torsdag 18 oktober 2018

Magnus Norell: IS-krigare möts med samma flathet som svenska SS-soldater--tack vara socialdemokraterna


Magnus Norell: IS-krigare möts med samma flathet som svenska SS-soldater--tack vara socialdemokraterna
"I början av oktober meddelade en talesman för YPG – de syriska kurdernas skyddsstyrkor – att de nu håller cirka 900 utländska IS-fångar. Det är en ökning på bara ett år med nästan 500 personer. Dessa fångar utgör en del av de flera tusen IS-krigare som tillfångatagits de senaste åren då kurderna, tillsammans med amerikanska specialstyrkor, nedkämpat de sista resterna av IS i östra och sydöstra Syrien.

-----
Det här är även ett svenskt problem. Under flera år efter elfte septemberattackerna drog Sverige fötterna efter sig när det gällde en tuffare terrorlagstiftning mer anpassad till övriga EU. Och under de senaste två mandatperioderna hände inte mycket alls lagstiftningsmässigt.
Kritik mot harmonisering
I synnerhet under Morgan Johanssons (S) tid som justitieminister har Sverige dragit sig för att implementera och jämka samman sin terrorlagstiftning med övriga EU-länder och med FN:s säkerhetsrådsresolutioner 2178 (gäller så kallade terrorresor), 2199 (avser all handel med IS, al-Qaida etcetera) och 2253 (påminner om ratificering av tidigare resolutioner).
Det här hänger samman med den kritik mot alla former av skärpningar och utökat fokus på just terrorlagstiftning från organisationer som står nära Socialdemokraterna, som till exempel Ibn Rushd och Tro & Solidaritet. Från det hållet har hård kritik riktats mot alla försök att harmonisera svensk lagstiftning gentemot andra EU-länder. Inget tyder heller på att en eventuell ny S-ledd regering kommer att ändra denna policy.
Jämfört med övriga EU-länder har Sverige också lägre straffsatser och delvis andra kriterier för bevisföring där enbart samröre eller samarbete med terrorklassade organisationer inte nödvändigtvis leder till fällande domar eller ens åtal."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar