Idag ska berätta om haloeffekt eller personer som lider av haloeffekt, Vad betyder Halo effekt? denna halo effekten har sett väl mycket från personen som jobbar genom socialtjänsten, också andra myndigheter. många genom socialtjänsten har starka halo effekten.
Halo-effekten är ett psykologiskt fenomen som kan beskrivas som en form av bedömarfel där en bedömares generella intryck av någon eller någonting påverkar hur mer specifika egenskaper eller förmågor hos den eller det bedömda uppfattas.
Enligt mina erfarenheter dem som jobbar som socinom i Sverige också en del av EU länder lider av starka halo effekt, dem har sett via filmen eller liknande som person har begått för brott och personen som dem bemötas har liknande ansikte eller dem kan påpekas personens bakgrund från vilket land har kommit utseende personsn färg, religion, nationaliteter kan påverka dem så att med kallas osanningens misstänkt att personen kan vara kriminella.
utländska agenter som lyckades att bli anbställda via olika myndigheter kan utnyttja halo effekt, och försöka att ge dålig bild av personen som kanske på grund av rasistiska, de kan vara ha olika nationaliteter.
Halo-effekten och den subjektiva bedömningen av ett utannonserat arbete,.
alo-effekten är ett psykologiskt fenomen som kan beskrivas som en form av bedömarfel där en bedömares generella intryck av någon eller någonting påverkar hur mer specifika egenskaper eller förmågor hos den eller det bedömda uppfattas. Syftet med den aktuella studien var att undersöka huruvida Halo-effekten påverkar bedömningen av ett utannonserat arbete samt att undersöka om det fanns några skillnader i påverkan av Halo-effekten mellan olika typer av arbetsgivare. I studien deltog totalt 106 personer varav 41 män och 65 kvinnor, samtliga deltagare var studenter vid Lunds Universitet. Undersökningsdeltagarna fick läsa 1 av totalt 4 versioner av en platsannons för att därefter fylla i ett frågeformulär om hur olika aspekter av arbetet uppfattades. Halo-effekten beräknades genom mellankategori-korrelationsmetoden till .212 vilket ska sättas i relation till att korrelationen mellan specifika aspekter av det utannonserade arbetet varierade mellan .416 och .528. En envägs oberoende variansanalys genomfördes för att undersöka huruvida det fanns några skillnader i påverkan av Halo-effekten mellan olika typer av arbetsgivare. I 1 av totalt 6 specifika aspekter av det utannonserade arbetet uppnåddes en signifikant skillnad mellan grupperna, dock ansågs detta inte vara tillräckligt för att med säkerhet kunna förkasta nollhypotesen.
Vad är haloeffekten?
Under kursen arbets- och organisations psykolog har vi, som jag tidigare varit inne på, skrivit om haloeffekten. Men vad är då haloeffekten? Jo, haloeffekten är en term för ett bedömningsfel och skapas när ett intryck av en enskild egenskap eller ett enskilt karaktärsdrag hos en person påverkar bedömningen av denna individ i faktorer som egentligen är orelaterade. Detta kan ta sig i uttryck såväl positiv som negativ men gemensamt är att det sker vid ett tidigt möte innan en känner individen i fråga. Ett exempel på en positiv haloeffekt är om en individ som du tycker är attraktiv även får andra positiva egenskaper – så som trevlig, pålitlig, kunnig och smart. Det motsatta gäller för en negativ haloeffekt, då en negativ egenskap eller ett negativt karaktärsdrag ger kopplingar och förutfattade meningar om negativa orelaterade saker. En anledning till att haloeffekten finns är då vi matas av extremt mycket information omkring oss och därför tar kognitiva genvägar och felaktiga snabba lösningar för att spara på våra mentala krafter.
Haloeffekten är ett brett område som är såväl spännande som skrämmande. Inte minst med den vinkeln som vi valde att jobba med haloeffekten. Vi jobbade nämligen med haloeffekten kring fysiskt utseende, kläder, röst och kroppsspråk. Vi riktade dessutom in oss på rekrytering och fokuserade på hur ett första intryck av ovanstående faktorer vid en rekrytering kan ge förhastade slutsatser och därmed också göra en felbedömning om vem som bör ha ett visst jobb. Så vad har vi fått fram? Jo (tyvärr) ger det första intrycket och haloeffekten att vi drar slutsatser som inte finns. Om vi fortsätter lära känna individen kan detta ändras – men just i rekrytering är det ofta ett första intryck som väger in. Och det känns faktiskt lite tråkigt att en sån sak som ett handslag eller en klädstil kan påverka att så pass stort beslut som vem som får ett visst jobb. Speciellt när varken handslaget eller kläderna har något med jobbet i sig att göra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar