onsdag 16 januari 2019

Hård kritik mot historisk högersväng


Hård kritik mot historisk högersväng Socialdemokraternas överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna har beskrivits som en historisk högersväng. Oavsett hur den kommande regeringen kommer att se ut så tycks Socialdemokraterna ha gett med sig i en lång rad tidigare viktiga frågor.


Den 11 januari blev det klart att Stefan Löfven släpps fram av C som statsministerkandidat efter en uppgörelse med C:s Annie Lööf, L:s Jan Björklund och MP:s Isabella Lövin och Gustav Fridolin (den sist nämnda ej med på bilden). Överenskommelsen har 73 punkter.
Överenskommelsen om arbetsrättsliga förändringar mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har mötts av brösttoner från LO-fackens företrädare. Förändringarna i Lagen om anställningsskydd har kallats ”dåliga”, ”inte klokt” och ”ett slag i ansiktet” på både fack och arbetare.

– Det är stora förändringar i den ekonomiska politiken och arbetsrätten som vi bedömer som negativ för våra medlemmars framtid, sade Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande till SR i lördags.

Förslaget innebär också att de etableringsjobb som fack, arbetsgivare och regering tidigare kommit överens om justeras.

FAKTA Ur punkt 17 i Överenskommelsen: Tiden att etablera sig på arbetsmarknaden kortas
Vägen in på arbetsmarknaden förstärks genom att fler får chansen till ett jobb utan utbildningskrav. Detta sker genom ett införande av etableringsjobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa (i enlighet med parternas förslag).
Dessa ska utvidgas till företag utan kollektivavtal och till bemanningsföretag på ett sätt som gör att fördelarna i etableringsjobben inte går förlorade. Kraven på kollektivavtal för nystartsjobb tas bort.
Borttagna arbetsgivaravgifter de första två åren införs för ungdomar utan gymnasieutbildning och för nyanlända.

Den tidigare överenskommelsen innebär att invandrare och långtidsarbetslösa kan ges lägre lön i utbyte mot att de, genom ett jobb, får möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden. Men i den nya regeringsöverenskommelsen slopas kravet på kollektivavtal, och etableringsjobb kan även användas hos bemanningsföretag.

Det är något som Sekos ordförande Valle Karlsson finner ”anmärkningsvärt”.

– Samtidigt öppnar man dessutom upp för förändringar i arbetsrätten. Detta är en attack mot såväl fackföreningsrörelsen som den svenska modellen, säger han i ett uttalande på Sekos webbsida.

Men trots de hårda orden rubbar inte överenskommelsen fackens stöd för Stefan Löfvéns regeringsförslag. De fackliga företrädarnas argumentation liknar varandra då samtliga landar i att det är bättre med en Stefan Löfvén-ledd ”mittenregering” än en renodlad högerregering.

Karl-Petter Thorwaldssons tidigare hot om indraget stöd vid genomförande av Annie Lööfs kravlista är nu tillbakadraget. Till SR svarar han på frågan om han kan leva med överenskommelsen.

– Ja, det tycker jag man kan göra, svarar LO-ordföranden.

Uppgörelsen på arbetsrättsområdet skulle, om den blir verklighet, innebära att LAS ”ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. Den utredning som är tänkt att tillsättas för att ta fram ändringarna ska också lägga förslag på ändringar som ger ”lägre kostnader vid uppsägningar”. Enligt överenskommelsen ska dock även rättssäkerhet och skydd mot chefers godtycke upprätthållas.

Förslaget möts av kritik inte bara från det fackliga hållet utan även av arbetsrättsexperterna Kurt Junesjö och Mats Glavå.

–Det trasar sönder anställningsskyddsstrukturen. Det gör redan de undantag som finns i dag. Principen i LAS är att arbetsgivarna får bestämma att uppsägningarna ska ske, men inte vilka som sägs upp, säger Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet.

FAKTA Ur Punkt 20 i Överenskommelsen: Arbetsrätten moderniseras
Om parterna når en överenskommelse om hur LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. I annat fall genomförs utredningens förslag.
Utredningen tillsätts april 2019. Förändringarna i LAS ska genomföras 2021.

Enligt uppgörelsens skrivning ska LO och arbetsköparorganisationerna få en chans att själva komma överens om hur ”LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet”. Gör de det så förbinder sig S, C, L och MP att följa det förslaget. Om inte, blir det den statliga utredningens förslag som gäller.

Upplägget känns igen från strejkrättsfrågan, men får kritik från LO-fackligt håll som ”förhandling under hot”.

– Man sätter en grimma på oss. Just de här sakerna gör mig orolig. Att vi ska förhandla under hot, det är inte klokt, säger Tobias Baudin till Arbetet.

Men desto muntrare är tonerna från arbetsköparsidan.

– Vi tycker att det är bra att politikerna sätter press på oss med lagstiftningshot, säger arbetsköparorganisationen Almegas arbetsgivarpolitiska chef, Stefan Koskinen till Arbetet.

Och det är tydligt att arbetsköparna inte har för avsikt att bara nöja sig med regeringens redan kritiserade förslag. Stefan Koskinen säger till tidningen att det krävs en bredare översyn.

Det är något som Svenskt Näringsliv annonserade redan innan överenskommelsen var i hamn. På organisationens hemsida drar Svenskt Näringslivs VD Jan-Olov Jacke upp riktlinjerna. ”En reform måste omfatta saklig grund, turordningsregler och övriga regler som ingår i lagen om anställningsskydd”, skriver han.

Det är ju hot under galgen och innebär att man sätter den svenska modellen åt sidan.
Kurt Junesjö, arbetsmarknadsexpert
Kurt Junesjö anser att en uppgörelse mellan parterna riskerar att bli än mer långtgående än det förslag som en statlig utredning skulle komma fram till. Han lutar sig på exemplet från strejkrättsöverenskommelsen.

– Det är exakt samma och det jävliga är att det förslaget blev ännu sämre, säger han och fortsätter:

– Det är ju hot under galgen och innebär att man sätter den svenska modellen åt sidan. I stället inför man en statlig styrning av arbetsrätt och arbetsmarknadspolitik.

Kurt Junesjö förundras, men förvånas inte över fackens fortsatta stöd till Socialdemokraterna. Resonemanget om att det trots allt är bättre att politiken genomförs av Stefan Löfvén kallar han”bakvänt”. Han tror att den här överenskommelsen med sina övriga fördelningspolitiska reformer kommer att innebära Socialdemokraternas slut som arbetarparti.

– Det som är jävligt med det här är att det är arbetarepartiet Socialdemokraterna som genomför de här eftersom det innebär att inte finns någon som helst chans att återställa det vid ett regeringsskifte. Det är typiskt för LO-facken att man är så bunden till S att man inte fattar, eller bryr sig om, att de numera är ett borgerligt parti, säger Kurt Junesjö.

– – – –

FAKTA Överenskommelsen mellan S, C, L och MP
Länk till samtliga 73 punkter i överenskommelsen. Punkterna 12-21 har underrubriken jobb och företagande.
Källa: S hemsida ”Utkast till sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.”
https://www.arbetaren.se/2019/01/16/arbetskoparna-jublar-over-hot-om-las-andring/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar