onsdag 18 september 2019

Regeringen: Språkkurs för utrikesfödda kvinnor ska ge 37 miljarder


Regeringen: Språkkurs för utrikesfödda kvinnor ska ge 37 miljarder.
I den höstbudget som regeringen presenterar föreslås en särskild satsning för att föräldralediga utrikesfödda kvinnor ska lära sig svenska.


Under nästa år uppgår kostnaden för programmet till 65 miljoner kronor, en siffra som 2021 och 2022 blir 80 miljoner.
Till SVT säger finansminister Magdalena Andersson (S):
− Det finns alldeles för många kvinnor i Sverige som har flyttat hit som inte har gjort den här resan som kvinnor i Sverige gjorde på 50-, 60-, 70-talet. Den resan som kommer med ett eget jobb, en egen försörjning.
Skälet till varför just föräldralediga kvinnor ska få särskilda resurser är att föräldralediga inte behöver gå på Svenska för invandrares kurser. Andersson förutsätter inte något eget initiativ från de berörda:
− Man riskerar ofta att hamna efter i språkutvecklingen för att man är hemma med barn.
Enligt regeringen ska denna satsning kunna resultera i 37 miljarder kronor till statskassan. Nya Tider har utan framgång sökt pressansvariga vid Regeringskansliet för att ställa frågan hur den kalkylen gjorts. I SVT säger finansministern:
− Vi skulle ju ha högre sysselsättning och högre BNP om också fler utrikesfödda kvinnor jobbade.
Sverige uppvisar störst skillnad i syssel­sättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda i Europa. För kvinnor från vissa länder är sysselsättningsgraden särskilt låg, och bland kvinnor från exempelvis Somalia saknar över 80 procent egen försörjning.
från 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar