lördag 30 juli 2022

Bipolär sjukdom; En grupp som ändrade attityden till denna sjukdom.

 


Bipolär sjukdom; En grupp som ändrade attityden till denna sjukdom.


 Att leva med bipolär sjukdom är inte lätt. Många människor är inte medvetna om denna sjukdom, och som ett resultat diskrimineras patienterna. En internetgrupp i Indien försöker ändra denna attityd, skriver frilansjournalisten Urvashi Sarkar.


Vijay Nalawala var 40 år när hans familj märkte att han inte mådde bra.


Han säger: "Ena stunden var jag plötsligt glad och glad och i nästa ögonblick skulle jag plötsligt falla i depression, jag vaknade mitt i natten och skrev störande och sorgliga dikter. Dessa fluktuationer var mycket plötsliga."


Det var inte första gången den här situationen inträffade, Nalawala säger att hon upplevde dessa symtom först när hon var 14 år gammal. "Men ingen visste exakt vad mitt problem var, de visste bara att mitt humör var obalanserat."


Tills han bad läkarna om hjälp. 2003 fick han diagnosen bipolär sjukdom, en psykisk störning som orsakar kraftiga humörsvängningar. Drabbade människor går igenom perioder av depression, vilket gör att de faller in i depression, eller perioder av mani, där de känner sig euforiska och blir hyperaktiva.


"Under de senaste fem eller sex åren har mitt tillstånd stabiliserats", säger Nalawala, som nu är 60 år gammal. Att ha kämpat med denna sjukdom i flera år fick honom att inse att det är nödvändigt att informera och öka medvetenheten om denna sjukdom.


2012 började hon blogga om det tills en vän uppmuntrade henne att starta Bipolar Society of India, en webbplats som ger information om sjukdomen och tillhandahåller resurser och material för mental hälsa för personer med sjukdomen. Den ger möjlighet att utbyta erfarenheter . Nu har den här sidan mer än 500 medlemmar.


Vijay Nalawala grundade Bipolar India 2013

Enligt uppgifter från Indian Mental Health Poll 2016 har minst 0,3% av den indiska befolkningen bipolär sjukdom. Socialt stigma och bristande medvetenhet om denna sjukdom har en förödande effekt på patienters liv, och som ett resultat möter de alla typer av övergrepp och diskriminering dagligen.


Bristen på psykiatriker och psykiatriker gör också uppgiften svårare, i Indien finns det 0,75 psykiatriker per 100 000 personer.


9 år efter etableringen av webbplatsen Bipolars of India, tillbringar Nalawala det mesta av sin tid med att hantera meddelanden som denna grupp tar emot på Telegram. Medlemmarna i denna grupp är från storstäder som Mumbai, Delhi, Bangalore och Chennai och han gör ofta möten med dem.


Nalawala säger att hon vill skapa en känsla av gemenskap och känslomässig kontakt med bandmedlemmarna, och ibland till och med ge ekonomiskt stöd till dem som lever med sjukdomen.


Han säger: "Vår grupp har kunnat stoppa människor från att begå självmord i fyra fall, även om vi inte är utbildade som experter på detta område. I ett fall kunde vi ta ut den erforderliga avgiften för en person som behövde omedelbar sjukhusvård."


Herr Nalawala fortsätter att säga att patienter ofta inte har tillgång till medicinska och behandlingsinrättningar.


Indisk lag kräver att försäkringsbolag täcker psykisk ohälsa, men företag gör det sällan.


India Dipoles webbplats försöker fylla tomrummet i sådana anläggningar till viss del. Gruppen har lanserat ett program som introducerar gruppmedlemmar till organisationer som kan ge dem sysselsättning.


Mr. Nalawala säger: "Vi tror att det inte är möjligt att helt bota denna sjukdom utan rehabilitering."


Personer med bipolär sjukdom går igenom perioder av depression där de känner sig deprimerade (arkivbild)

Gruppen har hjälpt människor som Tripti Mishra, 57, som gick till 13 läkare tills en av dem till slut förklarade sjukdomen för henne.


"Jag tror inte att någon av de läkarna skulle lyssna på mig, jag ville veta varför jag mådde så här och vad som var fel på mig", säger Mishra, som bor i Durgapur, Västbengalen.


Ms. Mishra, en pensionerad professor i datavetenskap, anser sig ha tur som har haft en otroligt stödjande familj.


Han fortsätter med att säga att anslutningen till den indiska bipolära gruppen förändrade hans liv. ”Jag insåg att jag inte är ensam och den här känslan gav mig styrka. Jag kunde prata med andra, diskutera lösningar och sätt att hantera denna störning och dela våra känslor av rädsla, skam och olika oro. I familjer är dessa känslor vanligtvis inte accepterade eller förstådda."


Denna grupp välkomnar även volontärer.

Vinkatishprasad Narayan Iyer från Mumbai och hans fru tar hand om sin 31-åriga dotter, som har bipolär sjukdom och schizoaffektiv sjukdom. De gick med i gruppen indiska bipolärer eftersom de kände att de måste "ta hand om sig själva".


"Vi insåg att förutom alla de känslomässiga, andliga och ekonomiska problem vi möter på grund av vår dotter, måste vi också ta hand om oss själva", säger Mr. Eyre. Vårdgivare och sjuksköterskor kan också lida av depression, de bör behålla sin kärlek och tillgivenhet för sina barn och inte låta sin passion för livet avta."


Vinkatishprasad Narayan Iyer tar hand om sin 31-åriga dotter

Men detta arbete är inte lätt utan att det finns pålitliga och lågkostnadsinstitutioner och organisationer för att hjälpa till att ta hand om patienter, särskilt under deras sjukdomsperioder.


Situationen är sådan att det inte finns något andrum för vårdgivare och hjälpare som är oroliga för sina nära och käras framtid.


Debashish Ghosh och hans fru Sofriya (inte riktiga namn) som bor i Gurgaon, Indien, har tagit hand om sin schizofrena dotter på heltid i 15 år, men kämpar fortfarande för att klara av sin dotter, som är "lite annorlunda" Det är en svår uppgift.


Mr Ghosh frågar: "Han behöver arbete, han vill gifta sig och skaffa barn, men hans humörsvängningar är inte stabila. Han vill men han kan inte. Vem ska ta hand om honom när vi inte är där?”


Paret berättar att de sedan deras dotter fick diagnosen sjukdomen undvikit att besöka vänner och familj av rädsla för orättvis dom.


Experter säger att människor med psykiska sjukdomar lider av orättvisa bedömningar eftersom information och medvetenhet inom området bipolär sjukdom och schizofreni fortfarande är mycket låg i Indien.


Dr Milan Balakrishnan, en psykiater och tidigare medlem i Bombay Psychiatric Association (Mumbai), säger: "Medvetenheten om och acceptansen av depression har redan ökat, men depression talas om som ett allmäntillstånd, och depression och patienters tillstånd är inte riktigt förstått." .


Innovativa initiativ och aktiviteter som indiska bipolärer är en stor och effektiv hjälp för att förändra attityden till sådana sjukdomar.


Han säger: "De här grupperna har stort inflytande eftersom de stöttar människor och skyndar sig att hjälpa dem i olika situationer, till exempel när droger avbryts eller när människor befinner sig i situationer som förvärrar deras tillstånd. I sådana situationer kommer hjälparna och sjuksköterskorna att tappa fötterna mycket snart."


"Denna grupp är ett ljus av hopp för det drabbade samhället".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar