torsdag 26 mars 2020

En mycket intressant analys och jag är kluven och jag undrar.


En mycket intressant analys och jag är kluven och jag undrar. Kommer den svenska coronamodellen att fungera?Kommer den svenska strategin att fungera vidare.?


Ilska, förfäran – och förundran. Sveriges oväntade väg i kampen mot corona förbluffar omvärlden. Men experter talar om att den svenska modellen skulle kunna vara den rätta, om samhället accepterar stigande dödstal.
BONN/BRYSSEL I en lång artikel i tyska Süddeutsche Zeitung beskrivs Åre som Sveriges Ischgl, det österrikiska skidparadiset som blev en smitthärd för hundratals turister från hela Europa. ”Skidglädjen fortsätter nästan ohämmat”, häpnar tidningen.
Under rubriken ”svenskarnas märkliga ignorans” skriver Tagesspiegel från Berlin om ett land som går mot strömmen.
Statsminister Stefan Löfven vädjar men avstår från förbud. ”Svenskarna ignorerar till och med kung Carl XVI Gustafs råd att ta ansvar.”
Andra talar om Sveriges ”särväg” och om det ”avslappnade Sverige”.Fortsätter det så här så kan man bara lyckönska Sverige.
Vissa undrar ironiskt om svenskarna har en ”vikinga-gen” som gör dem immuna, medier förfäras – men tunga experter varnar för att döma ut den strategin som naiv och obetänksam.
De aktuella siffrorna tyder på att den svenska strategin är framgångsrik, säger professorn Stefan Willich till SvD.
Han är chef för institutet för socialmedicin, epidemiologi och hälsoekonomi vid universitetssjukhuset Charité i Berlin.
Och fortsätter det så här så kan man bara lyckönska Sverige till denna varsamma hälsovårdspolitiska reaktion utan drastiska ingrepp i samhället.
Skulle situationen skärpas i Sverige är det enligt Stefan Willich enkelt att reagera med restriktioner, vilket han i sådana fall rekommenderar.
Professor Gérard Krause, som leder den epidemiologiska avdelningen vid Helmholtz Centre for Infection Research, är inne på samma linje.
Ingen kan med säkerhet säga vilken väg som är bäst. Men den svenska strategin kan leda till framgång, säger han till SvD. Men då måste samhället också stå ut med att människor dör av infektionen. För i Sverige kommer toppen först efter tag på grund av den höga genomsnittsåldern.
Hittills är Sverige en förebild. I alla fall sett ur ett tyskt perspektiv. För i Tyskland har åtgärderna på det hela taget varit för restriktiva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar