tisdag 25 juni 2019

Halal behandling i Sverige oj oj det bli för mycket


 Halal behandling i Sverige oj oj det bli för mycket
Visste du att du själv via skatten medbekostar särskilda instruktionsböcker för vårdpersonalen på våra sjukhus i syfte att särbehandla islamtroende patienter?7


Här utfärdas alltså påbud om särskild vårdbehandling för just muslimer med hänvisningar till guden Allah, dvs ex vård bör upphöra 5 ggr ca 15 min/dag för bön, och helst inga vårdingrepp på fredagar som kan störa fredagsbönen, vidare kräver man muslimsk diet, krav på manlig resp kvinnlig vårdpersonal, läkare etc etc.
Den som trodde att Sveriges lagar och förordningar inte behövde ta hänsyn till religiösa bestämmelser utfärdade av ex guden Allah eller profeten Mohammed, den har missuppfattat det hela å det gruvligaste!
Här ett par små urklipp ur den folder på 40 sidor som påkallar särbehandling, avseende endast islamtroende, inom den svenska sjukhusvården.
Nu förväntar vi oss självklart att en motsvarande folder trycks upp där man tar synnerliga hänsyn till kristna värderingars påbud o önskningar, om vad Jesus påkallat eller vad Mose förkunnade uppe på Sinaiberget då han hade direktkontakt med Gud etc!
Ps. Lägg märke till hur läkaren på omslagsbilden använder långärmad tröja då hon behandlar sin patient, något som f.ö. anses mycket ohygieniskt i den svenska "ordinarie" sjukvården!
Håll med om att vårt samhälle alltmer utvecklas åt helt rätt håll! / CA
-------- "…Patienter med muslimsk identitet är inte en homogen grupp.Därför är det viktigt att sjukvårdspersonal har en viss kunskap om hur religionen kan påverka omvårdnaden av en patient med muslimsk bakgrund och vara medvetna om de skillnader som kan finnas.I mötet med människor från andra delar av världen är det viktigt att sjukvårdspersonalen har med sig kunskapen att alla skillnader inte beror på kultur och religion, utan också kan bero på situationen i det nya landet.Invandrade personer befinner sig ofta i en utsatt situation, inte bara för att många lämnar sitt land och dess sociokulturella värden, utan för att de måste sätta sig in i och anpassa sig till ett nytt samhälle, ett nytt system….
…En annan sak som kan vara viktigt för vårdpersonal att tänka på är att fredagar är muslimernas centrala gudstjänstdag.Många muslimska patienter, kanske särskilt de som regelbundet besöker sjukhuset för, uppskattar därför att kunna få sin behandling förlagd till en annan dag i veckan…
…Många praktiserande muslimer efterfrågar att som patient – så långt det är möjligt – få bli undersökta av en läkare av samma kön.Denna önskan gäller också annan personal som närvarar vid undersökningen såsom sjuksköterskor och undersköterskor, läkarkandidater och tolkar.En sak som kan oroa vissa muslimska patienter är att det plötsligt kommer in (eller bara “kikar in”) ny personal mitt under en eventuellt känslig läkarundersökning.Många vill inte blotta sina privata kroppsdelar (mellan naveln och knäna) – utom när det är absolut nödvändigt.Till sådana nödvändiga tillfällen räknas läkarundersökning, operationer, barnafödsel och liknande.Men även vid dessa tillfällen önskar många att få bli täckta med något skynke, så att han/hon inte behöver känna sig generad…
…OTILLÅTEN FÖDA
För muslimer anses fläskkött och blodmat förbjudet som föda.Eftersom islam också påbjuder att allt kött skall slaktas enligt vissa särskilda metoder (så kallad “halal-slakt”), finns det många muslimer som i Sverige väljer att helt avstå från allt kött.I vissa fall kan också till synes köttfria matvaror innehålla grisfett eller tillsatsämnen som framställts från grisar.Ett vanligt exempel på detta är gelatin som inte bara finns i livsmedel men också i många mediciner.Av denna anledning kan många muslimer som befinner sig i en vårdsituation önska att ställa frågor gällande vilken mat som serveras och hur den tillagats.Även mer detaljerade frågor om tillsatser i läkemedel kan också förekomma av denna anledning
…BÖNESTUNDER PÅ SJUKHUSEN
Det är påbjudet för vuxna muslimer att utföra tidebön (benämns ofta “göra salaat”) vid ett antal tillfällen dagligen.Enligt muslimsk praxis gäller detta påbud så länge en muslim är vid medvetande och fysiskt kapabel.Vanligtvis innefattar bönen både stående position och knäfall.Men även en patient som bara kan sitta eller ligga kan önska att fullfölja bönen – efter bästa förmåga.I en vårdsituation uppskattar därför många muslimska patienter att sjukhuspersonalen respekterar att få möjlighet att utföra dessa böner och att patienten får den tid de behöver för detta.Vanligtvis tar varje bön upp till 15 minuter.Under själva bönen är det viktigt för en muslim att inte bli avbruten eller störd.Det är påbjudet att utföra de olika tidebönerna vid bestämda perioder under dagen, som följer solens gång.
För vårdavdelningar och sjukhus där man önskar underlätta för inlagda muslimska patienter finns det flera sätt att gå dessa till mötes: en enkel sak kan vara att förvara några exemplar av Koranen som patienter kan låna.Utöver detta efterfrågar ofta muslimer (enklare) bönemattor och tidtabeller för tidebönen.Det sistnämnda går ofta att hitta med hjälp av en sökning på internet.På många svenska orter kan också de lokala muslimska församlingarna ofta hjälpa sjukhusen med detta.Flera sjukhus i Sverige har idag så kallade “stilla rum” eller liknande, där muslimer kan utföra sin tidebön…
…Idag är alla sjukhusavdelningar i Sverige – förutom kvinnoklinikerna – blandade avdelningar.Det vill säga att kvinnor och män vårdas på samma avdelning.Vid platsbrist kanske till och med i samma sal.Detta upplever många muslimer som vi har pratat med som ett problem.
vi tror att det är bra om vårdpersonal känner till att muslimska patienter kan ha särskilda önskemål som rör just att blanda kvinnor och män i en vårdsituation – och om möjligt ta hänsyn till dessa.Det, tror vi, skulle öka förtroendet för vården bland många muslimer.
…MEDICIN
Huvudregeln för muslimer är att avstå från medicin som innehåller ämnen som enligt islam är förbjudna, såsom alkohol eller ämnen som härrör från grisar.Undantag gäller när inga alternativ finns.Så har till exempel tidigare varit fallet med insulin.Förr fanns bara insulin som kommer från grisar, men nu finns annat insulin, och då är det viktigt att en muslimsk diabetiker får ”rätt” sorts insulin.
…Socialstyrelsen uppskattar att 2000-3000 omskärelser av pojkar görs i Sverige varje år.De flesta görs av religiösa eller kulturella skäl.Av dem omskärs mellan 1000 och 2000 utanför den ordinarie sjukvården.En av de största orsakerna till detta är många landsting inte erbjuder omskärelse idag.Därför väljer många muslimska föräldrar att låta göra ingreppet i sina forna hemländer under semestern.När landstinget inte erbjuder omskärelse så finns risken att okunniga, obehöriga träder fram och då kan det bli problem.Mer måste göras för att tillfredsställas detta behov.Omskärelse för flickor har inget stöd i Islam, däremot utförs det i vissa muslimska länder av kulturella skäl.
S J Ä L V M O R D
Självmord i sig är en tragedi för den som begår självmord såväl som för dennes anhöriga. Den muslimska traditionen betonar livets helgd. Detta innebär att ingen har rätt att ta ett liv. Här ta- lar man även om att det egna livet är en gåva som måste förvaltas och respekteras. Koranen säger: ”och låt inte era egna händer medverka till er undergång” (Koranen, kapitel 2, vers 195).
O B D U K T I O N
Utifrån ett generellt islamisk synsätt skall obduktion endast ske undantagsvis, det vill säga om det är nödvändigt för medicinsk forskning som syftar till att minska lidandet för andra, eller när det föreligger misstanke om brott eller när det är fråga om någon mycket sällsynt sjukdom. Efter obduktionen måste kroppen återställas och alla organ placeras tillbaka i den avlidnes kropp.
Balsamering accepteras endast då det är nödvändigt för transport till utlandet. För både bal- samering och obduktion gäller att inga organ får avlägsnas från kroppen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar