fredag 28 december 2018

Om Sverige önskar hjälpa kurderna- så behöver Sverige ta sitt eget ansvar.



Om Sverige önskar hjälpa kurderna- så behöver Sverige ta sitt eget ansvar.
Sveriges hantering av militanta jihadister är så meningslös att jihadister åker tillbaks till Syrien och Irak för att återansluta sig till sina terrorsekter. Svensk säkerhetspolitik ifråga om militanta islamister är alltså en politik som leder till fler terrorister och inte färre. Kurder spelar en viktig roll i den globala kampen mot militant islamism, och vi behöver ställa oss på deras sida inrikes som utrikes!
Runt 140 svenskar har återvänt till Sverige efter att ha anslutit sig till våldsbejakande grupper utomlands, däribland terrorsekten IS, i Syrien och Irak. Runt 300 personer beräknas ha lämnat Sverige för att ansluta till ISIS. Magnus Ranstorp har tidigare påpekat att när en Syrienkrigare kommer tillbaka till sitt hemland så är det med en status som möjliggör nyrekrytering i större utsträckning. Säkerhetspolisens möjligheter att hålla koll på eventuella terrorister och massmördare har försämrats kraftigt. Enligt Säpochefen är behovet av nya lagregleringar "akut."
När jag läste Jan Björklund och Fredrik Malm debattartikel i Expressen 12/26 blev jag som kurdvän glad. De har helt rätt; kurderna har varit Västs mest lojala allierade i kampen mot jihadistiska grupper och ISIS. Jag delar också debattörernas syn på att Europa och USA har ett stort ansvar, både politiskt, säkerhetsmässigt och moraliskt, att inte överge sina sekulära och pragmatiska allierade i kampen mot terrorismen i Mellanöstern. Men att lyfta frågan i FNs säkerhetsråd är tandlöst, då FN är upptagna med att fördöma Israel och inte odemokratiska länder och totalitära stater som saknar mänskliga rättigheter för sin befolkning.
Jag har granskat jihadismen och den militanta islamismen i snart 10 år. Sveriges bristande säkerhetspolitik, och Sveriges senfärdighet ifråga om jihadismen beror mycket på att Sverige är ett så civiliserad land att våra politiker har väldig svårt för att förstå jihadismen, och därmed bekämpa den. Vi har fortfarande riksdagsledamöter som blir förvånade över att jihadister begår folkmord och dödar barn och kvinnor, många avfärder det som skrämselpropaganda. Vi har fortfarande ledande politiker som tror att folk blir jihadister pga socioekonomisk utsatthet, helt oförmögna att se den religiösa extremismens roll.
ISIS, FSA, Jabhat al-Aisalat wal-Tanmia, Al Qaeda och liknande grupper gör inga misstag när de dödar småbarn, när de spränger bilbombar på marknader, när de tränar sina barn i hur man avrättar genom halshuggning. Detta är så jihadister för krig. Det finns en anledning till att jihadister skryter om sina krigsbrott och folkmord på sociala medier. Deras militärtaktiker påminner om medeltida metoder, och det är nästan korrekt.
Jihadister är bokstavstroende muslimer som tolkar Koranen och hadither på ett sätt som gör att de krigar såsom de första kalifaten. I tex hadithsamlingen Sahih Al-Bukhar (en av Kutub al-Sittah)i finns det 55 hadither om hur man ska utföra jihad. I Sahih Muslim finns det 69 hadither, och det är dessa hadither från 800-talet militanta islamister bygger sin krigföring och jihad på. Det är denna religiösa övertygelse som gör att islamister krigar på ett barbariskt sätt där de inte drar sig för att begå folkmord och massmord på oliktänkande.
Om Sverige önskar hjälpa kurderna så behövs krafttag mot islamismen, speciellt den som underbyggs av den turkiska regimen. Turkiets krigföring i kurdiska Afrin, och snart hela Rojava handlar inte om att de önskar bekämpa PKK, utan att de önskar bekämpa kurder. De var emot KRG (Kurdistan Irak) referendum om självständighet, och hotade med krig om de utropade självständighet.
Problemet är inte att kurderna i Syrien försöker bygga upp ett lokalt självstyre, utan att Turkiet önskar att förvägra kurder i Turkiet att göra detsamma. Den turkiska nationalistiska, fascistiska och islamistiska politiken ser kurders frihetskamp som ett hot. Så om Sverige önskar ta sitt eget ansvar så behöver man göra som Österrike där man stängde sju moskéer och utvisade ett antal turkiska imamer tidigare i år. Man måste modernisera lagstiftningen och ta efter länder som Norge och Danmark, där rekrytering till jihadistgrupper kan leda till långa fängelsestraff. Se tex norska islamisten Ubaydullah Hussain som dömdes till nio års fängelse för rekrytering till terrorgruppen IS .
Torsdagen den 30 juli 2015 kunde vi se den första pro-IS-demonstrationen i Sverige. Turkiska riksförbundet som hade kallat till demonstrationen prydde då sin hemsida stolt med en svart-vit turkisk flagga, som ett tecken på stödet till IS. Vi måste diskutera om vi ska tillåta etniska fascistiska föreningar såsom det Turkiska Riksförbundet.
Om Sverige önskar att hjälpa kurder så måste man stoppa alla bidrag till föreningar och religiösa samfund som har kopplingar till muslimska brödraskapet (då den turkiska regimen stödjer dem) och förbjuda utländsk finansiering av dessa. Sveriges politiker måste göra vad som krävs för att visa att parallellsamhällen, politisk islam och radikalisering har ingen plats i vårt samhälle. Vi kan inte ta upp kurdfrågan i FNs säkerhetsråd om vi är motvilliga att bekämpa de samma antidemokratiska krafter som hotar kurder i Mellanöstern i vårt eget land.
Jag säger inte emot Jan Björklund och Fredrik Malm, deras förslag är bra men det räcker inte! Om Sverige önskar bekämpa terrorism så behöver man bekämpa islamismen i Sverige, och bekämpa den genom sin utrikespolitik.
Kurder och Kurdistan förtjänar Sveriges stöd. Ett självständigt Kurdistan skulle ha ledat till två stycken sekulära stater i Mellanöstern- Israel och Kurdistan. Kurdistan är en av få ställen i MENA där salafismen och muslimska brödraskapets popularitet möter motgånger på motgånger, och kurder har visat att de kan bekämpa terrorgrupper som ISIS. Kurder spelar en viktig roll i den globala kampen mot militant islamism, och vi behöver ställa oss på deras sida inrikes som utrikes! Inrikes genom krafttag mot våldsbejakande antidemokratiska krafter, utrikes såsom Jan Björklund och Fredrik Malm föreslår- genom att lyfta kurdernas situation i EU som i FN.
Michael Helde
 Bra text Michael och jag delar din uppfattning om att Kurder är en stark motpol mot terrorism sprungen ur Islam.

Men jag förstår verkligen inte logiken i att kräva ett Kurdistan på bekostnad av andra länders suveränitet.

Kurdistan har aldrig varit en suverän stat och dess skapande skulle kräva mark från Syrien, Iran, Irak, Turkiet och inte minst Armenien.
Som förespråkare för ett Kurdistan så måste man alltså godkänna stöld av markområden från 5 andra länder utan deras godkännande.

Om vi är överens om att Kurderna gjort en fantastiskt insats mot IS och att de samtidigt blir orättvist behandlade; ger detta dem rätten att avkräva 5 olika nationer på sina landområden för att Kurder vill ha ett eget land?
Borde då Romer göra likadant?
Assyrier?
Listan kan göras lång.

Rätta mig gärna om jag har fel och jag skriver detta med största respekt för dina vänner.

Du är den mest insatta jag känner; därför vill jag gärna veta hur du rättfärdigar att ta mark ifrån ex Armenien?
 Kurder tillhör också ett av världens äldsta riken, kurder har bott i det vi kallar för Kurdistan i 9000 år.
2. De kräver rätten till sitt ursprungsland, och det är åtminstone för mig lika naturligt att anse judar har rätt till sitt Israel som kurder till sitt Kurdistan.
3. Hittar inte texten nu, men hitta utkast till en debattartikel jag skrev åt Avpixlad några år sen:
Kurderna är ett icke-arabiskt folkslag, de flesta kurder anser sig tillhöra det folkslag de flesta av oss har läst om i Bibeln- Madai- folket i Medien. Madai folket bekände sig till zoroastrismen, vilket är orsaken till att man ofta ser zoroastriska religiösa symboler bland kurder. Nuvarande Kurdistan och madai folket blev tidigt erövrat av Islam, största landområden av de fyra "rättledda" kaliferna, och till sist resterande områden av omajjadiska dynastin. Kurdistan blev muslimskt på liknande sätt vi i dag kan skåda Islamiska Statens erövringar i området. Kurder är ett unikt folk i mellanöstern, med landområden först och främst ockuperad av Syrien, Irak, Iran och Turkiet. De är kända för att vara ett folkslag som tillhör fjällen, på engelska islamistiska forum ser man ofta nedlåtande kommentarer från islamister om kurder som ”kurds are the hillbillies of the middle-east”. Men sanningen är att kurder är långt mer progressiva än de flesta i mellanöstern, trotts nästan 1400 år under Islam har de till stor del bevarat och utvecklat sina gamla traditioner och kultur som sträcker sig tusentals år tillbaka, bredvid att de är ett folkslag som har muslimer, zoroastrer, judar, kristna, ezidier och andra religiösa bland dem- gör dem till ett unikt folkslag i mellanöstern. Kurder är också kända för sin vänlighet, gästfrihet blandad med en krigskodex världen sällan har skådat, historiker har ibland kallat dem för krigar-poeterna. 
Kurder är ett folkslag som har fått utstå ett enormt förtryck från islamisternas tid under 600 talet – ett förtryck som varar fortfarande den dag i dag. Kurderna är ett folkslag som länge har kämpat för sin frihet, självständighet och för sina rättigheter. De har alltid under historiens gång drabbats av folkmord, förtryck, våld och övergrepp från de stater där de finns. För svenskar flest är Halabja det som folk senast minns. Ett folkmord som ägde rum mot kurderna 16 Mars 1988 i Irak, ”Anfallkampanjen” vars mål var att bokstavligen utplåna alla kurder i Irak. I Halabja miste över 8000 personer sitt liv, majoriteten kvinnor och barn, totalt mördades nästan 200 000 kurder runt om i Irak. Kurder i Turkiet har det inte bättre. De senaste åren har Turkiet fängslat parlamentsledamöter, professorer, studenter och lokalpolitiker. Turkiet 2014/2015 har den högsta andelen fängslade journalister i världen, oftast utan bevis. Det ska inte mer till än en positiv artikel i en tidning om YPG/YPJ kamp mot isis för att få en journalist fängslad i Turkiet. Landet har inte längre någon akademisk frihet, långt mindre kring de ämnesområden som berör kurdernas rättigheter. Turkiet har också även de använd kemiska vapen mot PKK. Islamisternas förtryck av kurder har man nu även kunnat skåda i Sverige. Torsdagen den 30 juli kunde vi se den första pro ISIS demonstrationen i Sverige. Denna demonstration var en motdemonstration till de som hade kommit till Turkiets ambassad i Stockholm för att protestera mot Turkiets stöd till Islamiska Staten, pro isis demonstrationen blev arrangerad av det Turkiska Riksförbundet- ett förbund som står nära Miljöpartiet i Sverige.
Kurder är ett folk med en stor mångfald. Denna mångfald har till tider ledd till stora splittringar mellan kurder till och med inbördeskrig. Roten till deras splittringar kan inte sällan hittas hos deras muslimska brödrars förtryck av dem. Mest kända för oss i Skandinavien är kanske kurderen Mullah Krekar. Men de kurdiska islamisterna sliter i dag. De islamistiska politiska partierna i Kurdistan hade sin storhetstid under tidigt 90 tal. Men i dag har de endast 17 platser av totalt 111 i KRG- Kurdistans Irak parlament. T.ex. Kurdistan Islamic Movement som var ett av de största politiska partierna under 90 talet har endast en plats i parlamentet i dag. Alla stora kurdiska partier i Kurdistans 4 områden är i dag sekulära partier. Mullah Krekar har försökt skapa nytt islamistisk parti senaste åren ” The Mountain Movement” utan att lyckas, det trotts han är en respekterad lärd man och populär poet bland islamister. 
Det finns ett gammalt ordspråk bland kurder ”Inga vänner förutom fjällen”. Ett ordspråk man förstår när man tittar på kurdisk historia, hur världen har bara stått och tittat på århundraden efter århundraden hur kurder har blivit förföljda och förtryckta. Fjällen har hjälpt kurder att bevara och utveckla sin egen kultur och bevara sitt språk. Förtrycket har gjort att motståndskamp har blivit en del av det kurdiska livet. För oss människor i väst är en resa genom Kurdistan en resa genom biblisk historia. Kurdistan blev född i vad som anses vara Edens trädgård, kurder har sina rötter i världens äldsta agrokultur, bland de första i världen att utveckla ett bondesamhälle, hantverk med mera. Kända bibliska profeter som Abraham, Job, Nahum, Habackuk och Daniel kan alla spåras tillbaka till Kurdistan, och finns även här begravd. Staden Amadiya existerar den dag i dag, detta är staden man tror de vise män vi läser i Julevangeliet kommer från. Under historien gång har Kurdistan blivit erövrat av Alexander den store, mongolerna (som även höll kurder i fångenskap), och kanske mest känd i modern historia även Ottomans imperium, bredvid de kalifaten nämnd tidigare i texten. Att ständigt kämpa mot ockupationsmakter har lärt kurder att de måste göra vad som krävs för att kunna överleva. Slutet av det första världenskriget blev kurder äntligen lovad sin självständighet i samband med Ottomans fall och nya länder skulle uppstå. Tyvärr höll inte väst sitt ord, och fördelade Kurdistan mellan Syrien, Turkiet, Irak och Iran. I dag är kurder världens största folkslag utan en egen nation, hur många kurder det finns är osäkert men minst 35 miljoner människor. Kurder är inte araber, inte turkar och inte perser. De består av en egen etnicitet, med sitt eget språk, sin egen kultur, sin egen historia, och sin egen ”folksjäl”. Islamister kallas t.ex. för ”jash” (åsna föl) ett ord vars innebörd påminner om vårt ord ”Quisling”, och är inga som respekteras eller välkomnas. 
Kurder och Kurdistan förtjänar vårt stöd. Ett självständigt Kurdistan skulle ha ledat till två stycken sekulära stater i mellanöstern- Israel och Kurdistan. Kurdistan är nog det ända stället i världen var salafismens populäritet möter motgånger på motgånger, och kurder har visat att de kan slakta ISIS jihadister med 50 år gamla AK47:or, tänk er resultatet om de skulle ha haft samma moderna amerikanska vapen som dessa jihadister! Kurder spelar en viktig roll i den globala kampen mot militant islamism, och precis som man står upp för Israels rätt att försvara sig själva så borde man stå upp för kurders rätt att försvara sig själva och rätt till sitt eget land och sin egen frihet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar