söndag 24 januari 2021

Tyskland undersöker spionaktiviteter i Europa kopplat till tidigare iransk diplomat

 




Tyskland undersöker spionaktiviteter i Europa kopplat till tidigare iransk diplomat

Tyskland genomför omfattande utredningar för att spåra iransk underrättelseverksamhet på sin mark, avslöjade dokument som hämtats från pågående sonder.


Spionaktivitet kopplad till Teheran spåras genom ledrar som samlats in från en tidigare iransk diplomatbil.


Asadollah Asadi hade arbetat som diplomat vid den iranska ambassaden i Wien tills han arresterades i Bayern 2018 för deltagande i planeringen av bombförsöket av en församling organiserad av National Council of Resistance in Iran (NCRI) utanför Paris.


Tyska myndigheter hade överlämnat honom till Belgien, där hans rättegång för närvarande äger rum i hamnstaden Antwerpen vid sidan av rättegången mot ett belgiskt-iranskt par som arresterades för att försöka utföra attacken.



När Asadi arresterades den 1 juli 2018 upptäckte den tyska polisen många dokument, inklusive en svart storbok i hans bil, med kodade prickar, som verkar vara instruktioner för att göra bomber, säger en rapport från den tyska TV-kanalen Channel One.



Instruktioner som finns i den svarta huvudboken tros ha varit avsedda för det arresterade paret, vars dom förväntas meddelas i februari.


Enligt Channel One-rapporten fick paret hundratusentals euro under de senaste åren för sitt samarbete med den iranska underrättelsetjänsten.


Bland andra dokument som upptäcktes i Asadis tillhörigheter är en grön rutig huvudbok med 200 sidor, med kvitton som visar att diplomaten har fördelat kontanter bland vissa individer i olika europeiska länder.

Den gröna huvudboken har 289 latinska och persiska anteckningar, som nämner turistattraktioner, butiker, hotell och restauranger, med tider och datum. Dessa platser antas ha besökt av Asadi.


Tyska agenter har räknat ut att denna information omfattar cirka 11 länder inklusive Frankrike, Österrike, Tjeckien, Ungern, Belgien, Nederländerna och Italien, men det finns också 144 anteckningar om platser i Tyskland.


En anteckning pekar på ingången till Hamburgs islamiska centrum, som är under tysk intern övervakning. Enligt tyska underrättelsetjänsten används centrum av den iranska regimen för att "exportera revolution" och är känt för att stödja libanesiska militser.


När Asadi förhördes av de tyska myndigheterna, försvarade han sig med att han bara var turist och att platserna i den gröna storboken är för turistiska platser som han brukade besöka tillsammans med sina barn.


Asadi hade emellertid haft flera kvitton som indikerar misstänkta kontantbetalningar. Mottagarna som har undertecknat kvitton har alla mycket vanliga iranska namn och deras identitet är fortfarande okänd.


Vissa har fått betalningar mellan 2500-5000 euro. En annan person har bekräftat att han fått en bärbar dator. Tysk polis spekulerar i att betalningarna är för spionage.


Källor vid NCRI har bekräftat rapporterade resultat till Asharq Al-Awsat.


"Det iranska underrättelseministeriet har ett nätverk av agenter i Europa som hanteras med hjälp av iranska ambassader och missbruk av diplomatisk kapacitet," sa Javad Dabiran, en talesman för den iranska oppositionsgruppen, till Asharq Al-Awsat.


"Asadi är chef för den iranska underrättelsetjänsten i Europa och brukade driva ett nätverk av spioner", bekräftade Dabiran och tillade att tre agenter kopplade till ex-diplomaten nu står inför rättegång i Belgien.

”Minst 40% av Asadis möten med hans agentnät hölls i Tyskland,” noterade han.

Dabiran varnade för att det finns olika iranska terrorist sovceller och spionringar över hela Europa och att de hanteras av iranska ambassader.

Iransk Diplomat Ledger Triggers Spy Ring Investigation i tyskland

Med upptäckten av en internerad diplomatkodad huvudbok och en annan huvudbok som innehåller kvitton för kontantbetalningar på tusentals euro har den tyska federala brottsbyrån och underrättelsetjänsten inlett sin utredning om en potentiellt massiv spionring i Europa.

Asadollah Asadi, en diplomat vid Islamiska republikens ambassad i Wien, arresterades 2018 för bombförsöket mot  MKO (iransk dissidentgrupp) församling nära Paris. Hans rättegång pågår för närvarande i Belgien.


Nyheten om upptäckten av huvudböckerna och Asadis kontantbetalningar rapporterades av den tyska TV-kanalen Channel One.


Rapporten säger att när Asadi arresterades den 1 juli 2018 upptäckte den tyska polisen många dokument, inklusive en svart storbok i hans bil, med kodade prickar, som verkar vara instruktioner om hur man gör bomber.


Bland andra dokument som upptäcktes i Asadis tillhörigheter är en grön rutig huvudbok med 200 sidor med kvitton som visar att Islamiska republikens diplomat har fördelat kontanter bland vissa individer i olika europeiska länder.


Enligt tyska säkerhetsmyndigheter visar dessa dokument att den iranska diplomaten som var stationerad i Österrike ofta reser till olika europeiska länder.


Den tyska åklagarmyndigheten har gett Federal Crime Agency i uppdrag att utreda Asadis verksamhet för att ta reda på om han var ledare för en enorm ring involverad i spionering i flera europeiska länder.


Den gröna huvudboken har 289 latinska och persiska anteckningar, som nämner turistattraktioner, butiker, hotell och restauranger, med tider och datum.


Tyska agenter har räknat ut att denna information omfattar cirka 11 länder inklusive Frankrike, Österrike, Tjeckien, Ungern, Belgien, Nederländerna och Italien, men det finns också 144 anteckningar om platser i Tyskland.


En anteckning pekar på ingången till Hamburgs islamiska centrum, under den tyska inre säkerhetsövervakningen och enligt tysk underrättelse som används av Islamiska republiken för att ”exportera revolution”. Andra anteckningar nämner platser i bland annat Köln, Bonn, München och Heidelberg. Vissa är turistattraktioner som slott, torn, gondolhissar, hotell, kaféer och köpcentra.


Enligt den tyska underrättelsetjänsten hänvisar ingenting i den gröna huvudboken direkt till bombplanen i Frankrike, men tyska säkerhetsmyndigheter försöker ta reda på om hans många resor till Tyskland var relaterade till denna fråga och om han anlitade de skyldiga i Tyskland.


Rapporten anger att Asadi har träffat flera gånger med ett belgiskt par som tros vara inblandade i flera attacker mot iranska dissidenter i exil i olika länder.


Enligt Channel One-rapporten fick paret hundratusentals euro under de senaste åren för sitt samarbete med den iranska underrättelsetjänsten.


Vad som fångade polisens uppmärksamhet är att Asadi hade flera kvitton som indikerar kontant betalning. Mottagarna som har undertecknat kvitton har alla mycket vanliga iranska namn och deras identitet är fortfarande okänd.


En av individerna har fått 2500 euro och den andra 5000, och en annan har bekräftat att de fått en bärbar dator. Tysk polis spekulerar i att betalningarna är för spionage.


Enligt rapporten hävdade Asadi att han besökte attraktioner som turist, men genom sin GPS spårade den tyska underrättelsetjänsten hans fotspår och insåg att Asadi alltid har betalat kontant och i vissa fall hade han mer än 11 000 euro kontant.


Utredningen i Tyskland har börjat vid en tidpunkt då den belgiska åklagaren har lagt fram sitt ärende och krävt 20 års fängelse för Asadi.

https://english.aawsat.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar