onsdag 25 mars 2020

Saxat ur länkad artikel: "Dröm inte om ett förbud mot foliehattarna


LÅT FOLIEHATTARNA TALA TILL PUNKT!
Saxat ur länkad artikel: "Dröm inte om ett förbud mot foliehattarna
Som alltid, och mer därtill vid kriser, florerar det mängder av motsägelsefulla uppgifter, falsk information, halvsanningar och överdrifter i offentligheten och i medierna (både de i huvudfåran och de sociala).


Så också kring corona-pandemin. Experter och beslutsfattare är, förklarligt, oroliga för att amatörer, halvfigurer, klåpare och foliehattar får säga ditt eller datt i offentligheten i viktiga och brännande frågor och därmed riskera att vilseleda människor.
Men det som i förstone förefaller vara det öppna och fria samhällets förbannelse att alla, oaktat kunskaper och erfarenhet, kan få yttra sig, är tvärtom en välsignelse. Det handlar inte bara om att en mångfald röster måste höras därför att experterna inte alltid är överens eller att de kan ha fel.
Det handlar om att det reella alternativet till en kakofoni av röster, varav kanske många sprider felaktiga uppgifter, inte är att en tillförlitlig röst sprider saklig, korrekt och evidensbaserad information. Det reella alternativet är i stället att en enda röst, maktens röst, sprider den information som passar dess syften för stunden. Att den enda rösten också blir maktens röst, säger sig självt, ty den har uppenbart kunnat tysta alla andra röster.
I slutna samhällen, alltså totalitära eller auktoritära sådana, sprids ofta felaktiga uppgifter och falska nyheter inte enbart därför att de tjänar maktens syften bättre, utan även av ren och skär mänsklig skröplighet, det vill säga därför att man för stunden inte vet bättre eller helt enkelt har fel. I ett slutet samhälle kommer emellertid felaktiga uppgifter och uppfattningar att stå oemotsagda mycket längre, antingen därför att de som kan framföra alternativa uppfattningar har tystats eller därför att obekväma fakta undanhålls av räddhågsna underhuggare.
Eftersom sådana felaktiga uppfattningar dessutom emanerar från makten och resulterar i konkreta felaktiga beslut, vållar dessa åtskilligt mycket mer skada, jämfört med de skador som likartade beslut från makthavare i öppna samhällen kan leda till. Emedan det inte finns några röster som kan formulera kritiken mot maktapparaten i ett slutet samhälle, är det först när skadan blir så stor att makthavarna antingen själva märker den eller de riskerar att förlora makten på grund av den, som de felaktiga besluten kanske återkallas.
Öppna samhällen utmärks av insikten att det inte bara är sanningen som man inte kan förbjuda. Man kan inte heller förbjuda lögnen. Det öppna samhällets styrka består i att felaktiga uppgifter kan få uttalas och bemötas och korkade tankar få luftas och tillbakavisas. Den största fördelen är givetvis att i kritiken av makten, kan goda förslag framföras och anammas.
Vi ska sålunda slå vakt om det öppna samhällets egenart, som skyddar rätten att både ha rätt och fel och bli bemött i en offentlig diskussion, så att missgrepp kan korrigeras så tidigt som möjligt och att misstag och lögner inte får för stort genomslag.
Att dumheten ibland intar scenen, är därmed också värt sitt pris."
Av Thomas Gür
Länk till hela artikeln här
från 
Beatrice Lindgren
Håller inte med , när dumheten går över en gräns, som kan kosta otroligt många liv, på global basis i storleksordning som ett världskrig (eller flera världskrig) , så har varken världen eller Sverige råd med generöst accepterande av dumhet, om den kan identifieras och påverkas. Världen behöver klarhet och klokskap, för att människor ska överleva . Inget annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar