tisdag 15 januari 2019

Vi uppmanar alla som läser vår blogg i Skåne först koka vatten sedan dricka under tiderna mellan november till maj månade.


Vi uppmanar alla som läser vår blogg i Skåne först koka vatten sedan dricka under tiderna mellan november till maj månade.
alltid koka vatten, låt vatten bli lite kallt sedan  lägg i en kylskåp  så ni kan dricka efter det är bra för er hälsa -


Koka ditt kranvatten innan du dricker det – tips!
Vill du vara säker på det kommunala dricksvattnet rekommenderas att du kokar det i tre minuter. Att koka vattnet åtgärdar de flesta föroreningar.

Bakterier och virus Det finns miljoner bakterier och virus i sediment och avlagringar på insidan av alla vattenledningar. När ett fåtal lossnar, elimineras de omgående av kloret i vattnet, men när stora bitar avlagringar lossnar på grund av tryckförändringar i rören, så räcker inte kloret till och då kan du bli magsjuk eller i värsta fall få en allvarlig maginfektion. Vad gäller vattenburna utbrott i Sverige är Campylobacter den vanligast diagnostiserade mikroorganismen. Vid de fyra största vattenburna Campylobacterutbrotten 1980 – 2003 insjuknade minst 2000 vid varje utbrott. Kokning i tre minuter dödar samtliga bakterier, parasiter och virus.

Klor Klor är ett mycket effektivt gift. I normala fall dödar kloret alla bakterier och virus i ditt kranvatten. För att vara på den säkra sidan och för att vara säker på att kloret räcker – hela vägen genom alla långa ledningar från vattenverket ända ut till slutkonsumenten – så överdoseras kloret ibland. Dem som bor närmast vattenverket får oftast mer klor.

Trihalometaner I vattenledningarna finns organiska ämnen, det kan exempelvis vara alger som växt i rören, eller bakterier. Kloret i vattnet reagerar, när det stöter på de organiska ämnena, med att bilda så kallade trihalometaner (kloreringsbiprodukter). Trihaolmetanerna anses vara cancerogena. Några vanliga trihalometaner är kloroform, bromoform, dibromoklormetan och bromodiklorometan. Så länge vattenverken fortsätter att använda klor för att bekämpa bakterier kommer det att finnas trihalometaner i dricksvattnet.

Kokning i tre minuter tar bort dessa lättflyktiga ämnen, som dunstar bort. Klor kokas också bort varvid vattnet smakar fräscht och rent. Tänk på att hålla vattnet kokande i minst tre minuter. Har du vattenkokare kan du koka upp vattnet tre gånger. Låt det då svalna en stund mellan varje kokning. Drick gärna vattnet varmt eller rumstempererat. Det är nyttigast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar