lördag 13 februari 2021

5 hälsosamma skäl till att ha mer sex

 


5 hälsosamma skäl till att ha mer sex

Sex är inte bara skönt.

Ett stort antal studier pekar nämligen mot att det är bra för både kropp och själ!

Inspirerade av Daily Mail samlar vi 5 grymma anledningar till att ha mer sex.

1. Bättre humör

Under sex (och förhoppningsvis orgasm) frigörs en härlig cocktail av endorfiner, signalsubstanser och hormoner i kroppen. I synnerhet oxytocin har en rad viktiga effekter, som att dämpa ångest, lindra aggression och troligtvis även stress vilket hjälper oss att sova. Det går under namnet "kärlekshormonet" eller "kramhormonet". En annan nyckelingrediens är serotonin, en naturlig antidepressiv.

En studie publicerad i tidskriften Archives of Sexual Behaviour har kommit fram till att sexuellt aktiva kvinnor löper mindre risk att drabbas av depression än kvinnor som inte har sex.

LÄS OCKSÅ: Forskarna: Så länge pågår ett normalt samlag 

2. Starkare hjärta

Sex tre dagar i veckan minskar risken för hjärtattack och stroke, det menar åtminstone forskarna bakom en studie från Queens University i Belfast.

En vanlig uppfattning är att det kan vara riskfyllt att ha sex, i synnerhet för män, högre upp i åldrarna, men experterna håller inte med.

– Sex är bara ytterligare en form av träning. Ungefär som att gå 1,5 kilometer eller gå upp för två trappor, säger professor Peter Weisberg från British Heart Foundation till Daily Mail.

– Om du klarar det så ska det inte finnas någon risk med att ha sex heller.

3. Grymt immunförsvar

Att ha sex någon gång i veckan har vid flera tillfällen kopplats samman med en ökad resistens mot både förkylningar och influensan. I en mindre studie från 1999 hittade forskare från Wilkes University högre nivåer av specifika antikroppar hos personer med ett aktivt sexliv.

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

4. Längre liv

En stor walesisk studie, med fokus på män, noterade ett samband mellan lite sex och att dö i förtid. En teori är att det har att göra med hormonet dehydroepiandrosteron (DHEA) som frigörs vid sexuella akter. Naturligt DHEA har en rad positiva effekter i kroppen, bland annat för immunförsvaret. Det tros också påverka åldersrelaterade sjukdomar.

Enligt Daily Mail stiger nivåerna av DHEA precis innan en orgasm till nästan tre gånger högre än normalt.

LÄS OCKSÅ: 6 saker du ALDRIG ska göra före sex 

5. Smartare hjärna

Hälsoliv skrev nyligen om en ny studie som visar att sex tycks öka vår kognitiva förmåga, i synnerhet bland personer över 50 år. Personer som hade sex ofta lyckades i undersökningen bättre än genomsnittet i en rad olika tester som forskarna genomförde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar