söndag 23 februari 2020

Larmet från Iran: ”Saknar resurser” iranska regimen kan inte hjälpa folket





Larmet från Iran: ”Saknar resurser” iranska regimen kan inte hjälpa folket
Mullorna är farligare än koronaviruset. #ayatollahcorona_viruses
Den religiösa fascismregimen och dess säkerhetsapparat har transporterat Corona-viruset till Iran för att förhindra folket att frukta viruset, och å andra sidan under namnet Koruna-viruset för att döda den interna oppositionen.


Sjukhuschef i Iran: "Sanktionerna drabbar befolkningen"
00:00
02:26
Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé rapporterar från ett sjukhus i Teheran.
Expressens Kassem Hamadé har besökt sjukhuset Ebne Sina i Iran. Här tillsammans med personalchefen Sara Mohamad DostFoto: EXPRESESN TV
Korridoren inne på Ebne Sina-sjukhuset i Teheran.Foto: EXPRESSEN TV
Arash Anissian,läkare och chef för sjukhuset Ebne Sina, säger att man trodde utbrottet var värre än vad det visat sig vara.Foto: EXPRESSEN TV
Expressen Kassem Hamadé på plats i Iran.Foto: EXPRESSEN TV
Samtidigt som Iran drabbats av coronaviruset hölls på fredagen val till parlamentet. Kvinnor i kö för att rösta syns här med munskydd.Foto: ARASH KHAMOOSHI / POLARIS POLARIS IMAGES
TEHERAN. Coronaviruset sprider sig till flera städer i Iran – antalet smittade stiger hela tiden och regeringen har bildat en krisgrupp.
Bara i Teheran tar minst sju sjukhus emot folk som uppvisat symptom för coronavirus. 
– Vi har experter och personal som kan bekämpa coronaviruset – men vi saknar resurser. Vårt största problem är sanktionerna, säger Arash Anissian, chef för sjukhuset Ebne Sina i Teheran. 
Ute på gatan går många med munskydd. Sedan Iran bekräftade sina första fall av coronaviruset, några dagar före parlamentsvalet, ser man hur antalet människor med skyddsmask ökar hela tiden. Bara i Teheran har regeringen valt ut sju sjukhus för att isolera och omhänderta personer som misstänks ha blivit coronasmittade.
– När folk känner att de har feber och samma symptom som orsakas av coronavirus tar de sig in till sjukhuset från ingången och in till ett rum för att bli undersökta. Vi tar prover och de får svar efter 45 minuter om de är smittade, säger Sara Mohamad Dost, personalchef på Ebne Sina-sjukhuset i Teheran. 
Ebne Sina är ett av de kända privata sjukhus som erbjuder generell vård och plastikkirurgi. Nu fungerar det tillsammans med andra sjukhus som en första station för misstänkta coronafall. Här blir folk undersökta, isolerade och vidareskickade till de sjukhus som har rätt utrustning för att behandla folk som är smittade av viruset. 

Första fallet upptäcktes i Qom

Sara Mohamad Dost visar Expressens team runt på sjukhuset. Ett bås som är anslutet direkt till entrén står hela tiden bemannat. Hit kommer folk som misstänks ha blivit smittade.
– Personen som är tjänst här tar emot dem. De slussas direkt till det där rummet och där får de lämna olika provet samtidigt som sjukhuspersonal och läkare undersöker dem. Visar det sig att de är smittade blir de isolerade i väntan på att skickas vidare till andra sjukhus, förklarar Sara Mohamad Dost och visar ett litet rum utrustat med några små bänkar. 
Hit anländer personer som kan ha smittats av coronaviruset.Foto: EXPRESSEN TV
Sara Mohamad Dost är personalchef på Ebne Sina i Teheran och visar Expressen runt på sjukhuset.Foto: EXPRESSEN TV
Iran konstaterade ett par dagar före parlamentsvalet att coronaviruset hade fått fäste i landet.
Det första fallet upptäcktes i den heliga staden Qom. Till Qom vallfärdas många troende shiamuslimer året runt för att besöka de heliga platserna. Hälsodepartementet i Teheran uppger att minst ett 20-tal fall har konstaterats och 6 personer har avlidit. De upptäckta fallen finns både i Qom men även i Teheran. 
Nyligen konstaterade Libanon att en 45-årig libanesisk kvinna som var på besök i Qom och rest tillbaka till Libanon, visade sig vara smittad. Även Kanada konstaterade ett liknande fall. Regeringen i Iran har nu bildat en krisgrupp som består av flera ministrar.

Läkaren: Fruktade att det var värre

Arash Anissian är läkare och chef för sjukhuset Ebne Sina. När Expressens team besöker hans sjukhus har han precis kommit tillbaka från ett möte med myndighetspersoner.
– Folk är rädda för epidemin. Men, även sjukhuspersonal som har det som plikt att bekämpa epidemin är oroliga, säger han. 
Men efter sina möten på hälsodepartementet och på kommunhuset i Teheran känner sig Anissian mindre orolig.
– Vi fruktade att det var värre än vad som kommit fram. Jag kan inte säga vad som sades i mötet om antalet smittade men jag kan säga att epidemin är i en stabil situation. Det är en god nyhet. Vi har inte en stor spridning av epidemin i Iran.
Det som han är mest oroad över är de mest utsatta grupperna – de sjuka och de äldre. Bland de smittade finns även barn. Anissian menar att Iran kommer att kunna hantera coronaspridningen bättre än i Kina eftersom landet har erfarna experter i området. 

Antalet smittade riskerar att öka mer

Iran var ett av de länder som tidigt drabbades av viruset N1H1. Han påpekar att regeringen gör sitt bästa för att förse sjukhus med allt de behöver.
– Men, vi ska inte glömma bort att vi är under sanktioner. Man kan inte erbjuda allt som behövs. När det kommer till resurser är det mycket svårt att få resurser om vi inte betalar mycket för det. Kan man inte betala får man ingenting, konstaterar doktor Anissian. 
Regeringen har de senaste dagarna producerat fyra miljoner munskydd, men det råder fortfarande brist. 
Och för varje dag ökar antalet smittade i Iran. Redan nu har flera länder börjat skärpa sina kontroller och även resor till och från Iran. Enligt officiella siffror finns det ett 20-tal smittade personer. 
Men sjukhuskällor i Qom och i Teheran säger att antalet är betydligt högre – det handlar om hundratals smittade och risken är stor att det ökar ännu mer. 
Minst 20 smittade av coronaviruset i Iran
Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé rapporterar från Teheran i Iran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar