söndag 31 december 2023

Här är de nya lagarna och reglerna som träder i kraft efter nyår

 

https://www.svt.se

Här är de nya lagarna och reglerna som träder i kraft efter nyår.

Efter årsskiftet 2023-2024 träder nya lagar och regler i kraft.
Dagens Juridik har samlat några av de som träder i kraft på måndag.


Vid årsskiftet träder flera nya lagar och förordningar i kraft. Det rör bland annat skärpta straff för skjutvapen- och sprängmedelsbrott, större befogenheter för ordningsvakter, höjd skatt på alkohol, tobak och níkkotin samtidigt som skatt på bensin och diesel sänks.

Här nedan finns en rad nya lagar och förordningar som träder i kraft:

Höjd skatt på alkohol, tobak och nikotin
Skatten på cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak och övrig tobak höjs med cirka en procent utöver omräkningen med hänsyn till Konsumentprisindex. Skatten på öl, vin och andra jästa drycker höjs med cirka åtta procent och skatten på etylalkohol höjs med cirka en procent.

Höjd flygskatt
Beloppen för flygskatt räknas om, vilket leder till en höjning på mellan 76 och 504 kronor per passagerare beroende på slutdestination.

Sänkt skatt på bensin och diesel
Energiskatten på bensin (miljöklass 1) sänks så att summan av energi- och koldioxidskatten blir 60 öre lägre per liter 2024 än skatten år 2023. Energiskatten på övrig bensin sänks på motsvarande sätt. Energiskatten på diesel (miljöklass 1) sänks med 341 kronor per kubikmeter jämfört med den nivå som skulle ha gällt med nuvarande indexeringsregler.

Höjd jämförelseränta för ränteförmån
Reglerna om beräkning av ränteförmån ändras. Det görs genom att jämförelseräntan höjs med en halv procentenhet.

Sänkt skatt på arbetsinkomster och pension
Jobbskatteavdraget förstärks vilket medför en genomsnittlig skattesänkning om 2 600 kronor per person och år. Även skatten på pension sänks genom en förstärkning av det förhöjda grundavdraget.

Jobbskatteavdraget för äldre indexeras och åldersgränsen höjs
En indexering införs i beräkningen av jobbskatteavdraget för äldre och att åldersgränsen för att ta del av jobbskatteavdraget för denna grupp höjs från 65 till 66 år.

Pausad uppräkning av skiktgränsen för statlig inkomstskatt för beskattningsåret 2024
Någon uppräkning ska inte göras vid bestämmandet av skiktgränsen för uttag av statlig inkomstskatt på beskattningsbara förvärvsinkomster för beskattningsåret 2024. Skiktgränsen för beskattningsåret uppgår därmed till 598 500 kronor.

Höjd beloppsgräns för inkomst från samfällighet
Överskott i en delägarbeskattad samfällighet ska bara tas upp om det överstiger 1 500 kronor, till skillnad från dagens 600 kronor. För privatbostadsfastigheter och fastigheter som innehas av privatbostadsföretag gäller det bara om överskottet är avkastning av kapital. Uppgift om en privatbostadsfastighets andel av samfällighetens inkomster ska lämnas i kontrolluppgift till den del inkomsterna överstiger 1 500 kronor.

Global minimibeskattning för multinationella företag inom EU
Koncerner med en omsättning överstigande 750 miljoner euro ska betala en effektiv skatt om 15 procent oavsett i vilken jurisdiktion de är verksamma.

Utvidgad tidsgräns för expertskatt
Skattelättnaden för experter, forskare och andra nyckelpersoner utvidgas från att gälla under högst fem år räknat från den dag vistelsen i Sverige påbörjades till att i stället gälla under högst sju år. Ändringen tillämpas första gången för vistelser i Sverige som påbörjas efter den 31 mars 2023.

Ändringar i dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Tyskland
Ändringen innebär att avtalet inte längre omfattar arvs- och gåvoskatt.

Skyldighet att lämna uppgifter till Utbetalningsmyndigheten
Den 1 januari ska en ny myndighet, Utbetalningsmyndigheten, inleda sin verksamhet och en rad lagar och förordningar träder därför i kraft den 1 januari 2024. Flera myndigheter kommer att ha skyldighet att lämna uppgifter till Utbetalningsmyndigheten.

Slopad nedsättning av arbetsgivaravgifterna för 15-18-åringar
Nedsättningen av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften för personer som vid årets ingång har fyllt 15 men inte 18 år slopas.

Höjning av jämförelseränta (ränteförmån)
Jämförelseräntan vid beräkning av ränteförmån höjs 1 januari 2024 med 0,5 procentenheter, till 1,5 procent över statslåneräntan. Ränteförmånen som avses uppkommer när en anställd eller en uppdragstagare får ett räntefritt lån eller ett lån där räntan understiger marknadsräntan, av arbetsgivaren respektive uppdragsgivaren. 

Justerad skatt på naturgrus och avfall
Från 1 januari 2024 ska skattesatsen för skatt på naturgrus vara 22 kronor per ton naturgrus för kalenderåret 2024 och skattesatsen för avfallsskatt ska vara 725 kronor per ton avfall för kalenderåret 2024.

För 2025 och efterföljande kalenderår ska skattebeloppen åter bestämmas genom omräkning utifrån konsumentprisindex (KPI) men med utgångspunkt i gällande skattesatser och förändringar i KPI mellan juni 2023 och juni året före det år som omräkningen avser. Det årliga schabloniserade tillägget om två procentenheter, så kallad BNP-indexering, ska tas bort för båda dessa skatter.

Avdrag för uthyrning av bostäder och förenklad beskattning av vissa fastighetsrelaterade inkomster
Den 1 januari 2024 höjs schablonavdraget vid uthyrning av privatbostadsfastigheter, privatbostäder och hyreslägenheter från 40 000 kronor till 50 000 kronor. Avdraget ska, så som det redan är, vara gemensamt för dels sådan uthyrning, dels försäljning av produkter från privatbostadsfastigheter och privatbostäder.

Samtidigt höjs beloppsgränsen för beskattning av kapitalvinst vid överföring av mark eller andel i samfällighet genom fastighetsreglering och uppdelning i lotter genom klyvning från 5 000 kronor till 42 000 kronor.

Det schabloniserade omkostnadsbeloppet vid allframtidsupplåtelser höjs från 5 000 kronor till 12 000 kronor. Beloppsgränsen för beskattning av inkomst från samfällighet höjs från 600 kronor till 1 500 kronor.

Matavfall ska sorteras ut separat
Från och med första januari 2024 blir det obligatoriskt att sortera ut matavfall från hushåll och verksamheter. Fastighetsägare ansvarar bland annat för att ordna kärl för matavfall. 

Kommunerna får ansvar för förpackningsinsamling
Kommunerna får 2024 ansvar för insamling av förpackningar från hushåll genom fastighetsnära insamling eller lättillgängliga insamlingsplatser. Kommunerna har till 2027 på sig att bygga ut den fastighetsnära insamlingen. Det är upp till varje kommun att bestämma hur man vill hantera insamlingen av förpackningsavfallet mellan 2024 och 2027.

Producentansvar för däck
Den 1 januari 2024 träder en ny förordning om producentansvar för däck i kraft. Däckproducenter måste anlita eller själv tillhandahålla en godkänd producentansvarsorganisation som tar emot och samlar in uttjänta däck. Naturvårdsverket godkänner producentansvarsorganisationer. Dessa ska rapportera uppgifter till Naturvårdsverket varje år senast 31 mars. Första gången rapporteringen ska göras är senast 31 mars 2025 för uppgifter gällande 2024.

Tillfällig skrotningspremie för äldre bilar
Med start 2024 tillför regeringen 250 miljoner kronor per år under perioden 2024–2025 till en ny skrotningspremie. Syftet är att stimulera att äldre bilar med förbränningsmotorer fasas ut. Premien ska gå till dem som skrotar en äldre bil och väljer att köpa eller leasa en elbil i stället.

EU:s direktiv om hållbarhetsredovisning
Den 1 januari 2024 börjar bestämmelserna i EU:s direktiv om hållbarhetsredovisning gälla i så mån att ny lagstiftning ersätter det tidigare direktivet NFRD (Non Financial Reporting Directive), samt Årsredovisningslagens krav på hållbarhetsrapportering.

EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering, CSRD, (Corporate Sustainability Reporting Directive) börjar 1 januari 2024 gälla för företag räkenskapsåret 2024 som redan hållbarhetsredovisar enligt NFRD (Non Financial Reporting Directive), som ersätts av CSRD. Det handlar om noterade företag och koncerner med mer än 500 anställda.

Små och medelstora företag blir skyldiga att följa CSRD 2027 för räkenskapsåret 2026. 

Ny uppgiftsinlämning för kemiska blandningar
Från 1 januari 2024 måste den som tillverkar eller importerar kemiska blandningar som endast är avsedda för industriell slutanvändning lämna nya uppgifter för giftinformation via den europeiska kemikaliemyndigheten Echas inlämningsportal.

Ny lag och ny förordning om ordningsvakter
1 januari 2024 börjar en ny lag och en ny förordning om ordningsvakter att gälla. Förändringen innebär att ordningsvakter kommer att kunna användas för fler ändamål. De kan enligt den nya lagen medverka till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet eller främja trygghet. Ordningsvakter får även fler befogenheter. De får genomföra kroppsvisitation för att fastställa någons identitet och i vissa fall transportera omhändertagna personer och förstöra beslagtagen alkohol. För att ha rätt kompetens för att utföra de nya uppgifterna måste ordningsvakter som har ett giltigt förordnande genomgå en kompletterande utbildning eller fortbildning.

Skärpta straff för brott med skjutvapen och explosiva varor
Den 1 januari 2024 skärps straffen för brott som typiskt sett begås i kriminella nätverk. Det handlar om de allvarligare formerna av vapenbrott, brott mot tillståndsplikten för explosiva varor, vapensmuggling och smuggling av explosiva varor.

Straffskalorna för grovt brott ändras från fängelse i lägst två år och högst fem år till fängelse i lägst fyra år och högst sju år. Straffskalorna för synnerligen grovt brott ändras från fängelse i lägst fyra år och högst sju år till fängelse i lägst sex år och högst tio år. Maximistraffen för normalgradsbrott höjs från fängelse i tre år till fängelse i fem år.

Ny lag om frysning av tillgångar (sanktioner mot terrorism)
Den 1 januari 2024 börjar en ny lag att gälla om frysning av tillgångar. Lagen ska inte gälla de fysiska eller juridiska personer som i stället omfattas av frysningsåtgärder enligt en förordning om ekonomiska sanktioner som har beslutats av EU. Dessutom genomförs en ändring i brottsbalken som innebär att svensk domstol ska vara behörig att döma över brott som har begåtts på en annan stats område enligt den föreslagna lagen om frysning av tillgångar, även om gärningen inte är straffbar enligt lagen på gärningsorten.

Ett beslut om frysning ska enligt förslaget få meddelas för den som skäligen kan misstänkas för brott enligt terroristbrottslagen, eller dömts för brott enligt den lagen. 

Förstärkt reglering av valutaväxlare
Från 1 januari 2024 ska den som bedriver valutaväxling eller annan finansiell verksamhet (finansiella institut) registrera sig hos Finansinspektionen även om verksamheten inte bedrivs i väsentlig omfattning eller är den huvudsakliga. Inspektionen ska kontrollera om registrerade finansiella institut följer penningtvättslagstiftningen och får ingripa mot de som inte sköter sig.

Gränstullsamarbetet med Åland upphör
Klarering av varor och transportmedel till och från Sverige kommer från 1 januari 2024 inte längre att hanteras av åländska tullen, utan av Tullverket.

När Tullverket vid årsskiftet börjar fasa ut TDS och ersätter det med det nya importsystemet kan avtalet i nuvarande form mellan Tullverket och åländska tullen inte längre tillämpas.

Nya regler för drönare
Från 1 januari 2024 får obemannade drönare som både saknar C-klassning och släpps ut på marknaden det datumet eller senare enbart flyga antingen med tillstånd från Transportstyrelsen inom den specifika kategorin eller inom ramen för en modellflygklubb.

Drönare som saknar C-klassning men som redan har släppts ut på marknaden före 1 januari 2024 får flyga som begränsad A1 om de väger mindre än 250 gram eller som A3 om de väger mindre än 25 kilo.

Ny lag om stöd vid korttidsarbete
Från 1 januari 2024 träder en ny lag om stöd vid korttidsarbete i kraft. Den ersätter de två regelverk som hittills funnits parallellt, varav det ena användes i stor utsträckning under covid-19-pandemin. Korttidsarbete innebär att en arbetstagare under en begränsad period går ner i arbetstid utan fullt lönebortfall, samtidigt som arbetsgivaren får ekonomiskt stöd av staten för kostnaderna för korttidsarbete.

Auktorisationssystem för digitala brevlådor
Den 1 januari 2024 ersätts lagen om valfrihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering av ett auktorisationssystem för sådana tjänster. Lagen om auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och för digital post börjar gälla.

Digitala stämmor blir möjliga
Från 1 januari 2024 blir det möjligt att hålla stämmor helt digitalt utan fysisk närvaro. Möjligheten gäller både aktiebolag och ekonomiska föreningar och omfattar därför både bolagsstämmor och föreningsstämmor. Hit hör även bostadsrättsföreningar och kooperativa hyresrättsföreningar. Men för att kunna använda den nya möjligheten behöver du först ändra bolagsordningen eller stadgarna.

Höjd gräns för ROT-avdrag
Taket för ROT-avdraget höjs till 75 000 kronor. Höjningen gäller tillfälligt under 2024. Det gemensamma maxtaket för ROT och RUT på 75 000 kronor tas också bort och separeras. Istället gäller maxtaket för respektive avdrag var för sig, detta innebär att privatpersoner kan få ett totalt avdrag på 150 000 kronor. Ändringen träder i kraft 1 juli 2024 och gäller för helåret 2024.

dagensjuridik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar