fredag 28 februari 2020

Med tanke på att vi inte har någon sorts kontroll så är detta stor skam.



Med tanke på att vi inte har någon sorts kontroll så är detta stor skam.

Coronautbrott i Iran – men flyg till Landvetter stoppas inte.

Under tisdagseftermiddagen landar ett plan från Teheran på Landvetter. Foto: Ted S. Warren/TT


UPPDATERAD 
PUBLICERAD 
Under tisdagseftermiddagen landar flight IR727 från Teheran på Landvetter.
Iran har ett stort utbrott av coronaviruset, men det finns inga planer på att stoppa flyget.
– Sådana åtgärder har inte visat sig effektiva, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.
Flyget från Teheran skulle egentligen landat 14.10, men har blivit försenat och kommer först klockan 20 enligt Swedavia. Senare samma kväll flyger det tillbaka till Teheran.
Iran har ett stort utbrott av coronaviruset, men det finns inga planer på att förvägra flyget landningstillstånd på Landvetter.
– Historiskt har det inte varit en jättebra idé att stoppa flygningar. Det senaste exemplet är väl Italien. Där ställde man in alla flygningar till Kina men ändå fick man ett stort utbrott, säger Anders Tegnell.
Han medger att man möjligen kan förskjuta tidpunkten för ett utbrott något genom att stoppa flygningar från riskområden till Sverige.
– Men två saker händer. Det ena är att folk reser ändå, men väljer andra vägar in i landet vilket gör det svårare att ha kontroll. Det andra är att ett flygstopp får stora konsekvenser för de länderna. Det har vi sett i Västafrika, när hjälp inte kunde komma fram där. Om man stänger ner för Iran kan man inte hjälpa landet med skyddsmaterial och liknande.

Informationsåtgärd

Ställningstagandet innebär inte att man inte gör någonting alls.
– Vi försöker göra rätt från början. Det blir stora konsekvenser både om man gör för mycket och om om man gör för liite. Det gäller att göra lagom, säger Anders Tegnell.
Lagom i det här fallet är att ge information om hur passagerarna från Teheran ska agera om de känner symptom, i form av stora affischer som på engelska, svenska och kinesiska. Eventuellt också på persiska.
Det ska inte vara möjligt att undgå budskapet. Folkhälsomyndigheten diskuterar med både flygbolaget och flygplatsen om man dessutom kan lämna lappar med information direkt i händerna på passagerarna.

Bra beredskap

Däremot är det inte aktuellt med snabba läkarundersökningar av passagerarna. Inte heller detta anses vara effektivt.
Anders Tegnell tycker att det är svårt att bedöma sannolikheten för ett utbrott av coronavirus i Sverige.
– Det som känns hyfsat möjligt i närtid är att vi kan få spridning kring ett fall som kommer hit. Men det anser jag att vi har bra beredskap att hantera. Vi har en lång tradition av att spåra smittor och har en bra organisation för det, säger han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar