onsdag 5 juni 2019

Grattis imorgon det är Sveriges nationaldag,, Jag gratulerar svenska goda folket,,,



Grattis imorgon det är Sveriges nationaldag,, Jag gratulerar svenska goda folket,,,

Grattis Sverige på nationaldagen
Sverige är en fantastiskt land vi borde alla ta ansvarig för samhället och trygghet.
Idag är det Sveriges nationaldag och därför säger vi stort grattis till oss själva. Det blir en härlig start på sommaren och en trevlig chans att samlas och fira en fin dag ihop.



Men vad är det vi egentligen firar?
Alla vet att den sjätte juni är vår nationaldag, men kanske inte lika många vet varför. Vi gör det till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523. Men även för att minnas 1809 års regeringsform. Från början firade man Svenska flaggans dag, för att sedan byta namn till nationaldagen. År 2005 jublade många för då blev den här dagen äntligen helgdag och röd i kalendern. För visst ska du vara ledig på en sådan fin dag, oavsett om du passar på att resa bort eller tänker delta i firandet på hemmaplan.

Så firar svenskarna nationaldagen
Runt om i landet firar man ofta utomhus med flaggan i topp och aktiviteter för stora som små. Det är tipspromenader, gratis aktiviteter, båtturer, picknickfiltar, sång- och dansuppvisningar och tal av lokala profiler. På caféerna serveras läckra flaggprydda bakelser. Dessutom är det många kommuner som håller välkomstceremonier för nya svenskar. I storstäderna sker firandet på flera platser, men vi har valt att lyfta fram de största.

I Stockholm sker det riktigt stora firandet på Skansen på Djurgården med flaggverkstad, ansiktsmålning och andra trevliga aktiviteter för barnfamiljer. På kvällen är kungafamiljen hedersgäster när det stora tv-sända firandet på Sollidenscenen sker tillsammans med flera folkkära artister. Kungliga slottet håller traditionsenligt öppet för allmänheten med fri entré mellan klockan 10 och 17 och i år är det prins Carl Philip som öppnar portarna. I Stockholms stadshus välkomnas alla nya svenskar med en trevlig medborgarceremoni.

I Göteborg viftar man med flaggorna som mest i Slottsskogen där Göteborgs Symfoniker spelar på stora gräsmattan framför Björngårdsvillan. För barnen blir det ansiktsmålning och andra roliga aktiviteter. Våra nya svenskar firas med en traditionell medborgarskapsceremoni vid Stora Dammen. Vid Skansen Kronan hissas flaggan till en skönsjungande kör. Är du sugen på en picknick kan du vara med på Picknickfestivalen på Apslätten, som är en gratis festival där flera artister uppträder.

Det officiella firande i Malmö sker på Stortorget med flaggceremoni, tal och en stor scen med flera artister och Brandkårens orkester. I Folkets Park finns det trevliga aktiviteter för barnfamiljer. På Malmö Opera välkomnas alla nya svenskar med ceremoni.

Hur firar du den svenska nationaldagen? Dela gärna med dig av dina upplevelser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar