tisdag 26 maj 2020

Det händer då o då att en misstänkt håller tyst under brottmålsförundersökning och förhandlingar.



Det händer då o då att en misstänkt håller tyst under brottmålsförundersökning och förhandlingar. Syftet är att antingen försvåra processen eller man är tungt kriminell belastad och har tagits på bargärning med 10 kilo heroin. Detta gör yrkeskriminella, den som tjallar råkar även illa ut. Den bästa metoden är givetvis i vissa fall att hålla tyst. Åklagaren har bevisbördan.

Fallet med Wilmas mördare är dock fenomenalt på alla möjliga sätt så även i detta avseende. Tänk bara om du blev anklagad för ett sådant grovt brott o inte hade några kommentarer överhuvudtaget! från advokat nima rostami
Rättegången om mordet på 17-åriga Wilma Andersson startade på tisdagen. 
Strax efter 09 fördes den misstänkte mannen in i rättssalen iklädd en grå skjorta. 
Under förmiddagen spelades de första samtalen mellan polisen och den misstänkte upp, han står fast vid sin förklaring – att Wilma lämnat lägenheten efter ett bråk och att han sen inte sett henne igen. 
Samtidigt kan han inte förklara de blodspår som hittades i lägenheten. 
– Vi hade ett stort gräl. Båda grät lite grann, säger den misstänkte i samtalet.
Det avgörande fyndet, Wilmas huvud, hittades av polis i den 23-årige pojkvännens lägenhet. Det var förpackat i en resväska med aluminiumfolie och tejp.
När polisens tekniker undersökte väskan hittade man 14 avtryck från pojkvännen på fyndet.
Fyndet var ett av åklagare Jim Westerbergs enskilt starkaste bevis under rättegången. 
Under förmiddagen spelades samtal upp, det är de första kontakterna polisen har med den misstänkte pojkvännen efter att Wilma anmälts försvunnen, den 17 november. 

Spelar upp övervakningsfilmer

Pojkvännen säger då att de gjort slut och att Wilma lämnat lägenheten den 14:e.
– Vi hade ett stort gräl. Båda grät lite grann, säger han i samtalet och tillägger att han inte vet var Wilma är. 
I ett senare samtal ombeds han gå upp och leta på vinden, något som han verkar göra i samtalet, och säger då att hon inte finns där. 
Det spelades också upp övervakningsfilmer på pojkvännen, samma dag som mordet ägt rum och även ett par dagar senare då han syns köpa mat på McDonald's. 
Åklagaren spelade också upp filmer från sökningarna med hund som gjordes i lägenheten, där den tyska likhunden bland annat markerade i sängen. 

Svartsjuka och bråk 

När åklagaren läste upp gärningsbeskrivningen satt den misstänkte, klädd i grå skjorta, lugnt och bläddrade bland papper som han har framför sig på bordet.
Advokaten redogjorde sedan för hans inställning, vilket är att han nekar till alla anklagelser och tillbakavisar de krav på skadestånd som Wilmas anhöriga har.
Relationen mellan Wilma och den mordmisstänkte var enligt åklagaren präglad av svartsjuka och bråk, men hon ska ändå enligt åklagarens beskrivning ha varit förälskad i 23-åringen. 
Åklagaren berättade om deras bakgrund och att den mordmisstänkte 23-åringen varit kontrollerande och svartsjuk, något som ska ha eskalerat, och att pojkvännen under den sista tiden personlighetsförändrats.

Har valt att vara tyst

Åklagaren berättade också om sin bild av den misstänktes beteende när sökpådraget inleddes: Han letade inte efter Wilma, var frånvarande, personlighetsförändrad. Han verkade också nervös och öppnade inte dörren när det ringde på.
Den misstänktes version är samma som den varit tidigare: han och Wilma har bråkat, hon har lämnat lägenheten och han har inte sett henne sedan dess.
Åklagaren berättar att ett tiotal förhör har hållits med den misstänkte, men att han har valt att hålla tyst.
– Han har valt att hålla tyst trots en mycket stor förklaringsbörda, säger åklagaren i rättssalen. 
Åklagaren berättade vidare om den kartläggning som har gjorts över Wilmas och pojkvännens rörelser den sista tiden. 
Det handlar bland annat om kontakter, och den person som hade den sista kontakten med Wilma, ett samtal den 14 november, klockan 17.03. 
Det sista livstecknet från Wilma kan vara de skrik grannar vittnat om att de har hört. En av dem anmälde det när försvinnandet blev känt. 

Nya bevisningen i rätten

Åklagaren har ytterligare ny bevisning med sig till rätten som tillkommit efter att förundersökningen lämnats in: en lapp som hittades i pojkvännens cell. 
På den stod: ”Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord”, vilket enligt åklagaren talar för mannens skuld. 
Under eftermiddagen gick de bland annat igenom skadorna på den kroppsdel man hittade i pojkvännens lägenhet. 
Även Wilmas pass visades upp i rättssalen – ett pass som pojkvännen sagt att Wilma tagit med sig när hon försvann. 
23-åringen handlade också några dagar efter försvinnandet med Wilmas bankkort. Även det skulle hon enligt pojkvännens version ha tagit med sig när hon enligt honom lämnade lägenheten efter grälet. 
Avslutningsvis gick åklagaren igenom de blodstänk som hittats på flera håll i lägenheten och som pojkvännen inte har kunnat förklara. 
Wilma Andersson mördades den 14 november i fjol, enligt åtalet.Foto: EFTERLYST / TV3
Försvaret har inför rättegången också kompletterat sin bevisning med förhör med flera personer. Förhören ska styrka att mannen inte tidigare varit våldsam mot Wilma och att ”relationen mellan målsäganden och tilltalad inte avvikit från många andra unga pars relationer.” 
Den bilden delas dock inte av andra personer som förhörts i utredningen och som menar att mannen tvärtom var svartsjuk, kontrollerande och våldsam.
Försvaret har också kallat egna sakkunniga, bland annat den pensionerade kriminalkommissarien och kriminalteknikern Sonny Björk som ska höras om sin bedömning av den tekniska utredningen.

Så blir dagarna i rätten

Den andra rättegångsdagen, på torsdag. Då ska försvarets sakframställning presenteras. Den tredje dagen, på fredag, kommer den mordåtalade pojkvännens höras. Wilmas anhöriga kommer också höras.
GT kommer vara på plats för att bevaka veckans huvudförhandling.

Ljud från rättssalen: Han har varit tyst i nio förhör

Åklagaren: Pojkvännen har varit tyst i nio förhör
00:50
Åklagare Jim Westerberg om den mordåtalades tystnad: ”Han har inte kommenterat de bevis vi har lagt fram”.

Ljud från rättssalen: ”Har uppsåtligen berövat Wilma livet”

Åklagaren: "Har uppsåtligen berövat Wilma livet"
00:58
Rättegången mot Wilmas pojkvän i gång – här går åklagaren igenom gärningsbeskrivningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar