söndag 23 juni 2024

Vad är sociopat? vad är antisocial?

 


Vad är sociopat? vad är antisocial?

En  sociopat är rastlös  och söker hela tiden problem för att bli kvittas från sina inre innerst ont från barndom. En sociopat har samma kännetecken som en psykopat. Sociopaten har haft en utsatt barndom (våld, övergrepp, otrygghet etc). Som givit honom/henne en personlighet som skiljer sig från det som brukar anses som normalt. Idag människors beteende vetenskaper genom kropsspråket  har utvecklat och så lätt man kan känna till personens beteende.

våld alltid föder våld.


Sociopat – 15 vanliga tecken

En sociopat är ofta kriminell, impulsiv, manipulativ, narcissistisk, aggressiv, har bristande empati och svårigheter med relationer samt att knyta an till personer. I den här artikeln får du 10 vanliga kännetecken och symtom som återfinns finns hos sociopater.

Författare: Samuel Q
Medicinskt granskad av Leg. Psykolog und kriminalologi.

Vad är en sociopat?

En sociopat är ofta kriminell, impulsiv, manipulativ, narcissistisk, aggressiv, har bristande empati och svårigheter med relationer samt att knyta an till personer. En sociopat förhåller sig inte till sociala normer och bryr sig inte om andra personens mående eller rättigheter. Sociopater kan ofta verka charmiga och karismatiska trots att de egentligen inte sympatiserar eller förstår sig på andra personer. De bryter ofta mot lagen, ljuger och är våldsamma. Att vara sociopat anses vara ett kroniskt tillstånd.

Det är viktigt att komma ihåg att tecken på sociopati också kan handla om sjukdomstillstånd. Många tecken på sociopati är symtom på faktiska diagnoser såsom bipolär sjukdom eller schizofreni.

15. tecken på sociopati

Vanliga kännetecken och symtom hos en sociopat är: KriminellTar inte ansvar, aggressivitet, oärliga, impulsivitet, risktagande, självsäkra, saknar empati, känner ingen skuld eller ånger.När man gör sönder saker och ting det är en del av kriminaliteter  en kriminell som kan inte ta ansvar för miljö, för saker som man använder dagligen.

Ett barn skulle leva i en våldsamma familjen hur skulle han bli i framtiden?

Pappa slå mamma barn bli psykiska skador av famioljensvåldet. Därför att våldet föder våld.

·         Våld genom familjen

·         Kriminell

·         Tar inte ansvar

·         Aggressivitet,

·         Oärliga

·         Oartiga,

En sociopat alltid lider av rastlösa

·         Impulsivitet

·         Risktagande

·         Självsäkra

·         Saknar empati

·         Känner ingen skuld eller anger

·         Saknar med mänsligheten

·         Missförhållande genom familjen.

·         Sociopater är oartiga sager vad dem vill utan att ångra eller tänka.

·         Bryr sig inte vad som skulle hända  personen vill bara bli kvittas från sina innre inerst som påverkas personen så att vara våldsamma, eller aggressiva.

·         Våldsamma inom familjerna I mellanöstern och nordarfrika kan en av stora orsaker  som folk bli så aggressiva och våldsamma,,  därför att många kommer  i från dissa länder är våldsamma och även tjuvar. Vi  kan inte glömma  våld alltid föder våld.

·         En sociopat  alltid en risktagande person.

·        

·         Många barn bli tjuv på grund av att har inte fått rådgningar på bästa sätt eller droger kan en av orsakerna. Tjuvarna är också sociopat.

·          

·         Sociopater är rastlösa

·         Söker hela tidem så att hitta någon svagare än sig så  skaffa problem med.

·         Hur man bli sociopat?

·         Bland pappa slå mamma framför barnens ögonen då nr barnen bli vuxna  då barnen växer med sig svåriga historia   kan bli aggressiva. Miljö som personen befinner sig i påveraka personen, även hur man bli behandlas i denna miljö.

·        

·         Framtids kriminella. Dem har lärt våldet av sina föräldrar. Pappa kan ha slagit mamma framför barnens ögon.

·         1. Kriminell

Det är vanligt att sociopater är kriminella och bryter mot lagen. Vissa sociopater vet inte att deras beteenden är dåliga och får negativa konsekvenser. Många är däremot medvetna om det men ignorerar det, de bryr sig helt enkelt inte. Det kan till exempel vara att stjäla, förfölja, trakassera andra eller överskrida sociala gränser. Familjensvåld kan orsaka många saker  barnensframtid.

Skadliga familjer.

2. Tar inte ansvar

Sociopater har svårigheter att ta ansvar. Det kan handla om att betala tillbaka lånade pengar eller göra sin del av arbetet. Inte heller tar de ansvar för de negativa konsekvenserna som deras beteenden har.

Denna barn kommer aldrig bli friska  bär med sig hela livet.

38. Aggressivitet

Aggressivitet är ett vanligt tecken hos sociopater. De känner mycket ilska och blir lätt upprörda, men känner inte skam eller skuld för att de beter sig på ett aggressivt sätt. Något som kan resultera i att de tar till misshandel, både fysisk och psykisk. Så när man bli aggressiva så det är psykiska ohälsan.  Sociopater gör sönder allt som finns nära han,hon.  Idag samhälle är farliga droger, kriminaliteter och även videon från youtube också skadliga för barn.  Så barn bli sociopat.

4. Oärliga

På grund av bristande empati så har sociopater lätt för att ljuga utan att få dåligt samvete. Sociopater ljuger och utnyttjar ofta andra personer för egen vinning.

Så klart en sociopat  gör vad som helst.  En sociopat kan befinna sig i en mytoman parents.  Sociopater ljuger utan ånger.

5. Impulsivitet

Sociopater är väldigt impulsiva, de agerar utan att tänka efter. De tänker inte på konsekvenserna och de planerar sällan. Det kan yttra sig på olika sätt, exempelvis att de tvärt byter jobb eller ofta hamnar i nya relationer. En sociopat tänker aldrig vad skulle göra gör saker utan att tänka.

6. Manipulerande

En sociopat ljuger och manipulerar för att få som den vill.  Sociopater är känsliga  utan att veta varför.

Den kan spela på andras olycka eller skuldkänslor för egen vinning utan att må dåligt över det.

7. Risktagande

De ignorerar faror eftersom de ofta har känsla av överlägsenhet. Inte heller bryr de sig om säkerheten för andra personer. Det kan exempelvis handla om att köra påverkad eller alldeles för fort. De kan ofta hamna på fel sida lagen.

8. Självsäkra

En sociopat kan verka väldigt självsäker. De tror att de är bättre än alla andra människor och tar för sig väldigt mycket. De kan därför uppfattas som väldigt karismatiska och ha utstrålning. När sociopaten skulle göra något han, hon tycker att är är viktigt att göra vad de vill, allt som dem gör 100% är rätt och dem gör aldrig fel.

9. Saknar empati

En sociopat känner ingen empati. De har svårigheter att känna igen känslor hos andra personer. De kan därför lätt utnyttja andra personer utan dåligt samvete. En sociopat 2kan glädja sig åt någon annans olycka, exempelvis om någon skadar sig eller att det går dåligt. En sociopat kan vara farliga  för personen i närheten, därför att kan mobba andra utan att  känna sig att ha skulikänslorna.

10. Känner inte skuld eller ånger

Sociopater kan ha flera destruktiva beteenden såsom att ljuga, manipulera och vara aggressiva utan att de känner ånger eller skuld över det, trots att det skadar och sårar andra människor.

11  familjens missförhålande

Pappa  misshandlas mamma framför barn och det kan vara en skadliga  familjensvåldet som kan orsaka massor av dåliga barnens framtids aggressvieteter. skolor, förskolor.

Våldet mot barn också en del av orsaker så att brn bli våldsamma och aggressvia,  man bör lära barn med  friska dialog.

När det finns våld genpom familjen så barnen kommer aldrig bli friska.

12. hur man kan bli sociopat?

Så klart skolor, förskolor, föräldrarna, hemma våld, våldet ute i samhället mobbningar kan en av orsakerna att folk bli sociopater.

Idag det finns nervkrig mot folk då kan påverkar hema familjen myndigheten  politiker spelar väl mycket roll så att folk bli sociopater långa arbetslösa diskrimineringar orättvisa behandlingar det finns mycket mer att berätta om, vi bara kan peka på en viktiga delen som händer dagligen i samhället.

13. våldet genom skolor i olika länder.

Igår pratade med en person från nordafrika, jag frågade hur behandlar dem barn? 

Han svarade vi slå barn och han, hon neka gå till koran skolan, då jag sa det är våldet och våldet alltid föder våld.

 Han sa det är viktigt att slå barn om han eller hon skulle neka gå till koranskolan i dem muslimska länder,

 Han fortsätte och berättat att koranlärare kan också slå barn det är tillåter, även koranlärare kan slå barn framför sina föräldrar.

14. hur vi skulle behandla vårt barn så att inte bli kriminell?

En enda sak så att man skulle behandla sina barn på rätt sätt så att man alltid göra dialog och bygga en vänliga mellan föräldrarnaoch barn, när man bli vänner så man kan vara öppen att få berättelse från hjärtan också man kan skaffa trovärdiga mellan sig och sina barn.

15. kan en politiker vara sociopat?

ja det finns många politiker som är sociopater  så vi har mer erfarenheter och det finns väl fakta om det. idag SD en stor sociopatiska parti i Sverige. moderaterna KD och många till.

Sociopati är ingen psykiatrisk diagnos

Termen sociopat kommer från 30-talet, men är ingen psykiatrisk diagnos i Sverige. Du kan alltså inte bli diagnostiserad som sociopat. Istället använder sig psykiatrin av diagnosen antisocial personlighetsstörning som etablerades i diagnosmanualerna på 80-talet. Även psykopati ingår i det här begreppet. Sociopat är mer av ett popkulturellt begrepp som ofta används för att beskriva seriemördare eller olika karaktärer i filmer och serier, snarare än den faktiska diagnosen antisocial personlighetsstörning.

Sociopaten utvecklingar.

Hur utvecklas sociopati

Man vet inte den exakta orsaken till varför vissa personer utvecklas till sociopater men det finns teorier. Sociopati anses vara konstruerat av miljön, snarare än något vi föds med. Alltså hur uppväxten och uppfostran för personen har sett ut.

Ett barn som växer upp med våld och manipulation i hemmet kommer att lära sig och ta efter sådana beteenden. Eller ett barn som växer upp med brist på omvårdnad och kärlek måste tidigt lära sig att ta hand om sig själv och inte längre lita på eller bry sig om andra personer. Forskning har även visat på att sociopati kan uppstå i senare ålder till följd av ett trauma eller en hjärnskada.

Skillnaden mellan en sociopat och en psykopat

Från ett kliniskt perspektiv så faller både psykopati och sociopati under diagnosen antisocial personlighetsstörning, men det finns aspekter som skiljer begreppen åt.

p2sykopati anses vara mer av ett genetiskt tillstånd, det vill säga att du helt enkelt föds som en psykopat. Sociopati däremot, tror man är en produkt av uppväxt och omgivning, det vill säga att man utvecklas till att bli en sociopat. En skillnad är att psykopater ofta kan uppträda på ett mer “normalt” sätt, de kan smälta in mer men snarare uppfattas som likgiltiga, medan sociopater är mer impulsiva och oberäkneliga.

En till skillnad är att sociopater ofta är medvetna om att de agerar felaktigt medan en psykopat ofta saknar insikten. En sociopat har ofta lite mer samvete än en psykopat och är därför ofta mer medveten om sitt felaktiga agerande. En psykopat kan låtsas bry sig medan en sociopat helt enkelt bara inte bryr sig.

Sociopatiska drag hos barn och tonåringar

En person under 18 år kan inte få diagnosen antisocial personlighetsstörning (alltså inte kallas för sociopat). Istället kan barn få en diagnos som kallas för uppförandestörning. Barn med denna diagnos löper större sannolikhet att senare i livet kunna bli sociopater. Det finns vissa tecken hos ett barn som kan tyda på att det skulle kunna utveckla sociopatiska drag senare i livet.

  • Barnet bryter ständigt mot lagar och regler. Exempelvis göra inbrott, snatta eller stjäla saker.
  • Barnet är väldigt aggressivt samt beter sig aggressivt mot andra i sin omgivning. 
  • Barnet mobbar, hotar eller skrämmer andra barn.
  • Att barnet använder fysiskt våld eller använder tillhyggen för att aktivt skada andra personer eller djur.
  • Att barnet ofta inleder slagsmål.
  • Barnet ljuger ofta för egen vinning. Exempelvis för att få saker.
  • Att barnet ofta skolkar från skolan och struntar i sina läxor.
  • Att dessa symtom är så pass allvarliga att det förstör för barnets sociala, akademiska och vardagliga funktion.
  • En sociopat kan vara skadliga för personen, barn i närheten.

Test för sociopati

Eftersom sociopat inte är en diagnos man kan få i Sverige finns det därför inte heller något specifikt test att göra för det. Däremot om du misstänker att du eller någon runt dig lider av antisocial personlighetsstörning, så kan man göra en utredning och få diagnosen av en läkare eller psykolog. Det finns många test man kan göra online för sociopati men kom ihåg att det ofta inte finns någon medicinsk granskning bakom dessa. Så ta därför resultatet med en nypa salt.

Behandling av sociopati

Många personer med denna typ av personlighetsstörningar är inte medvetna om att de lider av en personlighetsstörning eller anser inte att det är något problem och därför söker de inte hjälp. Av den anledningen finns det inte jättemycket forskning på behandling, men det finns alternativ.

Psykoterapi

Terapi är det man oftast rekommenderar vid sociopati. I terapi pratar du med en terapeut om de känslor och tankar som orsakar de skadliga beteendena såsom aggressionsproblematik.) lär man sig nya tankemönster och beteenden för att minska problemen. Ofta har sociopater bristande självinsikt och bryr sig inte om konsekvenserna av sitt beteende. Det blir därför en svårighet med psykoterapi eftersom det kräver att personen är motiverad och villig att försöka förändra sig.

Medicinering

Det finns inga läkemedel som direkt behandlar sociopati. Däremot finns det läkemedel för symtom som ofta är associerade med sociopati. Bland annat stämningsstabiliserande preparat (exempelvis litium) eller antipsykotiska preparat (exempelvis risperidon) som båda kan användas för att hjälpa mot aggressivitet. Man kan även medicinera mot andra tillstånd som förekommer samtidigt som det problematiska beteendet, såsom depression och alkoholmissbruk.

Tips till dig som är anhörig till någon som har ett sociopatiskt beteende

1.      Uppmuntra till terapi
Rekommendera försiktigt terapi eftersom terapi ofta kan hjälpa med diverse problematiska beteenden.

2.      Ge feedback
Förklara för personen att deras problematiska beteende påverkar andra personer med. Många personer med problematiska beteenden förstår inte hur problematiskt och skadligt det kan bli för andra runt dem. 

3.      Sätt tydliga gränser
Eftersom personen kanske inte förstår hur pass problematiskt sitt beteende är kan det också vara bra att sätta tydliga gränser. Vad du är okej med och inte, vilka beteenden som gör dig okekväm, i vilka situationer det gör dig obekväm och så vidare.

4.      Acceptera
Eftersom många problematiska beteenden grundar sig från tidig barndom och är svåra att förändra kan det vara hjälpsamt att bara acceptera situationen. Acceptera att det inte är ditt fel och att du inte kommer kunna fixa allt på egen hand.

5.      Ta hand om dig själv
Att leva eller vara anhörig till en person med problematiskt beteende kan vara väldigt påfrestande. Se därför till att ta hand om dig själv och tillgodose dina egna behov.

Läs mer om personlighetsstörningar:

Hur kan hjälpa människor?

psykologer ibland ger helt felaktiga det beror väl på personen som är psykolog, kan vara rasister då ger alltid fel kan skada folk, på  är experter inom anhörigstöd och psykologisk behandling. Om du behöver prata med en psykolog för stöd eller vägledning är du välkommen att kontakta oss. det är bättre att man hitta den som verkligen vill hjälpa till.

Antisocial personlighetsstörning

Antisocial personlighetsstörning, i vardagligt tal psykopati, är en allvarlig psykiatrisk diagnos som kännetecknas av en brist på empati och medkänsla för andra människor, impulsivitet och ett mönster av antisocialt beteende. I denna artikel berättar psykologen Julia mer om symptomen, orsakerna och behandlingsalternativen för antisocial personlighetsstörning.

Vad är antisocial personlighetsstörning??

Antisocial personlighetsstörning är en psykiatrisk diagnos som beskriver en person som beter sig empatilöst gentemot andra och sin omgivning. De framstår ofta som kalla och hänsynslösa av sin omgivning. De är svårförutsägbara då de är impulsiva och lätt kan ta till våld.

Symtom och diagnos för antisocial personlighetsstörning

Antisociala drag betyder att en person har nära till aggression och våld eller att utnyttja andra människor. Personer med antisocial personlighetsstörning visar också sällan tecken på skuld eller ånger för sina handlingar. Personlighetssyndrom antisocial form innebär brist på respekt för andra människors rättigheter och för sociala normer, som att bryta mot lagen, ljuga och luras.

Den som är antisocial är ofta impulsiv, irritabel, eller aggressiv. De kan agera vårdslöst och ha bristande respekt för egen eller andras säkerhet. Eftersom de kan uppfatta sig själva som överlägsna förekommer det ofta utnyttjande av andra. Personer med antisocial personlighetsstörning har också svårt att ta ansvar för sina egna handlingar.

De antisociala dragen och beteenden ska ha funnits sedan barndomen, innan 15 års ålder. Dessa ska också inte vara på grund av annan diagnos som bättre förklarar tillståendet som tex missbruk eller beroende av olika substanser.

Varför utvecklar man antisocial personlighetsstörning?

Orsaken till att människor utvecklar antisocial personlighetsstörning är inte helt känt. Men forskningen visar att gener och ärftlighet spelar stor roll i emotionell reglering och impulskontroll. Utvecklingen av antisocial personlighetsstörning påverkas också av miljön. Trauman och övergrepp eller en miljö som förstärker själviskhet och aggression kan förstärka antisociala drag.

Sociopat eller psykopat?

Inom psykiatrin används benämningen ”antisocial personlighetsstörning” men orden ”psykopat” och ”sociopat” används i omväxlande i vardagligt tal för att beskriva personer med bristande hänsyn till normer och moralitet. Beroende på vart du vänder dig används benämningarna olika. Psykopatibegreppet används oftare inom kriminalpsykologin. Kriterierna skiljer sig i hur de olika begreppen betonar kriminalitet och asocialt beteende.

Antisocial vs narcissism

Skillnaden mellan antisocial personlighetsstörning och narcissism är att narcissister har en överdriven tilltro till sin egen förmåga och drivs av att få beundran av andra. Personer med  narscissistiska drag har ofta mindre impulsiva drag, mindre kriminella beteenden samt uppvisar inte lika mycket aggression.  I vissa fall förekommer narcissism i samband med bristande empatiförmåga vilket är ett gemensamt drag med antisocial personlighetsstörning. 

Tester och utredning

Det finns tester som används för att utreda antisocial personlighetsstörning. Dessa är ofta självskattningar kring empati, normbrytande beteenden och synen på andra människor. En utredning inom vården använder sig av både självskattningstester och strukturerade intervjuer.

Behandling av antisocial personlighetsstörning

En terapeutisk eller medicinsk behandling för antisocial personlighetsstörning är ofta inriktat på konsekvenserna av beteendena, så som missbruk eller beroende. Hjälpsökande beteenden är inte vanligt förekommande i samband med antisocial personlighetsstörning.

Eftersom personen har svårt för att känna skuld, skam eller ånger så är det sällan hen själv söker hjälp för personlighetsstörningen. De är ofta ovilliga att genomgå terapi eftersom det inte finns något för dom att vinna på det. Idag finns ingen behandlingsform specifikt utformad för enbart antisocial personlighetsstörning.

Hur vet man om man stöter på en person med antisocial personlighetsstörning

Ens egna känslor om att någonting inte riktigt stämmer kan vara ett bra varningstecken om man kommer i kontakt med en person med antisocial personlighetsstörning. Det kan dock vara svårt att veta eftersom kan uppfattas som charmiga och trevliga första gångerna man träffar dom. De kan också utifrån sett ha liv som inte får en att reagera, de kan ha partner, familj och vara ambitiösa på jobbet.

Det är ofta när extremt positiva ord, löften och charm blandas med hot, skuldbeläggande och avvisande som det kan bli tydligare för omgivningen. Personer med antisocial personlighetsstörning vill ofta dominera situationen och har inga problem med att ljuga, men de har däremot svårt med att bete sig konsekvent.

Att inte märka varningstecken på direkten är inte konstigt eftersom personer med antisocial personlighetsstörning ofta är duktiga på att få andra att bortse från dessa. Över tid är det vanligt att man uppmärksammar fler och fler antisociala beteenden. Men att lita på sina egna känslor och vara medveten om beteendena kan skydda en från att komma dessa personer för nära.

Hur bemöter man en person med antisocial personlighetsstörning

Hur man bör bemöta en person med antisocial personlighetsstörning är beroende på situationen. Har man en person i sin närhet som uppvisa antisociala beteenden så är det bästa för en själv att avbryta kontakten och hålla personen på avstånd. Men det är också viktigt att komma ihåg att personen kan bete sig våldsamt.

Är man i en relation med personen kan det vara bra att söka stöd och hjälp från andra för att kunna avbryta kontakten. Är det en nära anhörig så kan man vara noggrann med att alltid uppmuntra ansvarstagande och mer empatiska beteenden.

Läs mer om personlighetsstörningar:

Hur kan vi hjälpa till sådana människor?

Befinner du dig i en destruktiv relation och behöver stöd eller hjälp?

Om du känner dig att befinner dig i samma situationen så,

Du är välkommen att kontakta oss där vi kan berätta hur vi kan stötta just dig i din situation.

Hjälp ibland bli på felsätt, det beror på person till person,

Om man möta en bra person som vill hjälpa till att man återvända till samhället eller göra värre för att inte kunna återvändas.

Via dialog  kan minska personliga antisocial.

Sociopater är anti miljö dem kastar skräpp  var som helst, när en sociopat grupp bor i ett område så man kan se hur dem behandla miljö som de bor i.

Idag jag var ute och såg alla materialet som schweiz  gav folk för at spela och göra sysselsättningar så att folk ha ngåot att göra många av dem sakerna blev sönder  av folk som kommer i från olika länder.  Här kan man se bilderna under.

Idag dem högra politiker i Europeiska länder själv organisera krimionella så att kunna vinna och ta åt sig folket så att dem är bra för ländet. Sverigedemokraterna moderaterna spelade väl stor roll så att organisera kriminella i Sverige så att komma på Tv och tala om farliga invändrare i Sverige, så många folk kunde rösta på dem högre partier.

Myndigheten  placerade dem hand spelen för att folk ha kul tyvärr någon  gjorder sönder som syns på bilden.

Så sociopaten gör sönder allt utan ånger.

Dem som har tidigare hamnade i en våldsamma situation när komma ihåg sina dåliga minne kan  göra skadegörelser.

Myndigheten  placerade dem hand spelen för att folk ha kul tyvärr någon  gjorder sönder som syns på bilden.

Det finns olika fakta som man kan gå genom varför folk gör skadegöresle dagligen , jag menar dem som söker asyl och  har inte respekter för miljö.

1-     Dem är muslimer  och i islam finns om man skadar icke muslimiska  saker dem kan få bättre och det finns fatawa från deras religiösa  imamer.

2-     Dem förstår inte och vet inte hur skulle använda det som, finns framför dem och gör sönder.

3-     Faktan  kan handla om deras barndom som upp vuxit i en våldsamma familjen och deras  bakgrunder  kan vara en orsaker så att folk vara oärliga mot saker som i europa myndigheten lägger fram för att dem användas.

4-     Därför att jag har frågat många av dem hade väl problem att acceptera miljön som dem bor i, eller respektera saker och ting som Europieska myndigheten ger dem så att kunna användas.

5-     En sociopat har ingen förstålese för verkligheten, därför  en sociopat tänker aldrig efter eller före göra något fel, eller göra något mot någon, sociopaterna kan mobba andra utan ånger.

Så sociopaten gör sönder allt utan ånger.

Dem som har tidigare hamnade i en våldsamma situation när komma ihåg sina dåliga minne kan  göra skadegörelser.

Kroppspråk är en bra teknik för att känna människorna igen även man kan  få vetenskaper för  personlighets beteende.

Till exempel,  för två tagar sedan jag var på väg klockan 07;00 på morgonen  för att äta frukost  såg det finns lukt branlukt  som palstik, då kom jag mot dörren såg två killar sprang mycket fort ner, jag kom tillbaka såg dem försökte att sätta eld på dem som hängde på väggen, jag kände på det var varm och dem gjorde percis.

Då kontaktade jag securitas och berättade för dem, samtidigt samma dag tog jag foto vad som hände , så finns bilderna här upp ni kan titta på

Mvh Samuel

 mvh samuel


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar