fredag 3 april 2020

Stina Blomgren och SVT medskyldiga till mordet på fångar i iranska fängelser


Stina Blomgren och SVT medskyldiga till mordet på fångar i iranska fängelser


att mörklägga mord och erbjuda mördarna alibi som Svt och Stina Blomgren gör är  däremot unikt. I västvärlden har inga andra medier och inga andra journalister sjunkit så lågt, skriver människorättsaktivisten Behrooz Pertow.

Den 3 mars Rapporterade Svt:s ”korrespondent” i Iran, Stina Blomgren att den iranska regimen har frisläppt 54 000 fångar ur iranska fängelser för att bekämpa spridningen av corona viruset. Senare skrev Blomgren upp antalet ”frisläppta” fångar till 80 000.
Rapporten var helt enkelt falsk och Stina Blomgren ljög medvetet. Vi var många som kontaktade Svt och Stina Blomgren, upprörda över att Svt sprider falska uppgifter och oroliga för fångarnas öde.
Källan till dessa falska uppgifter var underrättelsetjänsten i Iran och oroande just därför.
Sanningen var att inga fångar hade släppts och regimen hade inga planer på att släppa några heller. Coronaviruset har spridits i Irans alla överfulla fängelser och utan vård har fångar lämnats att dö. Styrande mullor bryr sig överhuvudtaget inte om fångarnas liv, det har de aldrig gjort. I coronaviruset ser mullorna sin chans att bli av med sina politiska motståndare genom att låta dem dö i fängelset.
Desperata fångar i överfulla fängelser har gjort uppror och försöker att bryta sig ut ur dödsfällan. Säkerhetsstyrkor har skjutit ihjäl många fångar. Internationella organisationer som FN och Amnesty har uppmärksammat situationen i iranska fängelser och iranska oppositionen har uppmanat omvärlden att pressa iranska regimen att släppa alla fångar och i synnerhet politiska fångar. Fångupproret har uppmärksammats av flera internationella medier, DOCK INTE SVT. 
Många fångar har redan dött av coronaviruset och många andra har skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor. För att mörklägga dödsfallen och avsäga sig ansvaret, säger iranska regimen att fångarna har släppts.  
Svt och Stina Blomgren har valt att aktivt hjälpa islamiska regimen med mörkläggningen av tusentals människors öde. Medan världssamfundet håller iranska regimen ansvarig för fångarnas öde, Svt och Stina Blomgren försöker att ge styrande mullor Alibi och påstår att fångarna har redan släppts.
Varför Svt gör så? Är Svt infiltrerade? Är Stina Blomgren korrupt? Eller är hon bara lättlurade? Det  vet jag inte. Klart är att Svt agerar som en Pr-byrå och Stina Blomgren som en Pr-konsult när det gäller den islamiska styret i Iran. Varför de gör det, får de förklara. Blomgrens rapportering från Iran har hela tiden varit osaklig och partisk. Men den här gången har hon och hennes uppdragsgivare passerat alla gränser.
Det är inte första gången medier och journalister missbrukar sin ställning. Historien om den ”ansedda” Der Spiegel och dess ”stjärnrapporter” Class Relotius har vi i färskt minne.
Att journalister rapporterar lögner mot betalning eller att media låter sig utpressas är alltså inget unikt och det har hänt förr. Att mörklägga mord och erbjuda mördarna alibi som Svt och Stina Blomgren gör är  däremot unikt. I västvärlden har inga andra medier och inga andra journalister sjunkit så lågt.
Varje gång korruption och oegentligheter inom media avslöjats så har ledningen skrivit ett brev och beklagat det inträffade och försäkrat publiken att de gör sitt bästa för att det inte inträffar igen. Och  Efter några månader  har skandalen glömts bort och alla gått vidare. Så var det med Relotius och Der Spiegel.
Den här skandalen glöms inte bort. Det kan jag lova Blomgren och Svt. Att mörklägga mord och försöka att rentvå mördarna är ingenting som glöms bort, inte en chans.
Världen har krympt. Folk i Iran förstår inte svenska, familj och anhöriga till fångar som har dött eller försvunnit tittar inte på Svt. Dock är vi hundra tusen iranier i Sverige som förstår svenska och tittar på Svt. Anhöriga till alla fångar och i synnerhet politiska fångar kommer därmed att ta reda på att Svt och Stina Blomgren hjälper styrande mullor att mörklägga mordet på deras nära och kära.
Svt och Blomgren går vidare men folk i Iran glömmer inte bort deras försök att mörklägga  massmordet på oskyldiga människor. Det kan jag garantera.



Behrooz Pertow
Stockholm
den : 2020/04/03
https://www.fffi.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar