torsdag 13 december 2018

Massgripanden av kristna i Iran, kristna folk i iran är under allvarligt hot av den religiösa islamiska fascistiska regimen i iran.





Massgripanden av kristna i Iran, kristna folk i iran är under allvarligt hot av den religiösa islamiska fascistiska regimen i iran.
Kaldeisk-assyriska kristna i en julmässa i Den helige Josefs kyrka i Teheran 2016. De ”traditionella” kristna samfunden i Iran har ett visst skydd av regimen, som är hård mot i synnerhet evangeliska kristna som försöker sprida sin tro bland muslimer. Foto: Vahid Salemi/AP Photo/TT

Drygt 100 kristna har nyligen gripits i Iran, som ett sätt att avskräcka från evangelisering inför julen. Många av de gripna är konvertiter från islam och anklagades för att försöka omvända andra muslimer, uppger Open Doors i Storbritannien och Irland.

DelaSkriv ut
Enligt Open Doors har fler än 100 kristna i Iran gripits de senate veckorna, och närmare 150 den senaste månaden, ”som en del av regeringens försök att 'varna' kristna för att dela evangeliet under jultiden”.
”Detta sker mot slutet av ett år då dussintals kristna gripits, och en del dömts till påfallande långa fängelsetraff”, tillägger organisationen.
I somras dömdes fyra kristna – Victor Bet-Tamraz, hans hustru Shamiram Issavi, Amin Afshar-Naderi och Hadi Asgari ­ till sammanlagt 45 år i fängelse för att de deltagit i julfiranden och lett huskyrkor.
De kristna som gripits nyligen tvingades att redogöra för alla sina kristna aktiviteter och uppmanades sedan att kapa alla band till andra kristna grupper, uppger Open Doors.
– Den här ökningen av gripanden är mycket oroande, kommenterar Zoe Smith vid Open Doors för brittiska The Telegraph.
– Den följer ett mönster där den iranska regeringen sätter hårdare tryck på kyrkor allteftersom antalet konvertiter till kristen tro ökar.
I sin rapport beskriver Open Doors situationen för kristna i Iran:
”Att dela evangeliet med en muslim, att äga en bibel på farsi, eller att leda ett möte för troende med muslimsk bakgrund är alla straffbara överträdelser,” skriver organisationen.
”Troende med muslimsk bakgrund utgör den största gruppen kristna i Iran – men de måste hålla sin tro hemlig”.
Sara, en av Open Doors experter på Iran som vill vara anonym, beskriver i rapporten att den så kallade underjordiska kyrkan påverkas kraftigt av gripandena.
– Att fängslas tar de troende väldigt hårt. Jag har mött troende vars engagemang för att dela evangeliet nästan försvunnit helt efter att de suttit fängslade, säger hon.
– Traumat de utsatts för verkar tränga ut allt annat. De behöver hantera det traumat innan de kan gå vidare, vilket kan ta flera år.
Ett annat problem för den underjordiska kyrkan är att ledarna utsätts för så hård press av myndigheterna att de mer eller mindre tvingas lämna landet.
– Om de inte lämnar landet, ökar risken för att de ska gripas och sättas i fängelse. De höga fängelsestraff som nyligen utdömts gör att den här pressen ökar, säger Sara.
– En konsekvens är att många unga kristna kommer in i ledarskap alldeles för tidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar