lördag 26 oktober 2019

Kravallpolis attackerade demonstranter



Kravallpolis attackerade demonstranter
Nu har det gått en vecka sedan den finska polisen attackerade en fredlig demonstration i Helsingfors. Omkring 500 människor deltog i demonstration under parollen “Stoppa Turkiets anfall mot Rojava”.


Demonstrationen var tillståndsgiven vilket betyder att polisen hade godkänt samlingen och demonstrationsvägen. Men när demon skulle starta sa polisen plötligt att ljudbilen inte fick lov att delta. Polisen förklarade inte varför utan hänvisade till “säkerhet”.
Där stod barnfamiljer med barnvagnar. Finska aktivister tillsammans med kurdiska föreningar, alla där för att delta i en fredlig protest mot Turkiets anfallskrig mot Rojava.
Plötligt angreps demonstranterna av fullt utrustad kravallpolis. Beväpnad polis med hästar och hundar anföll människor med flaggor och banderoller. Polisen krossade ljudbilens ruta och misshandlade chauffören. Demonstrationens arrangörer berättar att polisen måste ha planerat attacken. De kom till platsen i en samlad trupp, med full kravallutrustning.
Folk på plats var upprörda men arrangörerna, som insåg allvaret i situationen, lyckades lugna massorna och övertala polisen att dra sig tillbaka. Till slut lyssnade polisen och demonstrationen kunde fortsätta.
Jurister utreder nu om polisens agerande vid demonstrationen bröt mot finska lagar. Demonstranterna här i Helsingfors säger att de inte kommer att sluta att demonstrera. De kommer att fortsätta tills det att Turkiets invasion av Rojava i norra Syrien stoppats.
Vapnen som polisen använde kan göra stor skada om de träffar en människas kropp. I Boston dödades Victoria Snelgrove, en ung journaliststudent av polisen. I Luxemburg sköts en fotograf av samma vapen, kulan bröt av ett finger. Och det är inte första gången som finska polisen riktar vapnet mot demonstranter. I december 2015 skadades en demonstrant efter att ha blivit träffad i ögat av fragment från ett avlossat FN303.
Samtidigt som fredliga demonstranter i Helsingfors attackerades av kravallpolis så stod nazisterna från NMR:s finska motsvarighet och spred nazistpropaganda i Åbo. NMR har förbjudits i Finland och trots detta fick de agera helt ostört. De fick vifta med sina flaggor och sprida sitt hatiska budskap utan att polisen gjorde någonting.
Vi har kontakt med våra kamrater i Finland och vi står med dem i solidaritet. Tillsammans ska vi fortsätta att demonstrera och agera mot Turkiets invasion av Rojava.
Rojavakommittéerna
26 oktober, 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar