måndag 24 februari 2020

Sedan den 29 januari 2019 gäller ny ordning avseende arv och bodelning i internationella förhållanden.


Sedan den 29 januari 2019 gäller ny ordning avseende arv och bodelning i internationella förhållanden. 


Lag (1990:272) om internationella frågor rörande makars och sambors förmögenhetsförhållandens innehåll har på grund av EU-förordning genomgått stora förändringar. Svenska regler har nu ersatts av EU:s förordning och innebär ett avsteg i tillämplig lag då äktenskapet upplöses. Den svenska lagen har uppdelats i tre kategorier, i förhållande mellan EU medborgare, nordiska länder och i förhållande till andra länder.
Svenskar som gifter sig med EU-medborgare i ett EU-land ska för att vara på säker sida genom äktenskapsförord avtala om tillämplig lag (lagval) då äktenskapet ska upplösas. Ett äktenskap upplöses antingen genom skilsmässa eller genom en av makarnas död.
Ifall lagval inte görs genom ett avtal kommer det landets lag makarna ingick äktenskap då de först var bosatta i att vara tillämplig vid bodelning. Detta oavsett i vilket land makarna senare väljer att bosätta sig i. Följande exempel illustrerar detta.
Matilda (svensk medborgare) gifter sig med Hans (tysk medborgare) i Tyskland år 2020 då de var bosatta där. De har inget äktenskapsförord och inget lagval har gjorts. De flyttar till Sverige år 2025. Matilda ansöker om äktenskapsförord 2030 i Stockholms tingsrätt. Trots att makarna bott fem år i Sverige ska tysk lag tillämpas på bodelningen. Förordningen baseras på den så kallade oföränderlighetsprincipen, som innebär att tillämplig lag inte ändras även om makarna flyttar till annat land än där de hade sitt första gemensamma hemvist.
från advokaten Nima Rostami

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar