Corona viruset ökade dramatiskt i Sverige på grund av dem dåliga politiker som hade ingen kontroll över flygresenärer från iran till Sverige .
Flera tecken på samhällssmitta i Stockholm.
Folkhälsomyndigheten anser nu att risken för smittspridning i Sverige är mycket hög. Enligt myndigheten finns tecken på ”samhällssmitta” i Stockholms län och Västra Götaland.
Socialminister Lena Hallengren sa vid en presskonferens på tisdagskvällen att Sverige nu går in i en ”ny fas” när det gäller corona.
Regeringen är nu redo att fatta beslut om att förbjuda stora folksamlingar, vilket man redan gjort i bland annat Frankrike och Norge.
– Så fort Folkhälsomyndigheten begär det är vi beredda att fatta ett sådant beslut, sa hon och tillade att det är myndigheten som ska komma med den begäran.
– Vi litar på deras bedömning.
Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten sa under en pressträff om coronaviruset att risknivån för smittspridning i Sverige nu höjs från måttlig till mycket hög nivå.
– Det beror på att man nu har identifierat ett par fall i Stockholm och Västra Götaland där man inte kan vara säker på var de har fått smittan. De har inte rest eller haft direktkontakt med någon som varit i riskområden.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson som också deltog på pressträffen sa att ”det finns indikationer på samhällssmitta” i Stockholm och Västra Götaland.
Efter den höjda riskbedömningen uppmanar Folkhälsomyndigheten alla personer som visar tecken på luftvägsinfektion att avstå sociala kontakter där de kan smitta andra. Uppmaningen riktas särskilt till anställda inom äldreomsorgen och vårdanställda som träffar äldre personer.
Enligt Johan Carlson för myndigheten nu en dialog med regeringen om eventuell ”begränsning av större evenemang”, men att linjen tills vidare är att det är upp till arrangörerna själva att avgöra om evenemangen ska ställas in eller inte.
Ungefär två tredjedelar av de smittade i Sverige har upptäckts i Stockholms län. Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm, säger att arbetet i regionen har förändrats efter det förvärrade läget.
Sjukvården i Region Stockholm kommer nu inte längre fokusera på lindriga fall, utan på att förhindra vidare smittspridning. Provtagningen kommer att prioritera allvarliga fall.
– Vi kommer att inrikta oss på att fånga upp det tidigt i vården, så att man inte utsätter andra i vården för smitta, säger Per Follin.
På tisdagen testade ytterligare 60 personer positivt för coronaviruset inom Stockholms län. Statistiken över antalet smittade uppdateras med en dags fördröjning, och först på onsdagen kommer regionen berätta om hur många fall som upptäckts på tisdagen.
På måndagen upptäcktes 32 nya fall, och totalt har nu 207 personer i länet bekräftats vara smittade av viruset.
Två av personerna har så allvarliga symtom att de nu får intensivvård.
Smittspårning med koppling till de 60 nya fallen har inletts. Arbetet visar hittills att majoriteten av dem har smittats i Italien eller efter direktkontakt med personer som smittats i Italien.
– Indikationerna vi har haft från medarbetare som gjort bedömningarna är att det sannolikt förekommer fall av inhemsk spridning, säger Per Follin om den pågående smittspårningen.
Några av personerna har smittats i Iran, eller efter direktkontakt med någon som varit i landet. Av pressmeddelandet framgår inte om någon av personerna smittats genom lokal smittspridning i Sverige.
Till och med på måndagen har nu omkring 2 300 personerna testats inom Region Stockholm för covid-19, sjukdomen som sprids genom det nya coronaviruset.
I Västra Götaland upptäcktes 15 nya fall på tisdagen, vilket innebär att totalt 48 personer bekräftats vara smittade i regionen. Samtliga av de nya fallen misstänks ha smittats utomlands.
Vid 18-tiden på tisdagen hade 341 fall av coronaviruset bekräftats i Sverige.
Södersjukhuset i Stockholms försattes i stabsläge under tisdagen efter att en patient som vårdats på sjukhuset visat sig vara smittad av coronaviruset.
Ett 70-tal anställda som haft kontakt med patienten får nu inte komma till jobbet.
”Detta är en situation som vi förberett oss för och vi har riktlinjer för hur vi hanterar patienter med misstänkt eller konstaterad smitta. Vi följer våra rutiner för att minska risken för smittspridning och huvudfokus är att bedriva vård med bibehållen kvalitet”, skriver Mikael Runsiö, vd för Södersjukhuset, i ett pressmeddelande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar