måndag 28 januari 2019

Att folk flyttar från där de har sina rötter är ibland bra och ska uppmuntras, nämligen när de kan bidra med något, bättre än där de kom från


Att folk flyttar från där de har sina rötter är ibland bra och ska uppmuntras, nämligen när de kan bidra med något, bättre än där de kom från. Det är gobalisering. Det är motsatsen till globalism; att 1. flytta dit man inte kan eller vill bidra, och/eller 2. från där man kunnat bidra bättre, 3. och slår sönder fungerande system – nationalstater där samhällskontraktet varit att de som byggt ska ha rätt att påräkna sig den välfärd som ackumulerats, för sig och sina barn.
Varje samhälle tar hand om sina olycksbarn efter förmåga, samhällskontraktet omfattar även dem. Men inget samhälle har moralisk skyldighet att ta hand om alla andras – för detta saknas också praktisk förmåga, Akuta situationer ska behandlas just som akuta och lösas efter förmåga. Krig i världen motiverar inte folkvandringar runt halva jordklotet, sådana folkströmmar är onödiga, kostsamma och leder till mer, inte mindre mänskligt lidande – i båda ändar.
Magnus Stenlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar