tisdag 18 februari 2020

Odugliga, ilslamofascist kramande "sekulära" Sossar förstår sig inte på vad problemet är. Ingenting biter på



Odugliga, ilslamofascist kramande "sekulära" Sossar förstår sig inte på vad problemet är. Ingenting biter på banditfasoner som använder sig av politiker instrument och tar rygg på mest rektionära muslimer som har kopplingar till politisk islam och bakåtsträvande fundamentalister.

Rösta bort eländet och återupprätta det goda och sekulära samhället!

Från Advokat Nima Rostami

Ledare: Pengar från Qatar, själar till salafismen

Qatar är det förbjudet att missionera för andra religioner än islam. Den som bryter mot lagen riskerar upp till tio års fängelse. Att konvertera från islam är formellt belagt med dödsstraff.
Samtidigt satsar Qatar, där islam är statsreligion, enorma summor på att sprida sin extrema, salafistiska islamtolkning över världen.
Nyligen invigdes i Malmö Skandinaviens största moské, Umm al-Muminin Khadijah, av Qatars viceminister för religiösa affärer, Khalid Shaheen Al Ghanim.
Moskén på Danska vägen är en av den absoluta monarkin Qatars talrika utländska investeringar.
Bygget är inne på sitt sjunde år och än är det inte klart, den tredje våningen, där kvinnoavdelningen ska finnas, är än så länge ett tomt skal. I anslutning till moskén ska det så småningom också byggas restaurang och simhall.
Totalt rör det sig om en investering på 120-140 miljoner kronor. Hittills har bygget kostat 76 miljoner. Qatars ministerium för religiösa affärer har bidragit med drygt 30 miljoner, privata investerare i Kuwait med 8 miljoner.
Ledningen för moskén hävdar att det inte finns några som helst motkrav från Qatar. Bidragsgivarna har ingen makt, får inte ställa krav. Bara ge råd.
Så kan det vara. Så länge Wakf, föreningen bakom moskébygget, i allt väsentligt delar den bokstavstrogna islamtolkning som är rådande i Qatar behöver heller inga problem uppstå.
Men som Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi, säger till tidningen om Qatars motiv:
"Man kan lugnt utgå från att de satsar pengar i Malmö för att vinna själar för sin variant av den wahhabitiska salafistiska tolkningstraditionen."
Många av Malmös muslimer har länge varit hänvisade till trånga och trista källarmoskéer. Tolkningstraditionerna är många och ofta strävar varje gemenskap efter en egen lokal där islam predikas på deras sätt.
Att muslimer nu får tillgång till moderna och ändamålsenliga lokaler är positivt.
Fritidskommunalrådet Frida Trollmyr (S) som representerade Malmö stad vid invigningen säger: "Jag hoppas kulturcentret kan bli en mötesplats för många Malmöbor."
Det blir det säkert. Men en mötesplats på vems villkor?
Malmö är mycket, men knappast den "smältdegel" Trollmyr talade om i sitt tal under invigningen. Tyvärr. Visst möts kulturer i Malmö men staden präglas också av en svårtartad och svårbruten segregation.
Det är svårt att se hur en moské som sprider en fundamentalistisk islamtolkning kan bidra till ökad förståelse och bättre integration.
Risken är att den istället gynnar framväxten av ett parallellsamhälle på religiös grund med synsätt som på väsentliga punkter – som jämställdhet och ungas rätt att välja sitt liv– avviker radikalt från majoritetssamhällets värderingar.
Många – även muslimer – vill se ett islam anpassat till europeiska värderingar. Ett islam som är en religion bland andra, inte en allomfattande ideologi med anspråk på att härska över både den stora och den lilla världen, över politiken såväl som varje del av vardagslivet. Då är influenser från Qatar inget att välkomna.
https://www.sydsvenskan.se
https://sv.gatestoneinstitute.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar