måndag 16 april 2018

Narcissistisk personlighetsstörning som brukar säga hela tiden jag och jag och jag... och många sjuka saker varje dag samma sak och samma berättelse om sig själv

Narcissistisk personlighetsstörning som brukar säga hela tiden jag och jag och jag... och många sjuka saker varje dag samma sak och samma berättelse om sig själv
att man berätta hela tiden om sig själv där absolut inte normalt
år 2017 jag gick via arbetsförmedlingen till  en plats där man kallade jobb kouch, dem hjälpte folket så att göra ett bättre cv plus hisspresentation, då det fanns en man där som jag lyckade ta några videon av honom och några till varje gång dem berättade om sig själv varje gång samma och samma repeterade samma sak, när en gång jag frågade hon du har sagt samma sak igår då mangör en gång inte hela tiden, då han ville inte svara och många skrattades.
en annan som jag har varit med i en vecka på jobbmalmö  han sa att han är en kampsport han  sa att  han vet vilken punkt han kan  slå till  mot människor ,, det är helt sjukt tyckte jag, en annan som som tidigare varit med han och en kvinna till  som i helvete hade sådana saker  som hela tiden varje dag repeterade samma sak allt som jag berättar här det finns video som jag kunde inspela med min armbands klockan.

Vad är en psykopat?

en psykopat kan vara en hög person eller en tjänstman också som lider till med hatisk , hätskhet eller hatfull.
som kan behandla andra människor illa och försöker använda systems regler för egen ville mot andra personer.



En psykopat är en person som saknar förmågan till empati och är utan samvete. Psykopati är en personlighetsstörning som är svår att diagnostisera. Ofta vet personer med störningen att de skiljer sig från normal befolkningen. De ser sig dock oftast inte som sjuka utan bara som mera intelligenta än omgivningen. De anser ofta att de sociala spelregler som gäller i ett samhälle gäller för alla utom dom själva.
Eftersom benämningen Psykopat oftast associeras med en negativ personlighets störning. Så används ordet som ett negativt omdöme på personer man är i konflikt med. De flesta som personer som i vardagstal benämns psykopater lider inte av psykopati.

Enligt viss litteratur så har ca 4% av befolkningen en personlighets störning som kan betecknas som psykopati. Det är inte helt bevisat vad psykopati beror på. Den vanligaste förklaringen är att sjukdomen beror på en obotbar hjärnskada.

Känslor som empati är mycket komplexa och kräver stor inlevelseförmåga, en psykopat saknar denna förmåga. Psykopaten vet dock hur det sociala "spelet" mellan människor fungerar och är en mästare på att spela detta spel. På grund av detta är det mycket svårt direkt förstå om en person har en psykopatisk störning.

om vi ska bara fördöma vanliga människor och peka ut som psykopat utan att utreda på rätt sätt  vi kommer få skuld i känslan på grund av bristande på samvete den som fixa sådana situationen och har makt är värsta psykopat den kan vara en tjänstman eller nån som har makt den person kan vara värsta psykopat i hela världen ,, rasister som använder lag och regler och har makt precis som ,,,,....
Psykopaten vet hur man effektivt utnyttjar omgivningens svagheter.

Vom ad är en sociopat?

En sociopat har samma kännetecken som en psykopat. Sociopaten har haft en utsatt barndom (våld, övergrepp, otrygghet etc). Som givit honom/henne en personlighet som skiljer sig från det som brukar anses som normalt.
Sociopaten uppvisar samma beteende som en psykopat. Sociopaten liksom psykopaten ser sig
själv som högre eller bättre än alla andra. Han anser sig kunna kräva speciell beundran och respekt av andra.
Vissa författare som forskat på sociopati/psykopati ifrågasätter om
det är två olika personlighets störningar. Det skulle kunna vara en och samma störning. I de fall som trauman under uppväxten lett till en sociopatiskt beteende så skulle det även i detta fall kunna bero på hjärnskador.

En annan teori som framförts är att ett sociopatiskt beteende kan bero på både miljön under uppväxten samt hjärnskador. Dvs att en problematisk uppväxt i samband med en störning på hjärnan tillsammans skapar sjukdomen sociopati. Samma teori säger att om uppväxten varit normal utan sociala trauman så hade personen inte utvecklat sitt sociopatiska beteende

Beteendestörning hur yttrar den sig?

Ofta används ordet personlighetstörningar synonymt med beteendestörningar.

Det finns ett stort antal beteendestörningar. Gemensamt för dessa är att den som har en störning haft den under lång tid. Personen förstår ofta inte själv att hon/han har en störning. Störningen påverkar personens hela livssituation. Den påverkar personens relationer till omgivningen, men även personens egna tankemönster.

Det går inte att se på en person om den har en beteendestörning.
Några av de mest omskrivna beteendestörningarna är:

  1. Fobisk beteendestörning
  2. Borderline
  3. Tvångsmässig beteendestörning
  4. Osjälvständig störning
  5. Antisocial störning
  6. Narcissistisk störning
De flesta människor har i större eller mindre grad någon beteendestörning. Ofta är dock störningen så liten att den inte är något problem för personen eller omgivningen.
Det går normalt inte vid ett första möte med en person avgöra om personen lider av någon störning. Psykopater upplevs ibland som mycket älskvärda personer de första gångerna man träffar dom. De är mästare på att uppträda som "normala" personer.

Narcissisten

Narcisstiska störningar är mycket vanliga hos de personer som har psykopatiska drag.
Narcissisten tror att hela universum kretsar kring honom.
Några av personlighetdrag som kännetecknar en narcissist är:
  1. Narcissisten ser sig själv som mer värd än omgivningen.
  2. Narcissisten kräver, och tycker sig ha rätt till mycket uppmärksamhet av sin omgivning.
  3. Narcissisten kan inte se sina egna brister och svagheter.
  4. Narcissisten kan inte känna medkänsla med sina medmänniskor.Han har en brist på empati.
Narcissisten kan inte ta kritik. Blir rasande och förödmjukad om han/hon blir kritiserad.

Hur känner man igen en psykopat?

Det är mycket svårt att känna igen en psykopat. Ofta upplevs psykopaten som charmerande och trevlig vid de första kontakterna. Psykopaten är en mästare att spela rollen "normal".

Det finns dock några varningssignaler som man kan lära sig känna igen. Dessa är:

Låt dig inte luras av psykopatens insmickrande sätt. Psykopaten är en mästare i att dupera sin omgivning.
  1. Personen försöker sätta sig över dig vid första mötet. Personen vill markera sitt "större" värde jämfört med dig. Personen kan göra detta genom att poängtera vilka skolor, vilket lön, vilken roll eller uppdrag som personen påstår sig ha.
  2. Psykopatens ständiga följeslagare är mytomanen. Se om du hittar direkta sakfel i det som personen berättar. Verkar något för otroligt för att vara sant så är det ofta det.
  3. Kall, tom och stirrande blick. Många beskriver psykopatens blick som mer "stirrande" än normal personens. Psykopaten stirrar på sin omgivning utan att han själv tänker på det.
Förtäckta eller direkta hot. Psykopaten.
  1. använder ofta hot i någon form för att få igenom sin vilja. Hoten kan ofta verka oskyldiga och var på formen. Om vi inte gör så "här" så kommer följande att hända.
  2. Personen har ofta en grandios uppfattning om sig själv. När personen berättar om vad han/hon gjort i livet så blir det ofta överdrivet.
Personen behandlar människor i sin omgivning olika beroende på deras roll. Tex "trampar" på underlydande och "fjäskar" för överordnade.
Det går normalt inte vid ett första möte med en person avgöra om personen lider av någon störning. Psykopater upplevs ibland som mycket älskvärda personer de första gångerna man träffar dom. De är mästare på att uppträda som "normala" personer.
Det finns idag ingen verksam behandling för att bota människor som är psykopater. Psykopaten själv anser sig inte lida av någon sjukdom.
Efter skilsmässan så bör du distansera dig så mycket det går från personen. Skicka inga julkort, svara inte på email eller brev från personen osv.

Du kommer att bli lurad under skilsmässan. Psykopaten kommer att se till att du av omgivningen upplevs som "skurken". Samtidigt som kommer psykopaten att både känslomässigt och ekonomiskt försöka råna dig på allt du äger.

Det finns ingen enkel lösning, det bästa är att skilja sig omedelbart.

Naturligtvis så kan en person uppvisa ovanstående kännetecken utan att vara en psykopat. Stöter man på dessa ska man dock vara extra försiktig och se dessa som varingsklockor. När dessa ringer så kan det betyda att allt inte stå rätt till.

Kännetecken på en psykopat

Det är mycket svårt att ge någon diagnosen psykopati. Det flesta psykologer klarar inte av att ställa diagnosen på ett korrekt sätt. Psykopaten är mycket manipulativ och kan ofta dupera sin omgivning. Listan nedan kan därför inte användas av en lekman för att ställa diagnos på sig själv eller på sin omgivning. Den kan dock användas för att förstå vilka beteenden som tillsammans kännetecknar en psykopat. Enligt Hare(bok nr 2 i litteraturlistan) så kan en person som får mer än 30 poäng vara psykopat. Varje påstående som stämmer ger två poäng. Påståenden som är fel ger noll poäng. Påståenden som kan stämma ger en poäng. Maximalt kan man få 40 poäng.
För att klassificeras som psykopat ska man uppvisa en mängd beteendestörningar.
Kännetecken på en psykopat enligt Hares checklista:
  1. Munvig och charmig
  2. Ständigt behov av spänning och nya impulser
  3. Bristande ansvar för egna handlingar
  4. Mytomani, ljuger lätt och trovärdigt
  5. Svekfull och manipulativ
  6. Egocentrisk och grandios
  7. Saknar helt ånger och skuldkänslor
  8. Empatistörning (dålig inlevelseförmåga)
  9. Parasiterande livsstil/lever genom andra
  10. Bristande kontroll över beteendet, lättväckt aggressivitet
  11. Promiskuöst och egoistiskt sexualliv
  12. Tidiga beteendeproblem (före tolv års ålder)
Kortsiktigt agerande, bristande.
  1. långsiktig planering
  2. Impulsivitet
  3. Flackt känsloliv
  4. Frekventa äktenskap och samboförhållanden
  5. Ansvarslöst föräldraskap
  6. Ungdomskriminalitet (före 15 års ålder)
  7. Nya kriminella handlingar under permission
Flera typer av lagbrott bland de följande tio: inbrott, rån, narkotika, olaga frihetsberövande, mord eller mordförsök, olaga vapeninnehav, sexualbrott, grov oaktsamhet, bedrägeri, rymning från fångvårdsanstalt.

Finns det barn och tonåringar som är psykopater?

Enligt de definitioner som finns så kan barn eller tonåringar inte vara psykopater. För att kunna ställa diagnosen psykopat så måsta den person man utvärderar vara mentalt färdigvuxen. Normalt så brukar man dra gränsen vid 20 år. De personer som får diagnosen psykopati har dock haft tydliga störningar redan under sin uppväxt.
Speciellt tonåringar kan ibland vara helt självupptagna och sakna empati. Det behöver dock inte vara ett tecken på att de har en beteendestörning.
Dessa störningar har ofta varit på formen:
  1. Grymhet mot andra barn, även mot syskon
  2. Ljuger inför och manipulerar sin omgivning
  3. Genomför bedrägerier och stölder
  4. Anlägger bränder
  5. Vandaliserar
  6. Använder våld och trakasserar sin omgivning
  7. Skolkar
  8. Uppvisar sexuell brådmogenhet
Tycker om att skada och plåga djur.
Enstaka incidenter är inte alarmerade. Tydliga varningstecken på att barnet har problem, är om uppväxten kantas av händelser som beskrivs ovan. Man behöver då professionell hjälp.

Är min chef psykopat

Din chef är troligen inte psykopat. De flesta människor är inte psykopater. Detta gäller också chefer.
Din chef kan vara jobbig utan att för den skull vara en psykopat.
Psykopaten gör allt för att nå en maktposition. Detta medför att personer mer psykopatiska drag är överrepresenterade i chefs och ledarbefattningar.

Enligt vissa beräkningar är 2-4% av befolkningen psykopater. För personer i ledande ställning är den siffran högre.

Enligt viss litteratur kan siffran vara så hög som 5%. Dvs fem procent av alla chefer kan vara psykopater, kanske har du haft oturen att få en sådan till chef?

Är alla politiker och företagsledare psykopater?

Nästan inga politiker eller företagsledare är psykopater.

Bland chefer och makthavare är dock andelen psykopater högre än hos övriga befolkningen. Fortfarande är andelen mycket liten.

För att överleva i maktens korridorer så måste ibland vara hårdhudad. Det betyder inte att man är en psykopat.
Vissa forskare påstår att det är ovanligt med psykopater på de riktigt "höga" befattningarna inom företag och stat. Detta på grund av att psykopaten inte klarar att lägga ner det arbete som kräva som för att nå dessa poster.

Psykopaten vill ha omedelbar tillfredsställelse.

Är alla brottslingar psykopater?

De flesta brottslingar är inte psykopater. Bland personer som är dömda för grova våldsbrott är personer med psykopatiska personligheter starkt överrepresenterade.
Bland vaneförbrytare är psykopater starkt överrepresenterade.
tros ha en personlighet som kan klassificeras som psykopatisk.

Dessa personer är ofta inte mottaglig för den "rehabilitering" som ges i fängelserna utan blir återfallsförbrytare.

Hur hanterar man en chef som är psykopat?

Det man ska göra är att direkt börja söka ett nytt jobb. Dokumentera allt som sker, tex i en dagbok. Räkna med att ingen i företaget kommer att ta din sida vid en konflikt med chefen. Vägra delta i olagligheter som initieras av chefen.
Räkna inte med att någon kommer att ta ditt parti om du kommer i konflikt med chefen.
Se till att du alltid utför dina arbetsuppgifter på ett korrekt sätt, dokumentera detta. Bered dig på att alla svagheter hos dig som din chef hittar kommer att användas emot dig.

Chefen kommer att ta åt sig äran av allt som lyckas på jobbet. Det som misslyckas kommer han/hon se till att du får skulden för.

Var beredd på att din chef mycket snabbt kan slå om från att vara en insmickrande person till att ge dig en rejäl utskällning.

Skaffa mer kunskap i ämnet så att du förstår vad som händer. Läs tex någon av böckerna litteraturlistan.

Hur hanterar man en äkta hälft som är psykopat?

Skilj dig så fort du kan.

I texten nedan beskrivs personen med störning psykopati som en "han", det kan naturligtvis lika gärna vara en kvinna.

Räkna med en mycket jobbig skilsmässa. Din partner kommer att lova att ändra på sig om du stannar kvar. Han kommer också att hota dig om du inte ger med dig och stannar. Genomför du skilsmässan så kommer han att bråka om allt. Om bohaget, om barnen, om bostaden ....
Omgivningen kan inte förstå varför du vill lämna din partner. Hon som är så trevlig. Psykopaten är en ulv i fåra. kläder.
Han kommer att anklaga dig för en mängd hemskheter. Han kommer att baktala dig hos era vänner och släktingar. Psykopaten kommer att försöka förvandla ditt liv till ett "helvete". I
de flesta fall så lyckas han med det.

Alternativet är dock mycket värre. Stannar du kvar hos psykopaten så kommer resten av det liv att vara mycket jobbigt. Psykopaten kommer metodiskt att bryta ner din självkänsla. Allt som går fel i era liv kommer att vara ditt fel. Det blir bara värre med tiden. Även om psykopaten kommer att lova att bättra sig efter att du försökt säga ifrån. Psykopaten kommer att manipulera eran omgivning så att det framstår som att du är den svaga och usla partnern i ert förhållanden. Omgivningen kommer att tycka att du har haft tur som träffat en så framgångsrik och omtänksam man.

När du skiljer dig från en psykopat så räkna inte med att ni kommer att kunna ha någon relation efter skilsmässan.

Efter skilsmässan så bör du distansera dig så mycket det går från personen. Skicka inga julkort, svara inte på email eller brev från personen osv.

Du kommer att bli lurad under skilsmässan. Psykopaten kommer att se till att du av omgivningen upplevs som "skurken". Samtidigt som kommer psykopaten att både känslomässigt och ekonomiskt försöka råna dig på allt du äger.

Det finns ingen enkel lösning, det bästa är att skilja sig omedelbart.

är det att bota en psykopat?

Det är inte helt klarlagt vad som orsakar beteendet psykopati, sociopati eller andra beteendestörningar.
Psykopaten ser sig inte som sjuk. Hon tycker inte att hon behöver någon behandling. Han anser ofta att han är smartare och överlägsen sin omgivning.
Det finns en mängd teorier. De flesta teorier tror idag att det beror på en hjärnskada alternativt på skador som orsakats under uppväxten genom en otrygg uppväxtmiljö kantad av övergrepp från omgivningen.

Idag anses den troligaste faktorn vara en medfödd hjärnskada. Det finns idag ingen teknik att diagnostisera den eventuella hjärnskada som skulle ligga bakom beteendestörningen. Det finns inte heller någon behandlingsmetod för denna skada.

En mängd psykologer som anser att beteendestörningen beror på faktorer som påverkat individen under uppväxten, har försökt olika typer av terapier för att ändra beteendet hos personer som fått diagnosen psykopati. Dessa behandlingar har ofta varit verkningslösa.

Det finns idag ingen verksam behandling för att bota människor som är psykopater. Psykopaten själv anser sig inte lida av någon sjukdom.

Psykopatens väsen

Ordet psykopat har en stark negativ klang för de flesta människor, ordet används ofta som ett skällsord. I dagens film och litteratur är intresset stort för psykopati.
Psykopaten är ofta en charmig person, som lätt blir omtyckt vid första kontakten.
En psykopat är med en enkel förklaring en person som saknar förmågan att känna empati med sin omgivning. En psykopat vet vad som är rätt och fel, men tycker att han står över de regler och normer som finns i samhället. Han saknar vad man normalt kallar samvete.

Psykopaten vet vad han vill och är beredd att göra vad som helst för att få sin vilja igenom. Psykopaten tar gärna åt sig äran när saker går bra men ser till att andra får skulden för misslyckanden.


Psykopaten är en farlig person att bli osams med eftersom psykopaten kommer göra allt som finns i hans makt för att få sin vilja igenom. Du kan aldrig vinna mot en psykopat. Det enda du kan göra är att isolera dig från psykopaten. Dvs se till att du slipper direkt kontakt med personen.

Tidigare trodde man att psykopaten alltid var en man. Senare forskning har visat att det lika gärna kan vara en kvinna. Kvinnliga psykopater är ofta svårare att upptäcka, eftersom dessa inte lika ofta tar till våld. Enligt vissa författare har ca 4% av befolkningen sådana beteendestörningar att de uppfyller de kriterier som finns för en psykopat.

Den här sidan är skriven av en nyfiken lekman inom området och bör endast ses som en ytlig översikt över ämnet beteendestörningar och psykopati.
Vill du veta mer om ämnet läs gärna de böcker som finns i litteraturlistan. Boken 
psykopatens värld .

Din släkting kan vara psykopat

Ljuger morbror om semesterresor och jobbframgångar? Pratar kusinen illa om dig inför mormor för att få egna fördelar?
Din släkting kan vara psykopat.
- En psykopat kan vara väldigt charmig. Det är lätt att bli imponerad, säger Niklas Långström, psykiater och våldsforskare vid Karolinska institutet.

Tiotusentals svenskar är psykopater, enligt forskare. En del av dem sitter i fängelser eller finns i rättspsykiatrisk vård. Men det finns även de som lever ute i samhället – som jobbar, tränar på gymmet och firar nyår tillsammans med släkten.
– En psykopat kan vara en person som lever mitt ibland oss, säger Sven-Åke Christianson, professor i psykologi.

”OMEDELBART CHARMIG”


Psykopater kan till en början uppfattas som väldigt öppna och karismatiska. Något som exempelvis kan märkas väldigt tydligt på en större fest.
– Medan många är spända och väntar på första drinken är psykopaten omedelbart charmig och orädd. Han eller hon kan gå fram över golvet och titta främmande djupt i ögonen och fånga hela uppmärksamheten. Det är lätt att bli imponerad, säger Niklas Långström.

”INGET DÅLIGT SAMVETE”


Men plötsligt kan personen bli som förbytt.
– En psykopat manipulerar hänsynslöst för att nå egna mål och känner inget dåligt samvete. Om han eller hon möter motgångar kan förändringen bli kraftig. Han eller hon kan då börja sprida elaka rykten, bli hotfull eller till och med våldsam.
Teorierna om vad det psykopatiska beteendet beror på går delvis isär.
– Mycket tyder på att vissa har en biologisk sårbarhet som i samspel med olika erfarenheter från uppväxten ökar risken för att man utvecklar psykopatiska drag, säger Niklas Långström.
Enligt experterna bör man undvika att hamna i en konflikt med en psykopat.
– Självkart ska man hävda sina egna gränser, men aldrig försöka ”ge igen” eller hota.
– Psykopaten vinner nästan alltid och en kränkt psykopat kan vara farlig, säger Niklas Långström.

Sociopater är…
• ”levande” och påhittiga - skapar ständigt ”yttre brus” för att slippa känna sin egen tomhet
• aggressiva
• avundsjuka
• bra på att bluffa
• driftiga människor men kan inte alltid förvalta det de åstadkommit
• drömmare
• ensamma
• farliga för andra människor som har kränkt eller hotat dem
• farliga för sina utvalda offer
• framgångsrika
• giriga
• hårda
• hämndlystna
• hänsynslösa
• i botten eller i toppen på samhället
• kalla under press
• lagöverträdare
• missbrukare av ett eller annat slag
• oansvariga
• oförutsägbara
• okänsliga
• omskrivna för framgång eller brottslig verksamhet
• otrygga
• patologiska lögnare
• rastlösa
• risktagare
• rädda innerst inne, men trots det kastar de sig blint in i det de är rädda för
• rörliga
• självförhärligande
• som kameleonter, de vet hur de skall röra sig i ”fina” sammanhang
• spänningssökande
• trevliga och behagliga till det yttre
• trovärdiga
• övertygande, det är mycket lätt att gå på vad de säger, även för de som är
medvetna om deras tendenser
En sociopat…
• avskräcks inte av obehagliga konsekvenser, förstår dem inte, kan inte förutse dem
• blir lätt uttråkad
• bortförklarar
• bryr sig inte om vem han kör över eller hur
• bryter överenskommelser
• bygger murar omkring sig av starka självförsvar
• charmerar
• drar sig inte för vilka metoder som helst för att driva sin vilja igenom
• får ofta som han vill
• får plötsliga utbrott som ej är adekvata för situationen
• förnedrar, förgör och njuter av att plåga sin opponent eller de som är svagare
• förvränger verkligheten; hans lögner är för honom själv fullständigt sanna, inte
ens kalla fakta eller överväldigande bevis får honom att inse eller erkänna de egna lögnerna
• hatar att bli motsagd
• kan gapa, skrika, slåss och hota om situationen kräver det
• smider planer för att nå sina syften
• glömmer aldrig en oförrätt
• har ej kontakt med sina känslor
• hotar sig till stora framgångar och fördelar, eller ställer in sig för att komma dit
• kan ej ta kritik
• kan gå över döda kroppar för att tjäna pengar eller föra fram sitt ord
• klarar ej av motgångar och obehagliga överraskningar, reagerar då med stort raseri
• klarar inte av att mista kontroll
• känner stor triumf inför sina segrar över andra människor
• känslokalla
• känslomässigt störda
• kör ”charmoffensiver”
• lever i en fantasivärld
• lider brist på reaktioner där de borde reagera
• manipulerar och bedrar
• måste få komma i första rummet
• offrar andra för att rädda sig själva
• projicerar sina egna svagheter och förseelser på andra eller den eventuella motståndaren
• förstår ej på djupet begrepp som plikt, förlåtelse, kärlek, moral, godhet,
ödmjukhet, medkänsla etc
• reagerar ej på straff
• saknar inlevelse med andra
• saknar medkänsla för sina offer
• släpper ingen för nära inpå sig
• smickrar
• spelar upp skådespel för att få som han vill
• svarar ofta på något annat än det som frågas om
• söker alltid överläge
• testar sin omgivning och ser var han kan tänja gränser
• tycker om att ha kontroll – och ser till att han har det
• undervärderar andras intelligens
• utför hänsynslöst vidriga handlingar
• utnyttjar andra för egen vinning
• utnyttjar makt
• visar en kall och hård fasad
• vägrar lyssna och ta in logiska förklaringar
• vägrar ta ansvar för konsekvenserna av sina handlingar
• ångrar ingenting
• överskattar sig själv
• överskrider gränser, normer och lagar
• övervärderar andra människors kompetens om dessas eventuella insatser skulle
passa hans syften

Så känner du igen en narcissist eller psykopat



Personer som lider av narcissistisk personlighetsstörning skapar ofta problem både för sig själva och för sin omgivning. Så här vet du om du är i riskzonen.










De flesta av oss är någon gång själviska, självcentrerade eller till och med hänsynslösa. Det behöver inte vara något farligt med det, men för vissa människor som lider av en personlighetsstörning kan drag som dessa bli skadliga för personen själv eller dennes omgivning.
– Det som utmärker människor som är personlighetsstörda är att man får mycket problem med sina relationer med andra människor, man får det inte att fungera. Ens eget sätt att uppfatta och tolka omvärlden är inte helt verklighetsanknutet. Det är som en skrattspegel, hur man upplever vad andra säger och gör, säger Jenny Klefbom, legitimerad psykolog med stor erfarenhet att utreda personlighetsstörningar.
► LÄS MER: Här är varningssignalerna som kan visa om dina tvångstankar är allvarliga
När man talar om personlighetsstörningar tänker man ofta på narcissister. Rent formellt säger man i regel att sådana personer lider av narcissistisk personlighetsstörning. Symptomen kan vara ett extremt behov att hävda sig och stå i centrum, en brist på empati och en överdriven självbild. Ofta blir narcissister irriterade när det går bra för andra människor.
– Narcisstiska personer har lätt för att attrahera folk, de är attraktiva på ett sätt, de utstrålar mycket energi. De är ganska upptagna av tankar på hur fantastiska de är och de skryter mycket. Om de är smarta så kan de skryta på ett skickligt sätt, de är karismatiska och väcker beundran till en början.
Det är lätt att blanda ihop narcissister med psykopater, men det är inte samma sak. Psykopati finns inte som en standarddiagnos, men människor med en grov form av asocial personlighetsstörning brukar kallas psykopater. Psykopater kännetecknas främst av en total avsaknad av samvete, skuldkänslor och medkänsla. Det är alltså andra symptom för en psykopat eller en narcissist. Symptom och kännetecken kan likna varandra, men det är ändå en stor skillnad.
– Narcissister behöver inte nödvändigtvis luras, bedra och ljuga och sådana saker. Så länge det går bra kan narcissister funka helt okej. Men det är lite som en Disneyfilm, när någon rätt vad det är visar sitt rätta ansikte, som Cruella Deville i i Pongo och de 101 Dalmatinerna, säger Jenny Klefbom.
Jeanette Paludan är managementkonsult på företaget Management partners och kommer i höst ut med en bok om att hantera bland annat narcissister i kärleksrelationer. Jeanette Paludan har lång erfarenhet av att hjälpa organisationer att hantera chefer och anställda som har till exempel narcisstiska och manipulativa egenskaper.
– Gemensamt för dessa personer är att de har väldigt svårt att acceptera ledning och styrning uppifrån. De tål inte att någon annan bestämmer. Det märker man först av efter ett tag, och det läskiga är att det är väldigt svårt att märka av detta eftersom de ofta är så väldigt manipulativa.
Jeanette Paludan berättar att narcisstiska personer ofta har svårt att berätta om sina eventuella svagheter i till exempel anställningsintervjuer och ofta är väldigt känsliga för kritik.
–  Ett kännetecken på en narcissistisk läggning är att du inte är lycklig även om du har allt; en partner, barn och ett trevligt jobb. Du vill alltid ha mer bekräftelse och uppmärksamhet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar