi befarar att arbetssökande och arbetsgivare kan påverkas, säger Åsa Johansson på fackförbundet ST.
Uppgifterna om jättevarslet kom under tisdagen och bekräftades på tisdagsmorgonen. Men redan före jul flaggade Arbetsförmedlingen om stora besparingar.
Det är också oklart var i landet anställda kommer att sägas upp, men flera av Arbetsförmedlingens cirka 240 kontor kommer att försvinna, uppger TT. Nu inleds förhandlingar med de fackliga parterna, och ledningen hoppas att de faktiska beskeden om uppsägning kan komma i slutet av april.
Det håller facket med om.
Bakgrunden till att så många anställda kan tvingas gå är budgetbesparingar och politiska beslut. En kombination av inriktningen i den nya politiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna och den M/KD-budget som röstades igenom i riksdagen i december.
I överenskommelsen mellan de fyra mittenpartierna skriver man till exempel att man vill lägga ut själva förmedlingen av arbeten på privata aktörer.
Och i statsbudgeten anger man att anslaget för Arbetsförmedlingen ska minska från 8,4 miljarder kronor för 2018 till 6,3 miljarder kronor 2021.
Var tredje anställd på Arbetsförmedlingen berörs
Totalt sett har Arbetsförmedlingen drygt 13 000 anställda. Det innebär att cirka var tredje person nu varslas. Hela landet drabbas, och enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg befinner sig runt 3 500-4 000 av de 4 500 berörda utanför huvudkontoret i Stockholm.
Sjöberg tror att de rena uppsägningarna till slut landar på cirka 3 000–3 500 personer.
– När det gäller varsel brukar den faktiska personalminskningen inte vara lika stor som det lagda varslet. Varslet är värsta scenariot, säger Åsa Johansson, vice ordförande på fackförbundet ST inom Arbetsförmedlingen.
Hon vill inte spekulera om hur många som i slutändan kan tänkas få gå.
– Vi ska plocka fram en tidsplan tillsammans med arbetsgivare under veckan, för att få en lite tydligare bild för oss och för medarbetarna, säger Åsa Johansson.
Hon tillägger att februari, mars och april blir ”de stora månaderna” när det gäller omställningsarbetet.
Så påverkas Arbetsförmedlingens arbete
Enligt Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg kommer de stora nedskärningarna påverka myndighetens förmåga att sköta sitt uppdrag.
– Varslar man så här många så kommer givetvis verksamheten att påverkas, säger han till TT.
Det håller facket med om.
Åsa Johansson säger att de visste om att Arbetsförmedlingen skulle ”minska sin kostym” – men inte i den här omfattningen.
– Det vi befarar är att en så här snabb neddragning – som påkallas av både budgeten och 73-punktsprogrammet – inte bara kommer att påverka våra medarbetare utan också våra kunder: arbetssökande och arbetsgivare, säger hon.
Enligt henne finns en risk att tredje part drabbas.
– Det är inte bara en intern angelägenhet, andra som befinner sig i en utsatt situation kommer också att påverkas av det här. Myndigheten kanske inte kan leverera i och med att det här skiftet ska ske så pass snabbt.
Oro bland anställda
Samtidigt råder en stor oro och uppgivenhet på Arbetsförmedlingen.
Mikael Sjöberg kallar det historiska varslet för ”ett mycket tungt beslut”.
– Mina tankar går verkligen till alla medarbetare nu. Det är väldigt många som kommer att hamna i en osäker situation. Det tar en stund innan vi kan berätta exakt hur många som ska sägas upp och vilka, säger han till TT.
Åsa Johansson på ST säger:
– Ända sen budgeten lades har vi vetat om att det kommer att bli neddragningar, och självklart finns en oro hos medlemmar och medarbetare sen före jul.
Nu vill ST göra vad de kan för att få ner antalet berörda. Facket erbjuder också stöd till sina medlemmar.
– Vi vill göra det här så smärtfritt som möjligt, men det kan vara en otrolig chock för enskilda medarbetare att det blev så kraftfulla neddragningar.
Enligt både facket och Arbetsförmedlingen själva är det svårt att ge några tydliga besked i nuläget. Men det råder en varselperiod på sex månader, vilket innebär att den första uppsägningen träder i kraft som först sex månader efter varslet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar