fredag 14 februari 2020

Hatbrott är ett samlingsnamn på flera olika brott där motivet kan härledas till hat eller fördomar mot en identifierbar grupp


Hatbrott är ett samlingsnamn på flera olika brott där motivet kan härledas till hat eller fördomar mot en identifierbar grupp som bottnar i bristande respekt mot människor. Människor brukar i det här sammanhanget definieras utifrån sin etnicitet, nationalitet, ras, religion eller sexuella läggning.


Våld utövad mot en person då gärningsmannen noga väljer sitt offer och utsätter honom för fysiskt våld samt för förnedring och kränkning bl.a. på grund av hudfärg eller etnisk tillhörighet är vad vi är vana att benämna som hatbrott som även i vissa fall kan benämnas som våld med rasistiskt motiv.
Begreppet är internationellt (hate crime) och regleras vanligen som någon typ av straffskärpningsregel. Hatbrott är inte i sig en brottsrubricering utan en samlande beteckning på brott där det i motivet funnits ett tydligt hat mot det som offret i gärningsmannens ögon representerade. Rent lagtekniskt är det en straffskärpningsregel i brottsbalkens 29 kap. 2 § 7 p. som aktualiseras och ger gärningsmannen vid ett hatbrott strängare straff än han hade fått om motivet inte varit hat mot en viss grupp.
I detta aktuella fall har gärningsmannen noga valt sitt offer, rånat och misshandlat honom, utsatt honom för förnedring av allvarligt slag och uttalat sig kränkande om offrets etniska tillhörighet.
Föreställ er att ni läser beskrivningen ovan om hatbrott utan att tidigare hört de senaste dagarnas hemska nyhet om Liam som har rönt stor uppmärksamhet i Sverige, vad får ni för uppfattning om gärningsmannen! Faller han inte under ovan nämnda definitionen om hatbrott!
Det är egentligen inte gärningsmannens bakgrund och uppväxtmiljö som avgör i benämningen av brottet utan motivet, inte sällan förenas det fysiska våldet med förnedring i hatbrottet.
Våldet utövad mot Liam, en ung svensk man, har såklart haft rasistisk motiv. Våga och inse rasism hos invandrare/ungdomar med invandrarbakgrund mot etniska svenskar och det svenska samhället! Det finns där och på senare tid har ökat kraftigt!
Från advokat nima rostami 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar