torsdag 20 februari 2020

Nu skrivs det i tidningen om rånet på min yngsta dotters tjejkompisar. Riktigt illa är det.


Nu skrivs det i tidningen om rånet på min yngsta dotters tjejkompisar.
Riktigt illa är det.


Ungdomar rånas på dyra märkeskläder

Två knivrån på en vecka i Högsbo. I båda fallen rånades offren på sina kläder. Nu ser polisen en växande trend där ungdomar rånar andra ungdomar på dyra märkeskläder som jackor och kepsar.

Sent på eftermiddagen måndagen den 10 februari gick två 17-åriga killar in i en butik på Axel Dahlströms torg. Där inne blev de kontaktade av fem, för dem okända, unga män som följde efter dem ut.
Utanför butiken ska de ha omringats och under knivhot avtvingats flera klädesplagg, som jackor, mössor, tröjor och till och med skor.
Efter rånet sprang gärningsmännen från platsen och killarna kunde larma polisen som sökte av området, dock utan framgång.

Många likheter

Tre dagar senare, på kvällen den 13 februari, larmas polisen till Tvärhandsgatan i Flatås. Enligt anmälaren ska en tjej ha blivit rånad av tre för henne okända personer. Även hon ska ha blivit hotad med en kniv alternativt ett pistolliknande föremål och tvingats lämna ifrån sig sin jacka och tröja.
ANNONS
Även här kom gärningsmännen undan.
Senast natten till i onsdags utsattes en person för ett rånförsök på Ekedalsgatan i Majorna.
Fem personer maskerade med skidmasker ska ha försökt råna målsäganden på sin jacka och mobiltelefon, men avbröts.

Hög status

Att ungdomar rånar andra ungdomar på dyra märkeskläder är i sig inget nytt fenomen, men något som enligt polisen ökat de senaste åren.
– Rånarna är yngre idag och de är väldigt medvetna om vilka märken det är som gäller och vad man ska ha på sig. Många av rånarna kommer från utsatta områden där märkeskläderna har hög status. Dyra jackor och kepsar ger respekt, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
Enligt honom säljs i regel inte kläderna vidare utan förblir ofta i rånarnas ägo.
– De tar kläderna till sig själva och bär som troféer.

Generell minskning

Niklas Svensson, lokalpolis område syd, vill dock betona att rånen generellt sett minskar, men även han har sett en ökning av just klädstölder de senaste åren.
– Upplevelsen är att rånen ökar. Det får ofta en enorm spridning, inte minst i sociala medier och folk tror att det händer mer än vad det faktiskt gör.
– Ofta kommer händelser in som rån när det i själva verket handlar om andra saker som narkotikauppgörelser, skulder eller misshandel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar