söndag 29 mars 2020

Coronavirus: sju sätt kollektiv intelligens hanterar pandemin


Coronavirus: sju sätt kollektiv intelligens hanterar pandemin.
Att hantera uppkomsten av en ny global pandemi är en komplex uppgift. Men kollektiv intelligens används nu världen över av samhällen och regeringar för att svara.



På det enklaste är kollektiv intelligens den förbättrade kapaciteten som skapas när distribuerade grupper av människor arbetar tillsammans, ofta med hjälp av teknik, för att mobilisera mer information, idéer och insikter för att lösa ett problem.

Framstegen inom digital teknik har förändrat vad som kan uppnås genom kollektiv intelligens under de senaste åren - att koppla fler av oss, förstärka mänsklig intelligens med maskininformation och hjälpa oss att generera ny insikt från nya datakällor. Den är särskilt lämpad för att ta itu med snabbt växande, komplexa globala problem som sjukdomsutbrott.

Här är sju sätt att hantera coronavirus-pandemin:

1) Förutsäga och modellera utbrott
Den 31 december 2019 varnade hälsokontrollplattformen Blue Dot sina kunder för utbrottet av ett influensaliknande virus i Wuhan, Kina - nio dagar innan Världshälsoorganisationen (WHO) släppte ett uttalande om det. Den förutspådde sedan korrekt att viruset skulle hoppa från Wuhan till Bangkok, Seoul, Taipei och Tokyo.

Blue Dot kombinerar befintliga datamängder för att skapa nya insikter. Naturligt språkbearbetning, AI-metoderna som förstår och översätter mänsklig genererad text och maskininlärningstekniker som lär sig från stora mängder data, siktar genom rapporter om sjukdomsutbrott hos djur, nyhetsrapporter på 65 språk och information om flygpassagerare. Den kompletterar den maskingenererade modellen med mänsklig intelligens och bygger på mångfaldig expertis från epidemiologer till veterinärer och ekologer för att säkerställa att dess slutsatser är giltiga.

2) Citizen science
BBC genomförde ett medborgarvetenskapligt projekt 2018, som involverade allmänheten i att generera ny vetenskaplig information om hur infektioner sprider sig. Folk laddade ner en app som övervakade deras GPS-position varje timme och bad dem rapportera vem de hade stött på eller haft kontakt med den dagen.

Läs mer: Budget 2020: ny Storbritanniens kansler avslöjar £ 30 miljarder koronavirus fightback - men skuldprognoser ser optimistiska ut

Detta kollektiva underrättelseinitiativ skapade en enorm mängd data som hjälpte forskare att förstå vem superspridarna är, liksom effekterna av kontrollåtgärder på att bromsa ett utbrott. Även om hela datauppsättningen fortfarande analyseras, har forskare släppt data för att hjälpa till med att modellera Storbritanniens svar på COVID-19.

3) Övervakning och information i realtid
Covid-19 SG skapades av en kodningsakademi baserad på officiella regeringsdata och gör att Singapore-invånare kan se alla kända infektionsfall, gatan där personen bor och arbetar, vilket sjukhus de fick in på, den genomsnittliga återhämtningstiden och nätverksförbindelserna mellan infektioner. Trots oro för potentiella kränkningar av integriteten har regeringen i Singapore tagit inställningen att öppenhet kring infektioner är det bästa sättet att hjälpa människor att fatta beslut och hantera ångest om vad som händer.

För instrumentpanelentusiaster har MIT's Technology Review en bra sammanfattning av de många koronavirusrelaterade instrumentpanelerna som följer pandemin.

4) gruvprojekt för sociala medier
I början av februari rapporterade Wired hur forskare vid Harvards medicinska skola använde medborgargenererade data för att övervaka sjukdomens framsteg. För att göra detta bryts de in på sociala medier och använde naturlig språkbearbetning för att leta efter omnämningar av luftvägar och feber på platser där läkare hade rapporterat om potentiella fall.

Detta bygger på bevis som publicerades i en artikel i januari i tidskriften Epidemiology som fann att heta fläckar av tweets kunde vara bra indikatorer på hur en sjukdom sprider sig. Det återstår att se hur effektiva dessa initiativ är, eller om de kommer att undergå problem som besvärar Google Flu Trends.


Förena data. Shutterstock
Verkligheten i människors upplevelse av viruset är till stor del frånvarande i medierapportering hittills, men samhällsvetenskapens betydelse för pandemisk beredskap och respons blir allt mer erkänt. Därför borde vi alla tipsa våra hattar till medborgarna i Wuhan som har arkiverat och översatt data från sociala medier inifrån Kina och skapat kronik av vittnesmål om de drabbade innan de blir censurerade av regeringen.

5) Allvarliga spel
För att påskynda utvecklingen av läkemedel för att bekämpa coronavirus uppmanar forskare vid University of Washington forskare och allmänheten att spela ett onlinespel.

Läs mer: Är coronavirus slutet på handskakningen?

Utmaningen är att bygga ett protein som kan blockera viruset från att infiltrera mänskliga celler. Spelet finns på Foldit, en 12-årig webbplats som har bidragit med massa bidrag till viktig proteinforskning från mer än 200 000 registrerade spelare över hela världen.

6) Testkit med öppen källkod
Som svar på oro över brist på tillgång till test för COVID-19 står Nesta Collective Intelligence-bidragsgivare Just One Giant Lab bakom ett försök att utveckla ett billigt, snabbt coronavirus-test som kan användas var som helst i världen. Initiativet är att samla in idéer från gör-det-själv-biologiska samhällen, med ambitionen att öppna källkod och dela design så att certifierade laboratorier lätt kan producera testsatser för sina samhällen.

7) Dela kunskap
I en global kris kommer delning av kollektiv intelligens om viruset att vara en viktig faktor i vår förmåga att svara och hitta nya behandlingar. NextStrain hämtar in all information från laboratorier runt om i världen som sekvenserar SARS-CoV-2: s genom och centrerar det på ett ställe för människor att se i ett genomiskt träd. Detta öppna förvar, som bygger på GitHub, hjälper forskare att studera cornavirus genomiska utveckling och möjliggör spårning av hur viruset överförs mellan människor.

Forskare har också delat nya fynd om virusets genomiska profil genom öppna källkodspublikationer och förtryckssidor som BioRxiv och Chinaxiv. Lönväggar lyfts tillfälligt på innehåll relaterat till coronavirus i vetenskapliga publikationer som BMJ och allmänheten kräver att stora nyhetsställen följer efter.

Läs mer: Hur kronisk stress förändrar hjärnan - och vad du kan göra för att vända skadan

Aktivister på Reddit har gått ett steg längre och kringgått löneväggar för att skapa ett öppet arkiv med 5.312 forskningsartiklar som nämner coronavira, med hänvisning till ett "moraliskt krav" för att forskningen ska vara öppet tillgänglig. Newspeak House samlar in en handbok med verktyg, teknik och data för teknologer som bygger saker för att svara på koronavirusutbrottet.

Världshälsoorganisationen (WHO) sammanställer också all publicerad forskning i en global databas och gör lärande resurser om hantering av COVID-19 för hälso- och sjukvårdspersonal och beslutsfattare har gjorts tillgängliga på WHO: s online-inlärningsplattform. Men de har också kritiserats för att inte svara på kommentarer som lämnats på sina kanaler, lämnat ett vakuum i stället för ett svar på rykten och felaktigheter.

I Nestas Center for Collective Intelligence Design kommer vi att fortsätta spåra hur kollektiv intelligens används under den nuvarande krisen och uppdaterar vårt offentliga online-anslagstavla om kollektiva underrättelseprojekt så ofta vi kan. Vänligen dela alla exempel du stöter på i kommentarerna.

Genom att arbeta tillsammans och dela kunskap har vi en bättre chans att slå pandemin.
https://www.nytimes.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar