tisdag 20 november 2018

Arbetsförmedlingen oj det är svårt att beskriva arbetsförmedlingen arbetsförnedringen korrekt





Är arbetsförmedlingen på väg att bli en farliga organisation?  Varför arbetsförmedlingen ändra sina regler hela tiden? varför låter inte arbetssökande se vad som arbetsförmedlingen har skrivit om personen?

Arbetsförmedlingen oj det är svårt att beskriva arbetsförmedlingen  arbetsförnedringen korrekt
Arbetsförmedlingen vägrar att kommentera arbetsfrias handbok.
Denna filmen är skoj som ser ni under denna så arbetsförmedlare kan vara farliga som använder lag och regler mot dig som arbetssökande

För ett par veckor sedan presenterades en handbok för arbetsfria, som ger konkreta tips om hur man klarar sig undan arbetsförmedlingens krav. Det finns också en hemsida, Arbetsförnedringen, med liknande tips för att göra livet lättare för arbetsfria.
Bakom Handbok för arbetsfria står den frihetligt socialistiska organisationen Stubin, som även är en del av nätverket Arbetslösas kamporganisation. De har även en hemsida, www.arbetsfornedringen.tk, där man kan ladda ner handboken gratis. Syftet är att skapa en större medvetenhet hos arbetslösa. Hittills har häftet delats ut till arbetslösa i Malmö.
Det här är inte populärt hos Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams), som för några månader sedan försökte stänga ner hemsidan med motiveringen att den kränkte upphovsrätten. Sidan ser likadan ut som arbetsförmedlingens.
- Det är bedrövligt, det är baksidan av internet. De har tagit vår logotype och layout och det är omöjligt att komma åt, säger Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör på Ams. Jag tycker inte att hemsidan är bra och jag vill absolut inte kommentera den.
Filosofin bakom hemsidan och handboken är att Sverige behöver viss arbetslöshet för att hålla lönerna nere så att företagen ska tjäna mer pengar. Lägre löner kan motiveras med att många vill ha ett visst jobb. För att höja företagens produktion vill man att det ska vara lätt att anställa och avskeda folk. Därför behövs en arbetskraftsreserv för visstidsanställingar, vikariat, säsongarbeten, praktikplatser, med mera.
En viss arbetslöshet motverkar också inflation: när arbetslösheten sjunker börjar företag bjuda över varandra för att anställa folk. Det leder till löneökningar och prisstegringar. Men en alltför stor arbetslöshet är heller inte bra för ekonomin. Då sjunker intresset för konsumtionsvaror. Därför försöker staten hålla uppe sysselsättningen vid ekonomiska svackor.
Under den borgerliga regeringsperioden på 1990-talet försökte man pressa lönerna genom att höja arbetslösheten. Men istället för att skapa en reservarmé av arbetslösa, vande sig folk vid att inte gå upp tidigt på morgnarna eller ta order från en chef.
På så sätt betraktades de arbetslösa som oanställningsbara av företagen.
Därför har man gått över till en 'aktiv arbetslöshetspolitik'. Genom arbetsmarknadsåtgärder och olika tvångsåtgärder ska man se till att människor behåller sin arbetsdisciplin. Går man inte med på det, kan a-kassan eller socialbidraget dras in. Genom att tvinga folk till åtgärder ska det vara så jobbigt att vara arbetslös att man hellre väljer vilket underbetalt jobb som helst.
- Ja, det är deras åsikt. Vi delar den inte och jag vill inte heller kommentera innehållet i handboken eller hemsidan. Eftersom vi har yttrandefrihet i det här landet får de väl skriva vad de vill, säger Liselott Alsenius, pressekreterare på Ams.
Författarna till handboken menar att arbetsförmedlingen ser arbetslösheten som ett individuellt problem istället för ett strukturellt. I dag ska man vara arbetssökande på heltid. Man ska söka en massa jobb även om man inte har en chans att få dem. Därför har man på hemsidan döpt om arbetsförmedlingen till Arbetsförnedringen.
Hur klarar man sig då som arbetslös utan att ha arbetsförmedlingens handläggare flåsande i nacken? Här ger Handbok för arbetsfria en mängd handfasta tips, bland annat av Kotten som varit arbetsfri sedan 1990-talet och som fick sitt namn efter att arbetsförmedlingen på allvar tyckte att han skulle söka jobb som en kotte på Skara Sommarland.
Kotten menar att man först ska ta reda på vad förmedlingen kräver av en. Då är det lättare att verka skötsam. Ett tips är till exempel att den som går på krogen ofta kan berätta att den har ett stort kontaktnät.
När Kotten besökt vänner i Stockholm hoppade han in som diskare i två dagar. Detta berättade han innan arbetsförmedlaren börjat styra samtalet.
Han sa att han gör allt för att få ett jobb, att han till och med sökt jobb i en annan stad. Det har räddat honom från många jobbanvisningar.
När han ändå tvingats söka jobb som han inte vill ha, börjar han ansökan med 'Jag har blivit anmodad av min arbetsförmedlare att söka detta jobb'. Det brukar avskräcka de flesta arbetsgivare.
När Kotten väntar på arbets-
förmedlaren läser han om arbetsmarknaden istället för att söka jobb som en hel massa andra människor har sökt och som arbetsförmedlingen tycker att han ska söka. Sedan diskuterar han artikeln med arbetsförmedlaren. 'Det finns få lediga jobb och många arbetssökande ungdomar', för att senare gå över till att prata om hans hopplösa situation där han gör allt för att få ett jobb.
Han försöker också få det att verka som om arbetslösheten snart är slut. 'Flera av de företag jag har pratat med den senaste månaden säger att de behöver anställa folk inom en snar framtid'.
Att Kotten har haft timanställningar ibland vid behov har underlättat mycket för honom. Det har gjort att han har kunnat säga att han jobbar när de har planerat in möten med honom. Han har också överdrivit timanställningstiden eftersom arbetsförmedlingen har svårt att hålla koll på a-kassan.
Handboken uppmanar också folk att resa och ha det trevligt när de är arbetslösa. Det får man egentligen inte göra. Men de flesta a-kassor har en internetkassa så att man kan skicka sina a-kassekort över nätet. Man ska också se till att en kompis öppnar breven från arbetsförmedlingen och ge handläggarna mobiltelefonnumret och e-postadressen så att de kan nå en på annat än hemtelefonen.
Om de ändå kommer på att den arbetssökande varit ute och rest, kan man säga att man bara varit borta någon dag och inte trodde att man måste rapportera det. Sedan kan man förbättra historien genom att säga att man egentligen hade tänkt vara borta längre men att man kände att man måste åka hem för att söka jobb. Har man 'utökat sökningsområde' kan man också säga att man sökt jobb på resans mål.
Ibland kan man också få betald semester genom att ta med sig a-kassan till EU.
Får man verkligen lura arbetsförmedlingen så?
- Nej, om man lurar arbetsförmedlingen kan man bli utförsäkrad. Därför tycker vi att det är ansvarslöst att uppmana folk till det, säger Liselott Alsenius.
Men författarna till handboken menar tvärtom. Detta är en bagatell jämfört med den stora lögnen om att arbetsförmedlingen skulle förmedla jobb, skriver de.
http://www.fria.nu/artikel/6114

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar