lördag 16 maj 2020

avslöjande av det hemliga avtalet mellan Iran och USA "om Kazemis premiärministerskap i Irak

från DW.com
 avslöjande av  det hemliga avtalet mellan Iran och USA "om Kazemis premiärministerskap i Irak
Efter fem månader av maktkamper i Irak fick Mustafa Kazemi, före detta chefen för Iraks underrättelsetjänst, en förtroendevald från parlamentet. Det sägs nu att det hemliga avtalet mellan USA och Iran har banat vägen för Kazemis premiärministerskap i Irak.


Den irakiska presidenten Barham Saleh ger honom premiärminister Mustafa Kazemi

Valet av Mustafa Kazemi som Iraks premiärminister och förtroendevaldet i det irakiska parlamentet har väckt många spekulationer. Det hade inte varit möjligt för honom att vinna förtroendets röst i parlamentet utan stöd från iranskstödda sjiitiska lagstiftare. Det talas nu om en överenskommelse bakom detta politiska beslut.

Webbplatsen "Mellanöstern" har publicerat en detaljerad rapport om det hemliga avtalet mellan USA och Islamiska republiken om premiärminister Mustafa Kazemi. Rapporten är baserad på information som erhållits av en reporter från media genom kontakter med irakiska regeringstjänstemän.
Personernas identitet avslöjades inte i rapporten, och utrikesministeriets tjänstemän i Iran och USA har förnekat anklagelserna.

Tillsammans med shiitiska representanter valda av Kazemi

Rapporten motsätter sig shiitiska styrkor som nominerar Mustafa Kazemi som Iraks premiärminister. Vissa arabiska nyhetskällor har hävdat att Mustafa Kazemi, före detta chefen för Iraks underrättelsetjänst, samarbetade med amerikanska tjänstemän i en drönestrejk på en bil som transporterade Qassem Soleimani, befälhavare för Quds-styrkan, och Abu Mahdi, en ingenjör.

Den irakiska regeringen och den irakiska underrättelsetjänsten har förnekat alla inblandningar i drönestrejken på Qassem Soleimanis bil nära Bagdad flygplats.

Efter att namnet Mustafa Kazemi valdes som kandidat till posten som premiärminister i Irak, motsatte sig alla schiitiska styrkor denna fråga. Hizbollah-anslutna miliser har till och med talat om det som en "krigsförklaring."

Även om Hizbollahs böcker fortsätter att uttrycka missnöje med Kazemis val som premiärminister är det uppenbart att hans val inte skulle ha varit möjligt utan stöd från shiitiska lagstiftare i det irakiska parlamentet. Detta har gett upphov till spekulationer om ett avtal bakom kulisserna; Ett "hemligt avtal" har nu läckt av webbplatsen i Mellanöstern.

Anslutningen av det "hemliga avtalet" med Irans blockerade pengar

Avtalet mellan Iran och USA om den irakiska regeringen är inte ett nytt fenomen. 2010, efter nio månader av konflikt och politisk konfrontation, kunde Nouri al-Maliki ta över för andra gången som Iraks premiärminister, efter ett avtal mellan Iran och USA.
Politiska protester i Irak

Enligt webbplatsen, efter överenskommelsen mellan Iran och USA om premiärministerskapet i Mustafa Kazemi, röstade de shiitiska representanterna som stöds av Iran i det amerikanska parlamentet för honom.

Avtalet mellan USA och Iran har varit på en del av Irans blockerade pengar utomlands. Enligt rapporten har Islamiska republiken Iran öppnat ett konto för tillgång till en del av sina pengar i Europa i utbyte mot att enas med premiärminister Mustafa Kazemi.

USA har enligt uppgift sagt till den iranska sidan att om de samarbetar med den irakiska regeringen kommer det att blinda ögat för överföringen av en del av Irans blockerade tillgångar till Europa.

Nyheter om avtalet mellan Iran och USA har förnekats av båda ländernas utrikesministerier. En tjänsteman vid utrikesdepartementet sa att landet respekterar Iraks territoriella integritet och uppmanade Iran att föra en liknande politik.

Gå med i den persiska kanalen för Deutsche Welle Farsi

En iransk tjänsteman för utrikesministeriet uttryckte heller ingen information i frågan. Irakiska tjänstemän berättade dock för media att nyheten var sant.

Irakiska källor har dock ännu inte bekräftat att en del av Irans blockerade pengar har tagits bort. Men samma källor citerade en ny dom av en luxemburgsk domstol för att frigöra 1,6 miljarder dollar i iranska tillgångar.

Denna del av Irans tillgångar blockerades 2012 i samband med terrorattackerna den 11 september 2001.

Även om Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman är nöjd med Kazemis val som Iraks premiärminister och är en av de första som gratulerar honom till valet, är han inte nöjd med att Iran och USA har nått ett "avtal".
https://www.dw.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar