måndag 3 juni 2019

Länder varnar för Malmös gängkriminalitet i officiella reseråd


Länder varnar för Malmös gängkriminalitet i officiella reseråd
Både brittiska och kanadensiska utrikesdepartementen varnar resenärer för en allt farligare gängkriminalitet i Malmö och Göteborg.Utrikesdepartement har för vana att ge upplysningar om andra länders status och ger rekommendationer kring att resa dit. Framförallt varnas medborgare om landets UD ser en potentiell risk för allvarliga säkerhetshot och terrorism.


Brittiska och kanadensiska UD skriver att det är en ökad risk för gäng- och grov kriminalitet i Malmö och Göteborg i sin reseråden till Sverige, detta rapporterar Sydsvenskan.
”Brottsnivåerna är låga trots att vissa småbrott förekommer. Våldsbrott förekommer; fall av gängrelaterad brottslighet, inklusive skottlossningar och explosioner, har rapporterats från Malmö och Göteborg” skriver brittiska UD och varnar samtidigt för ficktjuvar i större städer som är ute efter pass och kontanter.
Enligt Sydsvenskan är denna varning ny. Tidigare varnade man främst för ficktjuvar och stölder av resväskor på tåg.
Även den kanadensiska UD har numera varningar för grov gängkriminalitet i Göteborg och Malmö:
”Sedan 2014 har det skett en ökning i gängkriminalitet och det organiserade brottsrelaterade våldet i södra Sverige, inkluderat i städerna Göteborg och Malmö. I Malmö rapporterades om flera bilbomber i slutet av 2014. Granatattackerna mot fastigheter har inträffat i staden sedan januari 2015…Även om dessa incidenter inte har uppstått i områden som vanligtvis besöks av turister, bör du övervaka lokala medier och följa råd från lokala myndigheter”, skriver man.
Båda ländernas myndigheter varnar också för ett överhängande hot om terroristattacker.
”Terrorister kommer sannolikt att försöka utföra attacker i Sverige. Anfall kan vara urskillningslösa, inklusive på platser som besöks av utlänningar”, skriver brittiska UD.
Kanadensarna råder sina medborgare att vara uppmärksamma:
”Var alltid medveten om din omgivning när du är på offentliga platser. Var särskilt uppmärksam vid sportevenemang och under religiösa högtider och andra offentliga fester, då terrorister har använt sådana tillfällen för att angripa”.
Även amerikanska, australiensiska, nyzeeländska, irländska, tyska, norska och franska UD påpekar terrorhotet mot Sverige, skriver tidningen. Även om dessa inte nämner gängkriminalitet i Malmö så skriver amerikanska UD att våldsdåd sker i de tre största städerna.
Svenska Utrikesdepartementet avråder i nuläget svenska medborgare från att åka till 47 länder. Bland annat Syrien, Eritrea, Thailand och Ryssland. I många fall gäller det provinser eller områden.
”Moskva samt ett antal andra städer i landet har den senaste tiden drabbats av ett stort antal bombhot riktade mot bland annat köpcentrum, järnvägsstationer och skolor.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar