torsdag 2 april 2020

EU-domstol fäller länder som inte tog emot flyktingar


EU-domstol fäller länder som inte tog emot flyktingar.
Ungern, Polen och Tjeckien bröt mot EU:s regler när de vägrade ta emot asylsökande under flyktingkrisen. Det slog EU-domstolen fast idag.



Under flyktingkrisen, hösten 2015, beslutade EU-länderna att avlasta Grekland och Italien genom att tillfälligt omfördela 120 000 asylsökande från de länderna.
Polen, Ungern och Tjeckien vägrade. Och bröt därmed mot EU:s lagar och regler, enligt en dom från EU-domstolen som kom idag.

De argument som länderna fört fram, att omfördelade flyktingar skulle utgöra ett hot mot deras säkert, lag och ordning är inte giltigt enligt domstolen.
EU-domstolen avslog också ländernas argument att det fanns formella fel i beslutet i sig.

Domen kan leda till dryga böter, om EU-kommissionen väljer att gå den vägen.
Men troligtvis kommer Kommissionen avvakta och inte agera innan man lägger fram förslaget om en ny migrationspakt, det vill säga ett nytt gemensamt asylsystem. Ett förslag som väntas efter påsk.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa på en presskonferens här i Bryssel idag att domen mot länderna ger vägledning inför det förslaget.

– Domen är viktig. Den refererar till det som varit men den ger vägledning för framtiden. Domstolen är väldigt tydlig med vilket ansvar medlemsländerna har. Vi jobbar nu med förslaget om migrationspakt, som kommer efter påsk.
Domstolen är väldigt tydlig med vilket ansvar medlemsländerna har, sa von der Leyen.

I förslaget om ny migrationspakt, som alltså kommer om några veckor, väntas dock ingen tvingande omfördelning av flyktingar. Däremot har den ansvariga kommissionären, Ylva Johansson, pratat om tvingande solidaritet. Vilket skulle kunna innebära att länder som Ungern, Polen och Tjeckien tillåts bidra på andra sätt, tex med pengar eller andra resurser till de EU-länder som faktiskt tar emot asylsökande.

Andreas Liljeheden, Bryssel
https://sverigesradio.se
Ta emot ge dom ett tält och servera mat som pensionärerna får så löser det sig själv. Klart man ska te emot de som ÄR riktiga flyktingar, och det är långt ifrån alla som är det.
Blir väl alla länder utom Sverige då.Gör EU det är dom färdiga och det hoppas ju en majoritet bland det Europeiska folket !!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar