söndag 29 mars 2020

Coronavirus: inte alla handhanterare motarbetar det - här är vad du bör använda.

 städa hemma med dettol  städa dörrarna dörr handtag och fönster med dettol  toan och kökt
 Glöm inte sport och träning är en väg mot viruset
Coronavirus: inte alla handhanterare motarbetar det - här är vad du bör använda.
Sedan utbrottet av COVID-19 har försäljningen av handdesinfektörer ökat kraftigt.



Det har blivit en så eftertraktad produkt att apotek och stormarknader har börjat begränsa antalet som människor kan köpa på en gång. New York-staten har till och med meddelat att den kommer att börja producera sin egen handrensare för att möta efterfrågan. Även om handhindrande medel kan bidra till att minska vår risk för att få vissa infektioner, är inte alla handhanterare lika effektiva mot coronavirus.

Som med andra virala luftvägsinfektioner - som vanlig förkylning och influensa - sprids det nya koronaviruset (kallad SARS-CoV-2) huvudsakligen när virusbelastade droppar från en persons mun eller näsa överförs till andra människor. En nyligen genomförd studie har dock föreslagit att den också kan spridas genom avföring.

Bortsett från inandning av droppar kan du också få luftvägsvirus inklusive SARS-CoV-2 genom att röra vid allt som är kontaminerat med viruset och sedan vidröra ansiktet, särskilt din mun eller näsa. Vi rör mycket på våra ansikten utan att ens inse det. En studie från New South Wales fann att människor rör vid ansikten ungefär 23 gånger i timmen.
Att tvätta händerna i 20 sekunder med varmt vatten fungerar bäst. Hafiez Razali / Shutterstock
Tvätt med varmt vatten och tvål förblir guldstandarden för handhygien och förhindrar spridning av infektionssjukdomar. Tvätt med varmt vatten (inte kallt vatten) och tvål tar bort oljor från våra händer som kan innehålla mikrober.

Men handrensare kan också skydda mot sjukdomar som orsakar mikrober, särskilt i situationer där tvål och vatten inte finns tillgängliga. De har också visat sig vara effektiva för att minska antalet och typen av mikrober.

Det finns två huvudtyper av handhämmare: alkoholbaserade och alkoholfria. Alkoholbaserade handrensare innehåller olika mängder och typer av alkohol, ofta mellan 60% och 95% och vanligtvis isopropylalkohol, etanol (etylalkohol) eller n-propanol. Alkohol är känt för att kunna döda de flesta bakterier.

Alkoholfria sanitetsmedel innehåller något som kallas kvartära ammoniumföreningar (vanligtvis bensalkoniumklorid) istället för alkohol. Dessa kan minska mikrober men är mindre effektiva än alkohol.

Inte bara har alkoholbaserade handrensare visat sig vara effektiva för att döda många typer av bakterier, inklusive MRSA och E coli, de är också effektiva mot många virus, inklusive influensa A-virus, rinovirus, hepatit A-virus, HIV och Middle East respiratory syndrom coronavirus (MERS-CoV).

Förstör virus
Alkohol attackerar och förstör kuvertproteinet som omger vissa virus, inklusive koronavirus. Detta protein är avgörande för ett viruss överlevnad och multiplikation. Men en handrensare måste vara minst 60% alkohol för att döda de flesta virus.

Handsaniters med mindre än 60% alkohol visade sig också vara mindre effektiva för att döda bakterier och svampar och kan bara minska tillväxten av bakterier snarare än att döda dem direkt.

Och till och med handrensare som innehåller 60% alkohol kan inte ta bort alla typer av bakterier. Studier har funnit att handtvätt är mer effektivt än handrensare för att ta bort norovirus, Cryptosporidium (en parasit som kan orsaka diarré) och Clostridium difficile (bakterier som orsakar tarmproblem och diarré).

Med brister som leder till att vissa människor försöker göra egna handbehandlingar är det också viktigt att veta att dessa kanske inte är lika effektiva som kommersiellt tillgängliga produkter.
Om händerna är synliga smutsiga är handtvätt med tvål och vatten effektivare än att använda alkoholbaserade handrensare. Forskning har funnit att tvättmedelseffekten av tvål och tvättfriktionen arbetar tillsammans för att minska antalet mikrober på våra händer, såväl som smuts och organiska material.

Att nysa eller hosta i dina händer kräver också mer än bara en pump med handrensare för att desinficera dem. Detta beror på att om dina händer är kontaminerade med slem, kanske handrensaren inte fungerar lika bra eftersom slemhinnor verkar för att skydda mikrober.

Som ett resultat är det bästa och mest konsekventa sättet att förhindra spridning av koronaviruset - och minska risken för att drabbas av det - att tvätta händerna med tvål och vatten som ett första val och undvika att röra ansiktet så mycket som möjligt.

Men alkoholbaserade handrensare (med minst 60% alkohol) är ett praktiskt alternativ när tvål och vatten inte finns tillgängliga. Om du använder handrensare måste du, precis som när du tvättar med tvål och vatten, se till att du täcker händerna (inklusive mellan knogarna, handlederna, handflatorna, handens baksida och naglarna) helt och gnuggar in det för minst 20 sekunder så det är verkligen effektivt.

Coronavirus
Alkoholbaserade handrensare
COVID-19
SARS-CoV-2
Handsprit
Innan du går...
Haitis utrikesminister har begärt svar från FN om en studie, publicerad genom serien The Conversation's Insights, som fann att flickor så unga som 11 utnyttjades av fredsbevarande trupper. En regeringsutredning pågår också i Chile. Vi hittade denna forskning och gav offren en röst - och världen lyssnar. Donera till konversationen och hjälp oss att fortsätta fler historier som detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar