fredag 28 december 2018

Sverige kallar till FN-möte om Syrien

Sverige kallar till FN-möte om Syrien
"Svenska UD uppger att säkerhetsrådet ska diskutera Turkiets militära upptrappning i de områden av Syrien där kurdiska trupper har besegrat IS, Islamistiska staten. Turkiet vill som bekant inte se kurdiskt självstyre någonstans , t.o.m. har förstört för kurderna i Irak. Och befinner sig i Syrien för att genomdriva sin vilja på plats.
Enligt SvD säger statssekreterare Söder på UD att:
”spänningarna ökat ytterligare då syriska regeringsstyrkor meddelat att man för första gången på flera år gått in i staden Manbij i norr, i ett område där det även finns Turkietstödda rebellgrupper.
Regeringsstyrkorna har agerat på vädjan om hjälp från den kurdiska YPG-milisen. Men det är väldigt svårt att veta vad det här egentligen står för. Det kan vara ett sätt för YPG att slippa våldsanvändningen mot Turkiet, säger Söder.
– Å andra sidan kan det också vara precis tvärtom, att kurderna tvingats till att acceptera det här. Turkiets hot att gå in kan vara kopplat till att det finns en allians mellan Turkiet, Ryssland, Iran och Assadregimen.”
Läget är till synes förvirrat och vi vet inte vad som sägs och avgörs i hemliga förhandlingar. Första prioritet bör dock vara att få de turkiska trupperna att lämna Syrien. De områden som huvudsakligen bebos av turkmener behöver inte Turkiets ”skydd” längre.
De olika stridande grupperingarna i Syrien lär inte lämna ifrån sig vapen och utrustning innan vi alla vet hur det nya Syrien ska styras. Ingen återuppbyggnad eller något större hemvändande kommer att ske om inte alla dessa förhandlingar verkligen leder till en fred som uppfattas som rättvis. Men kockarna som ska laga freden jobbar alla efter olika recept. Tyvärr!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar