tisdag 21 april 2020

Irans regime avrättar kurdisk fånge som rymde för att undvika koronavirus



Irans regime avrättar kurdisk fånge som rymde för att undvika koronavirus
Den kurdiska nyheter utlopp ajansknews.blogspot.com rapporterade på tisdagen att ”Shayan Saeedpour var bland 74 intagna som rymt Saqqez fängelse i Irans Kurdistan provinsen den 27 mars efter kolliderar med vakterna.”



Av BENJAMIN WEINTHAL 21 APRIL, 2020 14: 04Mejla Twitter Facebook fb-messenger
MENNESKAPER en hån som hänger när de protesterar utanför det tyska rådet för utrikesförbindelser i Berlin den 4 februari 2013, där den iranska utrikesministern Ali Akbar Salehi skulle hålla ett anförande. (fotokredit: THOMAS PETER / REUTERS)
MENNESKAPER en hån som hänger när de protesterar utanför det tyska rådet för utrikesförbindelser i Berlin den 4 februari 2013, där den iranska utrikesministern Ali Akbar Salehi skulle hålla ett anförande.
(fotokredit: THOMAS PETER / REUTERS)

BERLIN: Den islamiska republiken Iran avrättade en andra kurdiska fånge, Shayan Saeedpour, som flydde från fängelset i slutet av mars i samband med koronaviruspandeminspridning i iranska fängelser.
Det kurdiska nyhetsuttaget Rudaw rapporterade på tisdagen att "Shayan Saeedpour var bland 74 fångar som undkom Saqqez-fängelset i Irans Kurdistan-provins den 27 mars efter att ha kolliderat med vakterna."
Läs mer relaterade artiklar
"The Plot Against America" ​​är den mest skrämmande show jag sett
Arabiska serier som visar det judiska livet i Gulf-gnistornas upprörelse

Spela detta i 1 min och se varför alla är beroende! (Vikings)
Rekommenderat av
Rudaw skrev ”Fängelser över hela landet såg dödliga upplopp de senaste veckorna bland fångar som var rädda för att få koronaviruset in i Irans överfulla fängelser. ”
Iranska myndigheter har fångat de flesta fångarna. Nio fångar är fortfarande på språng.
Enligt Rudaw, "avrättades Saeedpour i Saqqez-fängelset under de tidiga timmarna på tisdag morgon, berättade en av hans släktingar Hengaw, en kurdisk organisation för mänskliga rättigheter."
Rudaw rapporterade att Saeedpour dömdes till dödsfall för första gradsmord och 80 piskeslag för att ha druckit alkohol. Irans regim påstod att han mördade Soleiman Azadi under ett argument 2015 när han 17-årig.
"Idag lyckades vi besöka Shayan i fängelset, han har förts till en ensam inneslutning och de har sagt att de kommer att avföra hans straff," sa Saeedpours far Salah till Kurdistan Human Rights Network på måndag, skrev Rudaw.
Senaste artiklarna från Jpost



Bästa artiklar
1/5
LÄS MER
Coronavirus dödstal nära 200; 13 930 infekterade

”Jag vet att de också har tappat sin son och de sörjer fortfarande. Jag har själv lämnat in min son och jag vet att han är skyldig, men vi måste komma ihåg att han var 17 år när han begick brottet, ”sa Saeedpours far till nätverket.
Jerusalem Post rapporterade denna månad att Irans regim avrättade den kurdiska politiska dissidenten Mostafa Salimi i staden Saqqez.
”Dödsstraffet är en omänsklig straff. Dessutom var Mostafa Salimis avrättning mot alla internationella normer. Han dömdes till döds av de revolutionära domstolarna som saknade en rättvis rättegång och rätt process, säger Iran Human Rights (IHR) -direktör Mahmood Amiry-Moghaddam.
Irans regim genomförde enligt en Amnesty International-rapport som släpptes på tisdag det näst högsta antalet avrättningar efter Kina 2019.
https://www.jpost.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar