tisdag 7 juni 2022

Ryssland trodde att det skulle ockupera Ukraina i två dagar, men nu är Ryssland fast i Ukraina utan väg tillbaka och ingen väg framåt.

 


Ryssland trodde att det skulle ockupera Ukraina i två dagar, men nu är Ryssland fast i Ukraina utan väg tillbaka och ingen väg framåt.

Efter flera veckor av politiskt spel och propaganda från ryskt håll vaknade Europa på torsdagen till en ny krigsverklighet.

Natten till torsdagen inledde Vladimir Putins Ryssland en omfattande offensiv mot Ukraina.

På förhand spekulerades det om anfall från Donbas och Ryssland i öster, från Krim i söder eller Belarus i norr, eller eventuellt från alla tre väderstrecken på en gång.

Det blev det senare, men dessutom lufträder mot flera mål djupt inne i de västra delarna av Ukraina.

Anfall på alla fronter

Från femtiden på torsdagsmorgonen hördes explosioner runt om i Ukraina. Under dagen angreps inte bara huvudstaden Kiev, utan också andra städer från Kramatorsk och Charkiv i öster till Lutsk och Ivano-Frankivsk i väster, från Mariupol och Odessa i söder till Tjernihiv och Tjernobyl i norr.

– Nu har man klätt av sig maskerna. Enbart krigets kalla anleten syns, konstaterade president Sauli Niinistö på torsdagens presskonferens tillsammans med statsminister Sanna Marin (SDP) när det ryska anfallet var ett faktum.

Svenska Yles medarbetare och Rysslandsexpert Kerstin Kronvall konstaterade på morgonen att det var uppenbart att det var Rysslands mål att förstöra Ukraina som en självständig stat och försöka ta över makten i landet.

– Det är helt tydligt att president Putin har bestämt sig för att nu ska detta land förstöras, sa Kronvall.

https://svenska.yle.fi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar