torsdag 9 juni 2022

Amineh Kakabaveh lägger ner sin röst: ”Funderat jättemycket”

 


Amineh Kakabaveh lägger ner sin röst: ”Funderat jättemycket”


Därför väljer Kakabaveh att inte fälla Morgan Johansson – hör henne

Nu står det helt klart att partilösa ledamoten Amineh Kakabaveh lägger ner sin röst i misstroendeomröstningen som avgör Morgan Johanssons (S) framtid som inrikes- och justitieminister. Detta efter att Socialdemokraterna offentligt lovat att avtalet med henne från i november kommer att hållas.

En unik politisk situation har uppstått i Sverige i och med den jämna mandatfördelningen i riksdagen. Det misstroende som SD riktar mot Morgan Johansson (S) för hur han hanterar brottsligheten i Sverige missar majoritet med ett enda mandat, vågmästarrollen innehas av tidigare vänsterpartisten, numera politiska vilden, Amineh Kakabaveh.

– Jag har funderat jättemycket efter olika möten med Socialdemokraterna, olika omgångar i natt och nu på morgonen. Jag har kommit fram till att jag ska lägga ner min röst, sa hon i SVT:s Morgonstudion under tidig tisdagmorgon.

Kräver att överenskommelse hålls

Hon lägger ner sin röst under förutsättningen att S offentligt klargör att löftena till henne hålls, vilket partisekreterare Tobias Baudin nu intygat för TT.

– Vi socialdemokrater står alltid upp för de uppgörelser vi gör, det kan man alltid lita på. Den överenskommelse som är från i november i fjol den gäller, säger Baudin.

I överenskommelsen från november står bland annat att Socialdemokraterna ska fördjupa samarbetet med kurdiska politiska partiet PYD och stötta Självstyret i nordöstra Syrien och Rojava. Även kurdiska befrielserörelsen YPG/YPJ ska stöttas.

Detta innebär att Morgan Johansson kommer kunna sitta kvar som minister, förutsatt att alla andra röstar som de sagt att de ska, 175 mandat krävs – SD, KD, M och L har 174 mandat tillsammans.

Kristersson: ”Dåligt för Sverige”

L-ledamoten Nina Lundström, som tidigare brutit partilinjen i fråga om Magdalena Andersson och Stefan Löfven som statsministrar, kommer hålla sig till partilinjen denna gång, uppger gruppledaren Mats Persson för Expressen.

Både KD:s Ebba Busch och Moderaternas Ulf Kristersson har under morgonen kritiserat Amineh Kakabavehs inflytande på svensk politik och att Magdalena Andersson hotat med att avgå om Johansson fälls.

I samband med TV4:s partiledardebatt sa Ebba Busch att hon är redo att avstå från fler misstroendeförklaringar mot statsråd, om Morgan Johansson avgår, något som statsmininstern då sa att hon skulle fundera över.

– Regeringen får förhandla med en politisk vilde för att en justitieminister ska överleva i riksdagen, jag tror det är dåligt för Sverige att ha det på det sättet, säger Kristersson i SVT:s Morgonstudion.

Misstroendomröstningen inleds klockan 12 i riksdagen.n

Är det rätt att likställa de kurdiska gerillagrupperna PKK och YPG? Svante Cornell från tankesmedjan ISDP resonerar i klippet. Foto: SVT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar