måndag 25 maj 2020

Felipe Estrada verkar ha forskat ett annat lands kriminalitetsnormer och ungdomar. Dessutom är det svårt att tyda hans förklaringar.



Felipe Estrada verkar ha forskat ett annat lands kriminalitetsnormer och ungdomar. Dessutom är det svårt att tyda hans förklaringar.

Kvinnor står för liten del av kriminalitet, det gjorde de särskild på 70- och 80- talen. Han tycks dra slutsatsen att män begår mindre brott eller brottstyp och ideal har förändrats. Trots Felipe Estradas påstående och forskning märks inte någon minskning av våldet, det har till och med ökat och normer och former har förändrat. Vad skulle det i så fall innebära att skillnaden mellan mäns och kvinnors våld har minskat?
Det är förvisso rimligt att uppfatta att majoriteten av befolkningen inte begår brott och våldsnormen och bilden har förändrats. Anledningen förklarar Felipe Estrada med förändrad mansroll. Han använder dock statistik fram till 2017. Strax innan och därefter har Sverige genomgått stora förändringar som aningen inte finns med statistiken eller inte har använts i forskningen.
Forskningen bagatellisera dock senaste tidens tilltagande allvarliga kriminalitet. Idag utgör barn under 18 år rekryteringsbasen för gängkriminalitet. Den gruppen attraheras mer av kriminalitet trots ökad jämställdhet i samhället. Forskningen nämner t.ex. inte IS-krigare (det är självklart inte kriminaliserad). Sverige bidrog med uppempt 300 krigare till IS armen och detta är per capita större än de flesta länder. Antal våldtäkter som begås uteslutande av män med invandrarbakgrund nämns inte heller. Gängkriminalitet anser forskaren utförs av en liten grupp i samhället. Han tros inte ta den lilla gruppens stora ansvar och roll i otryggheten de har skapat i samhället. Den lilla gruppen gängkriminalitet, våldtäktsbrott och rån (personrån) är dessvärre migrations och etnisk relaterad. Inom den gruppen finns även problem med jämställdhet, trots ökad jämställdhetssyn i samhället, och allvarlig och nedvärderande kvinnosyn. Till och med finns rasistiska tendenser finns att utskilja.
Denna lilla grupps kriminalitet som har en stor effekt i samhället missas och bagatelliseras. För att identifiera samhällsfenomen ska detta fenomen framhävas, hur ska annars åtgärder vidtas!


Ny forskning: Förändrade könsnormer kan leda till färre brott


1:55 min
 
Enligt ny forskning från Stockholms universitet kan förändrade mansnormer leda till att män begår färre brott.

Forskare på Stockholms universitet har studerat 15 miljoner personer som lagförts i Sverige mellan 1970 och 2017. De menar att skillnaden mellan mäns och kvinnors brottslighet har minskat.
– Unga mäns brottslighet har minskat kraftigt och närmar sig kvinnornas väsentligt lägre nivåer, säger Felipe Estrada, kriminolog vid Stockholms universitet.
En förklaring kan vara förändrade mansnormer, säger han.
– Mäns traditionellt väldigt maskulina och aggressiva beteende har blivit nånting som man inte betraktar som lika rimligt och attraktivt, säger Estrada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar