fredag 28 februari 2020

Anvisningar för resenärer: Hur kan man skydda sig mot Wuhan-coronaviruset?




Hosta rätt – smitta inte andra



Anvisningar för resenärer: Hur kan man skydda sig mot Wuhan-coronaviruset?
Resor till Kina eller Asien medför inte någon betydande risk att smittas av Wuhan-coronaviruset. Däremot kan resor till området kring staden Wuhan medföra en risk att bli smittad av Wuhan-coronaviruset.


Det lönar sig att följa dessa rekommendationer när du reser 

Under resor till Kina lönar det sig alltid att följa god handhygien och undvika
  • nära kontakt med personer med luftvägsinfektion
  • torg där man säljer levande och döda djur som livsmedel
  • nära kontakt med såväl djur i naturen som husdjur och nyttodjur samt deras exkret
  • rått eller otillräckligt tillagat kött, opastöriserade mjölkprodukter och produkter framställda av sådana samt otvättade grönsaker och frukter.
Utrikesministeriets resemeddelanden ger mer information om resor och det allmänna säkerhetsläget i Kina. 
En expertkommitté sammankallades onsdagen 22.1 i enlighet med Världshälsoorganisationen WHO:s internationella hälsoreglemente (IHR) för att bedöma om situationen uppfyller kriterierna för ett internationellt hälsohot. Kommittén fortsatte att behandla ärendet torsdagen 23.1. För tillfället rekommenderar WHO inga rese- eller handelsbegränsningar.

Anvisningar om du uppvisar symtom efter en resa till Wuhan

Enskilda fall hos resenärer är möjliga även i Finland. Det är viktigt att snabbt identifiera sjukdomsfall så att man kan förhindra fortsatt smitta med bekämpningsåtgärder.
  • Om du har rest inom området kring staden Wuhan och får feber och symtom i luftvägarna inom 14 dygn efter resan ska du i första hand kontakta den egna hälsovårdscentralen eller hälsovårdsjouren per telefon. De ger anvisningar om hur du söker vård.

Situationen i Wuhan

Sjukdomssymtomen är feber, hosta och andnöd. Symtomen har huvudsakligen varit lindriga, och största delen av de insjuknade har återhämtat sig väl. 
De flesta insjuknade är medelålders eller äldre personer. Personer som insjuknat allvarligt har i allmänhet haft någon kronisk sjukdom, och personer som avlidit i sjukdomen har i huvudsak varit äldre.
THL samordnar och följer upp situationen med Europeiska sjukdomsmyndigheten ECDC och WHO. THL informerar närmare om situationen förändras genom att uppdatera denna sida:
Aktuellt - coronaviruset i Wuhan

Mer information

mer information

Allmänna hygienregler
Luftvägsinfektioner, såsom influensa, RS-virus (respiratory syncytial virus) och kikhosta smittar

när den som är sjuk hostar eller nyser
via händer som förorenats med luftvägssekret
Tvätta händerna och skydda dig mot smitta
Se anvisningarna i videon nedan.

Stoppa spridningen av mikrober

  • Täck din mun och näsa med en engångsnäsduk när du hostar eller nyser.
  • Om du inte har någon näsduk, hosta eller nys mot övre delen av tröjärmen, inte i händerna.
  • Släng genast den använda näsduken i soporna.
  • När du söker dig till en hälso- och sjukvårdsinrättning för undersökning, vård eller behandling kan det hända att du får ett mun-nässkydd av papper för att skydda personalen och andra patienter mot smitta om du hostar och nyser.
  • skydda dig
  • Tvätta händerna alltid

    • när du kommer in utifrån
    • före matlagning och måltider
    • efter toalettbesök eller blöjbyte
    • efter att du snutit dig, hostat eller nyst
    • när du rört vid samma ytor som en förkyld person

    Coronaviruset – sant och falskt om skydd och spridning

    Så smittar coronaviruset covid-19
    Apotekspersonal med munskydd i Codogno i norra Italien. Men enligt experterna skyddas den som är frisk inte mot Coronaviruset genom att bära munskydd.Foto: ABACA / STELLA PICTURES/ABACA
    Det nya coronaviruset skapar oro och rykten om hur viruset sprids, var det kommer ifrån och hur man kan skydda sig.
    Här reder vi ut vad som är sant och falskt om det nya viruset och svarar på frågan om handsprit och munskydd hjälper. 

    Dela artikel

    Sedan utbrottet har mer än 82 000 människor över hela världen smittats av det nya coronaviruset, varav de allra flesta i Kina. I Europa är Italien värst drabbat med mer än 400 bekräftade fall av smittade. Över 2 800 dödsfall har rapporterats.
    Sverige har så här långt sju fall. I Jönköping: en kvinna i 20-årsåldern som varit på besök i Kina. I Göteborg: en man i 30-årsåldern som besökt norra Italien. I Västra Götaland: tre personer i 30-årsåldern. I Stockholm: en kvinna som varit på resa i Iran. I Uppsala: en kvinna som besökt Tyskland.

    Så smittsamt är coronavirus

    Det nya Coronaviruset, sars-cov-2, har ungefär samma smittsamhetsgrad som vanlig influensa, enligt Folkhälsomyndigheten. Viruset är INTE LUFTBURET, men sprids med hjälp av droppsmitta, det vill säga hostningar och nysningar, som vanlig influensa.

    Kan jag smittas på bussen eller i tunnelbanan?

    Det är MYCKET OSANNOLIKT att du blir smittad bara genom att passera någon utomhus eller stå bredvid någon en kort stund i en buss, spårvagn eller tunnelbana, enligt Folkhälsomyndigheten. Det krävs att du är nära någon sjuk en längre tid, som på jobbet eller i hemmet.

    Kan jag smittas via mat?

    Vad gäller för mat egentligen då. LIVSMEDEL KAN INTE SPRIDA Coronaviruset. Direktkontakt människa till människa krävs för att spridning ska ske.

    Kan smitta spridas i paket från Kina?

    Kunskap från liknande tidigare utbrott visar att denna typ av virus smittar från sjuka människor och INTE GENOM PAKET eller postförsändelser.

    Hjälper munskydd och handsprit?

    MUNSKYDD SKYDDAR INTE dig som är frisk mot smitta. Den som är sjuk kan med munskydd delvis skydda omgivningen från vätskepartiklar vid hosta och nysningar. Viktigast är att undvika kontakt med sjuka människor och att undvika att röra med händerna i ansikte eller ögon. Att tvätta händerna ofta eller använda handsprit kan också skydda dig och andra från smitta.

    Kan min hund eller katt smittas?

    Katter, hundar och andra SÄLLSKAPSDJUR KAN INTE SMITTAS av det nya coronaviruset eller sprida det, enligt den kunskap som finns om sars-cov-2. Världshälsoorganisationen, WHO, råder ändå djurägare att alltid tvätta händerna med tvål och vatten efter att ha haft kontakt med sina djur.

    Detta är symptomen på coronaviruset

    De flesta som smittas FÅR LINDRIGA SYMPTOM som vanlig förkylning, feber och luftvägssymptom, och tillfrisknar rätt snabbt. Vissa får allvarliga besvär i luftvägarna och kan få svårt att andas.

    Följ Coronavirusets spridning på en karta

    Coronavirusets geografiska spridning kan du FÖLJA VIA EN KARTA på internet, publicerad av forskare vid John Hopkins-universitetet i USA.

    Tv: Statsepidemiologen reder ut rykten kring Coronaviruset

    Hjälper munskydd mot coronaviruset?
    02:35
    Anders Wallensten, statsepidemiolog, reder ut rykten kring coronaviruset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar