måndag 15 februari 2021

Gränsövergångar mellan Turkiet och Iran stängdes i 1 år.

 


Gränsövergångar mellan Turkiet och Iran stängdes i 1 år.


Turkiet i mars förra året på grund av ett utbrott av Covidien-19 har stängt alla land- och luftgränser. Den saktade epidemifrekvensen som öppnade igen dörrarna i juni, Turkiet, den tredje gränsövergången med Iran fortsätter att hålla ut i ett år. Denna situation påverkar de tre norra Kurdistan-provinserna negativt, Ağrı, Van och Hakkari, där det finns gränsportar.


Situationen förvärras i Van, vars ekonomi till stor del är beroende av iranska turister, och många butiksinnehavare är på randen till konkurs.


På tal med den turkiska tjänsten Deutsche Welle säger Cevdet Takva, ordförande för Van Chamber of Commerce and Industry (VTSO), att dubbla standarder tillämpas på regionen. Om att de inte kunde förstå att lufttullporten med Iran var öppen men att landgränsportarna stängdes, ville Takva att portarna skulle öppnas så snart som möjligt.


Hotellbeläggningen har sjunkit från 80% till 20% i Van, där 500 tusen iranska turister kommer årligen före pandemin. Handlarnas största önskan från Van är att öppna portarna igen före Nevruz-festivalen den 21 mars, som är den officiella semestern i Iran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar