onsdag 13 oktober 2021

Presskonferens direkt från Glasgow: Raisi polisanmäls för folkmord. iranska kriminell president var rädd och avbokade sin resan till skottland

 














Presskonferens direkt från Glasgow: Raisi polisanmäls för folkmord. iranska kriminell president var rädd  och avbokade sin resan till skottland 


Texten uppdateras ..

Tre tidigare politiska fångar som överlevde massakern 1988 i Iran deltar i en presskonferens i Glasgow idag för att tillkännage en gemensam polisanmälan mot iranska regimens president Ebrahim Raisi.

Presskonferensen arrangeras av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI). Hossein Abedini från NCRI:s utrikesutskott, Struan Stevenson, tidigare Europaparlamentariker från Skottland samt Tahar Boumedra, tidigare FN-tjänsteman som representerade Londonbaserade organisationen, Rättvisa för offren för 1988 års massaker i Iran (JVMI) är andra talare vid presskonferensen.

Överlevarna berättar att de har stått inför dödskommissionen där Raisi var en ledande medlem och genomförde massavrättningarna. De berättar om Raisis MR-brott och om hur han utsatte dem för tortyr och skickade andra fångar till avrättning.  

I sin anmälan som lämnats till polisen i Skottland och Storbritannien ber gruppen den skotska polisen att utreda Raisi för brott mot mänskligheten och folkmord under landets lagar om universell jurisdiktion.

Gruppen begär också formellt att den skotska polisen ska arrestera regimens president om han deltar i klimattoppmötet COP26 i Glasgow i November, vilket FFFI rapporterade i förra veckan. https://www.fffi.se/2021/10/08/formell-begaran-att-arrestera-raisi-om-han-deltar-i-klimatkonferens-cop26/

Men regimens utrikesdepartement sade tidigare i veckan att Raisi kommer inte att resa till Skottland och deltar inte i klimattoppmötet.

Raisi, medlem i dödskommission som översåg och genomförde massakern 1988

Raisis inblandning i massakern på 30,000 politiska fångar under sommaren 1988 är känd och väldokumenterad.

En majoritet av offren var från iranska oppositionen Folkets mojahedin. Massavrättningarna började efter en fatwa från prästerskapets grundare och regimens dåvarande högste ledare, Khomeini. Många av offren begravdes i hemliga massgravar.

Amnesty International och FN:s Iranrapportör har också dokumenterat detta i sina rapporter. De beskriver dessa utomrättsliga massavrättningar som ett brott mot mänskligheten och backar officiellt en internationell utredning av massakern och Raisi.

Det juridiska begreppet universell jurisdiktion innebär att människorättsförbrytare kan åtalas i vilket land som helst oavsett nationalitet och var de begått brotten.

Den brittiska regeringen använde sig av principen senaste för att gripa Chiles diktator, Augusto Pinochet. Den svenska åklagarmyndigheten gjorde det samma när den åtalade och lagförde Hamid Nouri för delaktighet i massakern 1988. Den rättegången pågår just nu i Stockholms tingsrätt fram till april nästa år.

https://www.fffi.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar