torsdag 29 februari 2024

Man ska inte säga till arbetsgivare vad som helst, det ska just handla om jobbet inte mer inte minder

 



Man ska inte säga till arbetsgivare vad som helst, det ska just handla om jobbet inte mer inte minder.

Det är en fin artiklar  som jag har sett faktiskt det är värt att man kan lära sig. 

Man ska inte prata om dem flera  sakerna med arbetsgivare.använd hjärnan och tänk innan ni skulle säga någonting 


Politik

Religion

Pengar

Sex

inte säga jag hatar mitt jobb. 


👇👇👇👇👇👇👇👇👇

Artiklarna från randstad.se 

https://www.randstad.se

det här ska du säga och inte säga till chefen.

Att ha en god relation med chefen och kunna ha öppna och lättsamma samtal är trevligt och kan öka trivseln på arbetsplatsen. Men hur mycket ska du egentligen berätta för chefen? Var går gränsen för privat- och yrkesliv och vem är ansvarig för att dra den? Finns det några saker du absolut inte ska säga till chefen? Vi delar vår syn på saken och ger dig tips om vad du ska säga och inte säga till chefen.


får man säga vad som helst till chefen?

Så länge du håller dig inom ramen för ditt anställningsavtal och gällande lagstiftning, och inte yttrar dig kränkande, diskriminerande eller hotfullt (för att nämna ett par exempel), så får du teoretiskt sett säga i princip vad som helst till chefen. Att exempelvis berätta saker om ditt privatliv eller klaga på ditt jobb är alltså fullt tillåtet, men frågan du istället bör fokusera på är om det är lämpligt att säga sådana saker och vad syftet med det är. Bara för att du får säga någonting betyder det nödvändigtvis inte att det är passande att göra det. Det betyder inte heller att det finns en garanti för att det kommer att tas väl emot. Att exempelvis prata illa om kollegor eller ditt jobb är sällan lämpligt, uppskattat eller särskilt konstruktivt och kan leda till dålig stämning i teamet eller att din chef uppfattar dig som negativ och inte så trevlig


Vad du får och inte får säga till chefen kan också handla om just din chef, vilken relation ni har och kulturen på din arbetsplats. En del chefer och företag förespråkar en öppen relation där du som medarbetare uppmanas att dela med dig om vad du tänker, oavsett om det gäller saker som inte fungerar på arbetsplatsen eller om du är intresserad av möjligheter på andra företag. I många fall kan det vara viktigare att tänka på hur du uttrycker och formulerar dig, snarare än vad du säger. Det är exempelvis stor skillnad på att säga “Mitt jobb är tråkigt” och “Jag är redo för nya utmaningar”, där andemeningen egentligen är densamma: du vill göra någonting annat än det du gör i dagsläget.


två kollegor sitter nära, kvinnan viskar något i mannens öra

hur ska jag prata med min chef?

Din chef ska finnas där för dig och stötta, och du ska kunna lyfta saker som på ett eller annat sätt påverkar dig i ditt arbete. En grundläggande ledstjärna bör vara att inte gå in på djupet av det privata i samtal med din chef, förutsatt att det inte har en direkt inverkan på ditt arbete. Det är chefens ansvar att dra den gränsen, och handlar sällan om att chefen inte vill lära känna dig som medarbetare, utan mer om att sådant helt enkelt inte hör till arbetet.


Du bör alltid tänka till kring vad du berättar för chefen och varför, eftersom det kan påverka hur du uppfattas. Det du säger till chefen kan också påverka din karriär, direkt eller indirekt. Att till exempel flagga för att du gärna tar mer ansvar framåt och att komma med idéer och förslag kan öka dina möjligheter att ta ett kliv framåt i organisationen och givetvis vara till fördel för din karriär. Men på samma sätt kan det ligga dig i fatet om du uttrycker ett ointresse för detsamma och inte visar en vilja att ta dig an nya utmaningar.


Om du är osäker på hur du ska prata med chefen följer här våra tre främsta tips som du kan ha i åtanke:


1. Fundera på i vilket syfte du berättar någonting.

Är det viktigt för din chef att känna till det du vill berätta, och i så fall varför? Din chef vill exempelvis inte veta om du har ett relationsproblem om det bara rör ditt privatliv. Går det däremot ut över ditt arbete och du kanske behöver vara hemma en dag eller få samtalshjälp, så finns det en poäng med att din chef känner till det så att han eller hon kan stötta dig på bästa sätt. Fundera en extra gång på om du vill delge din chef sådant som inte direkt rör jobbet.


2. Tänk till kring vad du vill ha sagt och hur du bäst kan kommunicera det.

Ofta kan det vara viktigare att tänka på hur du formulerar dig än vad du säger. Tänk på hur du uttrycker dig och försök att komma med förslag på lösningar istället för enbart problem. Det senare kan uppfattas som rena klagomål vilket sällan uppskattas eller blir särskilt konstruktivt för varken dig eller chefen. Att stärka din kommunikativa förmåga är något du har nytta av i många sammanhang, inte minst i arbetet.


3. Försök att alltid vara ärlig och transparent om du stöter på hinder i ditt arbete.

Stöter du på hinder i arbetet eller har andra problem kopplade till arbetsplatsen bör du ta upp detta med din chef så att han eller hon kan stötta dig. Att behöva hjälp eller stöd är ingenting konstigt. De allra flesta coachande chefer ser det dessutom som någonting positivt om du som medarbetare berättar om någonting som hindrar dig i arbetet. Det visar att du vågar säga till, vill lösa problemet och har en ambitionsnivå.


en man i närbild tittar framåt på sin chef och skrattar. Man ser halva chefens rygg i närbild

vad ska man inte säga till sin chef?

Vad man ska och inte ska säga till chefen är som vi konstaterat inte alltid helt solklart och kan skilja sig mycket från arbetsplats till arbetsplats. I grova penseldrag kan vi säga att dagens samtalsklimat på jobbet är mycket öppnare än vad den varit tidigare, men vissa ämnen är fortfarande tabu på jobbet och det finns faktiskt samtalsämnen du generellt sett ska hålla från arbetsplatsen. Här följer ett par exempel:


Politik

Religion

Pengar

Sex

Frågor som politik, religion och pengar är fortfarande lite tabu på många arbetsplatser. Det är viktigt att alla tillåts ha sin ståndpunkt, men man behöver för den sakens skull inte övertyga någon annan om den. Är du en väldigt politiskt engagerad person och det är en stor del av dig, så är det svårt att säga att du ska lämna det hemma. Skulle du däremot uppleva att du har djupgående ideologiska meningsskillnader med chefen eller kollegorna är det kanske läge att hålla dig borta från sådana ämnen helt och hållet. Har du extrema åsikter, åt vilket håll det än är, så bör du överlag vara försiktig med att ta med dem till jobbet. De människor du arbetar med ska du ha en professionell relation till, och dina åsikter i dessa frågor berör sällan direkt ditt jobb eller dina arbetsuppgifter. 


Slutligen är sexuella diskussioner någonting som du ska vara väldigt försiktig med. Det kan upplevas som obehagligt att diskutera på en arbetsplats, göra kollegor obekväma och hör ju faktiskt inte alls till jobbet.


5 saker du inte ska säga till chefen:

 


1. “Han/hon är så irriterande”

Att snacka skit om kollegorna, oavsett om det gäller deras arbetsinsats, personlighet eller kompetens, är sällan uppskattat. Har du problem med en kollega som du inte kan lösa på egen hand ska du givetvis lyfta det med din chef, men här är det viktigt att du tänker på hur du uttrycker dig. Återge problemet på ett tydligt och sakligt sätt, förklara hur det påverkar dig i ditt arbete och försök att fokusera på en lösning. Att bara häva ur sig skitsnack kommer inte att gå hem och kan stjälpa mer än det kan hjälpa.


2. “Jag tänker inte göra det där”

Att säga nej till chefen är givetvis tillåtet om det som efterfrågas av dig är helt orimligt, men är det arbetsuppgifter som ligger inom ramen för din roll eller ditt område är det inte okej att du vägrar utföra dem. Har du för avsikt att säga nej och anser att du har grund för detta bör du ha en rimlig förklaring och kunna argumentera för din sak. Att vägra något för att du inte har lust eller tycker att uppgiften är tråkig fungerar inte.

3. “Jag hatar mitt jobb”

Att klaga på ditt jobb till chefen bör du vara väldigt försiktig med. Att i perioder vara missnöjd med ditt jobb är fullt naturligt, men att säga det till chefen på ett negativt och inte alls lösningsorienterat sätt leder sällan till någon förbättring. Är du missnöjd med ditt arbete bör du identifiera vad kärnan till ditt missnöje är, för att också försöka hitta en lämplig lösning. Är det arbetsuppgifterna, rollen eller teamet som skaver? Lyft det med chefen på ett sakligt och lösningsorienterat sätt för att ni tillsammans ska kunna hitta en väg framåt. Är du så missnöjd att du inte kan se en rimlig lösning på problemet eller ta en konstruktiv dialog med chefen, kan det vara läge att fundera över att byta jobb.


4. ”Jag kan inte jobba med honom/henne”

På de allra flesta arbetsplatser förväntas det att du kan samarbeta med kollegor när situationen kräver det. Det är omöjligt att tycka om eller komma bra överens med alla människor vi möter, så sannolikheten är stor att du någon gång kommer att behöva arbeta tillsammans med en kollega du inte klickar fullt ut med. I en jobbsituation får både du och kollegorna göra det bästa för att få jobbet gjort, det är ju faktiskt därför ni är anställda.

5. “I så fall säger jag upp mig”

Att hota med uppsägning så fort du är missnöjd med något eller vill få din vilja igenom rekommenderas aldrig. Det kan lätt uppfattas som oseriöst och omoget, och kan få chefen att fundera över om du alls vill jobba kvar. Är du missnöjd med ett beslut som fattats bör du istället framföra din kritik på ett konstruktivt sätt, och förmedla hur du föredrar att saker går till i framtiden.

På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Genom att skapa en jobbevakning hos oss så säkerställer du att du inte missar det perfekta jobbet för dig. Du sätter upp kriterierna så skickar vi mejl till dig när vi får in jobb som matchar din profil.

هذا ما يجب أن تقوله ولا تخبر رئيسه.

إن وجود علاقة جيدة مع الرئيس والقدرة على إجراء محادثات مفتوحة وسهلة أمر جيد ويمكن أن يزيد من مستوى الراحة في مكان العمل. ولكن كم يجب أن تخبر الرئيس حقا? أين هو خط الحياة الخاصة والمهنية ومن المسؤول عن رسمها? هل هناك أي أشياء لا يجب أن تقولها لرئيسك على الإطلاق? نحن نشارك وجهة نظرنا ونقدم لك نصائح حول ما تقوله ولا تقوله لرئيسه.


يمكنك أن تقول أي شيء لرئيسه?

طالما بقيت في إطار عقد العمل الخاص بك والتشريعات الحالية ، ولا تتحدث بطريقة هجومية أو تمييزية أو تهديدية (على سبيل المثال لا الحصر) ، يسمح لك نظريا بقول أي شيء لرئيسك. وهكذا ، على سبيل المثال ، إخبار أشياء عن حياتك الخاصة أو الشكوى من وظيفتك مسموح بها تماما ، ولكن السؤال الذي يجب أن تركز عليه بدلا من ذلك هو ما إذا كان من المناسب قول مثل هذه الأشياء وما الغرض منها. فقط لأنك مسموح لك بقول شيء ما لا يعني بالضرورة أنه من المناسب القيام بذلك. كما أنه لا يعني أن هناك ضمانا بأنه سيتم استقباله بشكل جيد. على سبيل المثال ، نادرا ما يكون التحدث بشكل سيء عن الزملاء أو وظيفتك مناسبا أو موضع تقدير أو بناء بشكل خاص ويمكن أن يؤدي إلى مزاج سيئ في الفريق أو رئيسك في العمل ينظر إليك على أنك سلبي وغير ممتع للغاية


ما يمكنك وما لا يمكنك قوله لرئيسك يمكن أن يكون أيضا عن رئيسك في العمل والعلاقة التي تربطك والثقافة في مكان عملك. يدافع بعض المديرين والشركات عن علاقة مفتوحة حيث يطلب منك كموظف مشاركة رأيك ، سواء كان الأمر يتعلق بأشياء لا تعمل في مكان العمل أو إذا كنت مهتما بالفرص في شركات أخرى. في كثير من الحالات ، قد يكون من المهم التفكير في كيفية التعبير عن نفسك وصياغتها ، بدلا من التفكير فيما تقوله. على سبيل المثال ، هناك فرق كبير بين قول "وظيفتي مملة" و "أنا مستعد لتحديات جديدة" ، حيث الروح هي نفسها حقا: تريد أن تفعل شيئا مختلفا عما تفعله في الوقت الحالي.


يجلس زميلان قريبان ، تهمس المرأة بشيء في أذن الرجل

كيف يجب أن أتحدث إلى رئيسي?

يجب أن يكون رئيسك موجودا من أجلك ودعمك ، ويجب أن تكون قادرا على إبراز الأشياء التي تؤثر عليك بطريقة أو بأخرى في عملك. يجب أن يكون المبدأ التوجيهي الأساسي هو عدم الخوض في أعماق الخصوصية في المحادثات مع رئيسك في العمل ، بشرط ألا يكون لها تأثير مباشر على عملك. تقع على عاتق المدير مسؤولية رسم هذا الخط ، ونادرا ما يتعلق بحقيقة أن المدير لا يريد التعرف عليك كموظف ، ولكن المزيد عن حقيقة أن مثل هذه الأشياء ببساطة لا تنتمي إلى العمل.


يجب أن تفكر دائما فيما تقوله لرئيسك ولماذا ، لأن هذا يمكن أن يؤثر على كيفية إدراكك. ما تقوله لرئيسك يمكن أن يؤثر أيضا على حياتك المهنية ، بشكل مباشر أو غير مباشر. على سبيل المثال ، يمكن أن يؤدي الإبلاغ عن سعادتك بتحمل المزيد من المسؤولية في المستقبل والخروج بأفكار واقتراحات إلى زيادة فرصك في اتخاذ خطوة إلى الأمام في المنظمة وبالطبع أن تكون مفيدة لحياتك المهنية. ولكن بنفس الطريقة ، قد يكون في برميل الخاص بك إذا كنت تعبر عن عدم الاهتمام في نفسه ولا تظهر استعدادا لمواجهة التحديات الجديدة.


إذا لم تكن متأكدا من كيفية التحدث إلى الرئيس ، فإليك أهم ثلاث نصائح يمكنك وضعها في الاعتبار:


1. فكر في الغرض الذي تقول شيئا من أجله.

هل من المهم أن يعرف رئيسك ما تريد أن تقوله, وإذا كان الأمر كذلك, لماذا ا? على سبيل المثال ، لا يريد رئيسك في العمل معرفة ما إذا كانت لديك مشكلة في العلاقة إذا كانت تتعلق فقط بحياتك الخاصة. ومع ذلك ، إذا كان يؤثر على عملك وقد تحتاج إلى العودة إلى المنزل يوما ما أو الحصول على مساعدة في الاتصال ، فهناك نقطة في معرفة رئيسك بذلك حتى يتمكن من دعمك بأفضل طريقة. فكر مرة أخرى إذا كنت تريد إخبار رئيسك بأشياء لا تتعلق مباشرة بالوظيفة.


2. فكر فيما تريد قوله وكيف يمكنك توصيله بشكل أفضل.

في كثير من الأحيان ، قد يكون التفكير في كيفية صياغة نفسك أكثر أهمية مما تقوله. فكر في كيفية التعبير عن نفسك وحاول التوصل إلى اقتراحات للحلول بدلا من مجرد المشاكل. يمكن أن ينظر إلى هذا الأخير على أنه شكاوى خالصة نادرا ما يتم تقديرها أو تصبح بناءة بشكل خاص لك أو لرئيسك. تعزيز مهارات الاتصال الخاصة بك هو شيء تستفيد منه في العديد من السياقات ، ليس أقلها في العمل.


3. حاول أن تكون دائما صادقا وشفافا إذا واجهت عقبات في عملك.

إذا واجهت عقبات في العمل أو لديك مشاكل أخرى تتعلق بمكان العمل ، فيجب عليك مناقشة هذا الأمر مع رئيسك في العمل حتى يتمكن من دعمك. الحاجة إلى المساعدة أو الدعم ليست غريبة. ترى الغالبية العظمى من مديري التدريب أيضا أنه شيء إيجابي إذا أخبرتهم ، كموظف ، عن شيء يعيقك في عملك. إنه يدل على أن لديك الشجاعة للتحدث ، وتريد حل المشكلة ولديك مستوى من الطموح.


رجل عن قرب ينظر إلى رئيسه ويضحك. يمكنك رؤية نصف ظهر الرئيس عن قرب

ما لا أقول لرئيسك في العمل?

ما نقوله وما لا نقوله للمدير ، كما أنشأنا ، ليس دائما واضحا تماما ويمكن أن يختلف اختلافا كبيرا من مكان العمل إلى مكان العمل. في ضربات الفرشاة الخشنة ، يمكننا القول أن مناخ المحادثة اليوم في العمل أكثر انفتاحا مما كان عليه في الماضي ، ولكن بعض الموضوعات لا تزال من المحرمات في العمل وهناك بالفعل مواضيع محادثة يجب عليك عموما الابتعاد عن مكان العمل. وهنا بضعة أمثلة:


السياسة العامة

الدين

المال

الجنس

لا تزال قضايا مثل السياسة والدين والمال من المحرمات في العديد من أماكن العمل. من المهم أن يسمح للجميع بالحصول على منصبهم ، لكن لهذا السبب لا تحتاج إلى إقناع أي شخص آخر به. إذا كنت شخصا منخرطا سياسيا للغاية وهذا جزء كبير منك ، فمن الصعب القول إنه يجب عليك تركه في المنزل. من ناحية أخرى ، إذا وجدت أن لديك اختلافات أيديولوجية عميقة مع رئيسك في العمل أو زملائك ، فقد يكون الوقت قد حان للابتعاد عن مثل هذه الموضوعات تماما. إذا كانت لديك آراء متطرفة ، في أي اتجاه ، يجب أن تكون حريصا بشكل عام على إحضارها إلى العمل. يجب أن تكون لديك علاقة مهنية مع الأشخاص الذين تعمل معهم ، ونادرا ما تتعلق آرائك حول هذه القضايا بعملك أو واجباتك بشكل مباشر.


أخيرا ، المناقشات الجنسية هي شيء يجب أن تكون حذرا للغاية بشأنه. يمكن أن ينظر إليه على أنه غير سار للمناقشة في مكان العمل ، وجعل الزملاء غير مرتاحين وفي الواقع لا ينتمون إلى الوظيفة على الإطلاق.


5 أشياء لا يجب أن تقولها لرئيسك في العمل:



1. "هو / هي مزعجة للغاية"

نادرا ما يتم تقدير الحديث عن الزملاء ، سواء من حيث أداء عملهم أو شخصيتهم أو كفاءتهم. إذا كانت لديك مشكلة مع زميل لا يمكنك حلها بمفردك ، فعليك بالطبع رفعها مع رئيسك في العمل ، ولكن من المهم هنا أن تفكر في كيفية التعبير عن نفسك. قدم المشكلة بطريقة واضحة وموضوعية ، واشرح كيف تؤثر عليك في عملك وحاول التركيز على الحل. مجرد التخلص من الهراء لن يعود إلى المنزل ويمكن أن يزعج أكثر مما يمكن أن يساعد.


2. "لن أفعل ذلك"

بالطبع ، يسمح بقول لا لرئيسك إذا كان ما يطلب منك غير معقول تماما ، ولكن إذا كانت هذه واجبات تقع في إطار دورك أو مجالك ، فلا بأس من رفض القيام بها. إذا كنت تنوي قول لا وتعتقد أن لديك أساسا لذلك ، فيجب أن يكون لديك تفسير معقول وأن تكون قادرا على مناقشة قضيتك. رفض شيء ما لأنك لا تشعر بالرغبة في ذلك أو تجد المهمة مملة لن ينجح.


3. "أنا أكره عملي"

تشكو من عملك إلى رئيسه ، يجب أن تكون حذرا جدا حول. إن عدم الرضا عن وظيفتك في بعض الأحيان أمر طبيعي تماما ، لكن قول ذلك لرئيسك بطريقة سلبية وليست موجهة على الإطلاق للحل نادرا ما يؤدي إلى أي تحسن. إذا كنت غير راض عن عملك ، يجب عليك تحديد ما هو جوهر عدم الرضا الخاص بك ، من أجل محاولة أيضا لإيجاد حل مناسب. هل هي الوظيفة, الدور أو الفريق? رفعه مع المدير بطريقة واقعية وموجهة نحو الحل حتى تتمكن من إيجاد طريقة للمضي قدما معا. إذا كنت غير راض لدرجة أنك لا تستطيع رؤية حل معقول للمشكلة أو إجراء حوار بناء مع المدير ، فقد يكون الوقت قد حان للتفكير في تغيير الوظائف.


4. "لا أستطيع العمل معه / معها.”

في الغالبية العظمى من أماكن العمل ، من المتوقع أن تتمكن من التعاون مع الزملاء عندما يتطلب الموقف ذلك. من المستحيل أن تحب أو تتوافق جيدا مع جميع الأشخاص الذين نلتقي بهم ، لذلك هناك احتمال كبير أنه في مرحلة ما سيكون عليك العمل مع زميل لا تنقر معه بالكامل. في حالة العمل ، يجب عليك أنت وزملاؤك بذل قصارى جهدك لإنجاز المهمة ، وهذا هو سبب توظيفك في الواقع.


5. "إذا كان الأمر كذلك ، فأنا أستقيل"

لا ينصح أبدا بالتهديد بالفصل بمجرد أن تكون غير راض عن شيء ما أو ترغب في الحصول على طريقك. يمكن بسهولة أن ينظر إليها على أنها تافهة وغير ناضجة ، ويمكن أن تجعل رئيسه يفكر في ما إذا كنت ترغب في البقاء في العمل على الإطلاق. إذا كنت غير راض عن قرار تم اتخاذه ، فيجب عليك بدلا من ذلك تقديم نقدك بطريقة بناءة ، ونقل كيف تفضل أن تسير الأمور في المستقبل.


في راندستاد نعمل على منحك الفرصة لاكتشاف إمكاناتك الكاملة. من خلال إنشاء تنبيه وظيفي معنا ، فإنك تضمن أنك لا تفوت الوظيفة المثالية لك. يمكنك إعداد المعايير وسوف نرسل لك رسالة بالبريد الالكتروني عندما نتلقى وظيفة يطابق ملفك الشخصي.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar